Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

NovinkyMuži A

Jens Askou novým členem realizačního týmu

Jednačtyřicetiletý Dán bude asistentem Larse Friise

Sdílet

Jak klub již v sobotu avizoval na sociálních sítích a v pondělí na tiskové konferenci ke startu přípravy, post asistenta trenéra Larse Friise obsadí Jens Askou, který dosud působil jako hlavní kouč ve švédském IFK Göteborg. Bývalý obránce, který během své hráčské kariéry působil například v anglickém Norwich City nebo v turecké Kasımpaşe, bude mít na starosti defenzivní činnost.
Rodák z dánského Videbæku je produktem slavné midtjyllandské akademie, odkud jeho kroky vedly do Silkeborgu a následně do Holstebro, tedy do klubů hrající dánskou Superligu. Poté v jeho kariéře přišly zahraniční štace - jmenovitě turecká Kasımpaşa nebo anglický Norwich City.
V roce 2011 se vytáhlý stoper vrátil zpět do vlasti. Čtyři roky na to se již jeho pozice trošku změnila, v druholigovém Skive totiž kromě hráčských povinností plnil také funkci asistenta trenéra. Stejnou roli v následující sezoně plnil také v celku Thisted FC.
V červnu 2017 se stal v týmu Vendsyssel FF asistentem již na „plný úvazek“. O necelý rok později, po rezignaci Erika Rasmussena, zaujal místo hlavního trenéra, na kterém strávil kompletní sezonu 2018/2019.
Askou následně okusil své první trenérské angažmá v zahraniční, přesněji na Faerských ostrovech. V čele celku HB Tórshavn se mu náramně dařilo, jeho svěřenci totiž hned v jeho první sezoně vybojovali double. Zisk titulu faerské Premier League a národního poháru vynesl Jensovi cenu pro nejlepšího trenéra sezony.
Bývalého obránce čekal přesun zpět do Dánska, kde s Horsens ovládl druhou nejvyšší soutěž, a vybojoval tak postup do první ligy. V červnu 2023 se stal hlavním trenérem švédského IFK Göteborg, který se mu po tuhých bojích podařilo udržet v nejvyšší soutěži. Celkově Askou z pozice hlavního trenéra odkoučoval přes 200 utkání. Toto číslo se ovšem na nějaký čas zastaví, jelikož nyní bude působit ve Spartě jakožto asistent Larse Friise.
Vítej v klubu, Jensi!

Další novinky