Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-13U-12U-9

Tři sparťanská druhá místa na turnajích

Na mezinárodních akcích startovaly týmy U9, U12 a U13

Sdílet

Poslední týden sezony čekaly naše týmy U9, U12 a U13 mezinárodní turnaje, kterými zakončily ročník 2023/2024. U12 a U13 se představily na Baník Cupu v Ostravě a U9 nastoupilo v polském Zakopaném na Steel Cupu.
U13
Na Baník Cupu v Ostravě se zúčastnilo šest týmů ze Slovenska a Česka. Duely se hrály formou každý s každým na 2x30 minut.
AC Sparta Praha – FC Zbrojovka Brno: 2:2
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 4:1
AC Sparta Praha – MŠK Žilina 5:1
AC Sparta Praha – ŠK Slovan Bratislava 3:3
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 6:2
Sparťané na turnaji ani jednou neprohráli a dosáhli tři výhry a dvě remízy při skóre 20:9. Ale ani to na celkové vítězství nestačilo a skončili druzí.
Nominace Sparty: Procházka, Keseli – Baroch, Bayer, Ševínský, Babiar, Macháček, Malý, Macků, Tůma, Kubín, Hašler, Skuhravý, Rumanský, Štěpnička, Pikovský, Vorlíček.
Konečné pořadí:
  1. MŠK Žilina
  2. AC Sparta Praha
  3. FC Baník Ostrava
  4. ŠK Slovan Bratislava
  5. FC Zbrojovka Brno
  6. SK Slavia Praha
Trenér Jan Šabacký hodnotí akci: „Na posledním turnaji v sezoně jsme předvedli skvělé výkony. Bohužel, kvůli dvou remízám s Brnem, které v poslední minutě utkání srovnalo z penalty, a se Slovanem Bratislava, jsme obsadili až druhé místo. Moc mě těší herně i výsledkově zvládnuté derby a vítězství 5:1 nad Žilinou, která celý Baník Cup vyhrála. Klukům musím za výkony poděkovat a mrzí mě za ně, že nakonec nemohli zvednout nad hlavu pohár za první místo.“
U12
Baník Cup pro kategorii U12 měl jiný formát než u o rok starších mužstev. Týmy zde byly rozděleny do skupin po čtyřech a zápasy se hrály na 1x40 minut při počtu hráčů 7+1. V základní části jsme narazili na celky z Maďarska, Polska a Slovenska.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – ETO FC Györ 1:1
AC Sparta Praha – Górnik Zabrze 5:4
AC Sparta Praha – AS Trenčín 7:1
Sparťané po dvou výhrách a remíze postoupili do osmifinále.
Osmifinále:
AC Sparta Praha – WKS Slask Wroclaw 2:1 
Čtvrtfinále
AC Sparta Praha – VMS 1:0
Po úspěšných taženích v osmifinále a čtvrtfinále jsme se dostali mezi nejlepší čtveřici a bylo jasné, že budeme hrát o medaile. V cestě do finále nám stála slovenská Dunajská Streda.
Semifinále
AC Sparta Praha – DAC Dunajská Streda 5:1
Finále:
AC Sparta Praha – SK Slavia Praha 1:2
Po skvěle zvládnutém semifinále jsme ve finále narazili na Slavii. Vyrovnaný duel však dopadl lépe pro našeho soupeře. Domů jsme se tak vrátili se ziskem stříbrných medailí.
Nominace Sparty: Sňozík, Starec – Domdjoni, Žák, Jelínek, Macháč, Slabý, Škrleta, Brosch, Winterling, Pekhart, Salač, Pavelec, Severa, Brett, Turoň.
Konečné pořadí:
1.     SK Slavia Praha
2.     AC Sparta Praha
3.     ŠK Slovan Bratislava
4.     DAC Dunajská Streda
U9
Na poslední společnou akci vyrazil také ročník U9. V prostředí Vysokých Tater, ve městě Zakopané, se konal mezinárodní turnaj Steel Cup, kterého se zúčastnilo 40 týmů z 10 zemí. Hrálo se ve formátu 6+1 s časy utkání dle fází turnaje na 1x18 nebo 1x23 minut.
Základní skupina:
AC Sparta Praha – FC Petržalka 5:2
AC Sparta Praha – KS Nowy Sacz 1:1
AC Sparta Praha – Pogoň Štetín 11:1 
Do zlaté skupiny jsme se dostali díky dvěma výhrám a remíze.
Zlatá skupina:
Hned v úvodu této fáze jsme absolvovali těžký zápas s Trnavou, který byl velice vyrovnaný, ale bez vyložených brankových příležitostí.
AC Sparta Praha – FC Spartak Trnava 0:0
Druhé utkání s Academie BVB byl o něčem jiném, jednoznačný zápas jsme si ale sami zkomplikovali špatnými rozehrávkami na vlastní polovině a se soupeřem se rozcházíme po remíze 2:2.
AC Sparta Praha – Academia BVB 2:2
Třetí klání s FA Nisko zvládáme po dominantním výkonu 5:0. Abychom postoupili mezi nejlepší čtyřku, musíme však porazit suverénní tým FC Bruggy.
AC Sparta Praha – FA Nisko 5:0
V tomto utkání dominujeme dovednostmi na míči i pohybem a zaslouženě končíme na prvním místě a postupujeme do Final four turnaje.
AC Sparta Praha – FC Bruggy 2:0
Semifinále:
Nedělní souboj s neporaženým týmem Slask Wroclav byl hodně nervózní a taktický z obou stran. Přestože jsme v utkání měli více šancí, nakonec se ujala až střela Paříka v 21. minutě, takže na penaltový rozstřel nemuselo dojít.
AC Sparta Praha – WKS Slask Wroclaw 1:0
Finále:
Ve finále nás čekal tým Anderlechtu Brusel, který ve všech zápasech dominoval herně i výsledkově. Do zápasu jsme vstoupili dobře. Na obdržené góly jsme dokázali vždy rychle odpovědět, ale v druhé polovině duelu již nestíháme pohybem zachytávat útočné akce soupeře a nakonec prohráváme 2:5.
Kromě stříbrných medailí jsme získali i individuální ocenění, když byl David Bouchal vyhlášen nejlepším gólmanem turnaje.
AC Sparta Praha – RSC Anderlecht Brusel 2:5
Nominace Sparty: Bouchal – Dolní, Girman, Ducár, Aouchaoui, Brosch, Pařík, Topinka, Magomedov, Fafek, Štěpán.
Konečné pořadí:
1.     RSA Anderlecht Brusel
2.     AC Sparta Praha
3.     WKS Slask Wroclaw
Trenér Marek Nezbeda hodnotí akci: „Na turnaj jsme odjížděli s vědomím, že formát 6+1 v sezoně nehrajeme, takže jsme ho pojali jako poznávání nových forem a sbírání nových zkušeností pro kluky. Páteční dopolední základní skupinu jsme odehráli velice dobře a postoupili zaslouženě z prvního místa do sobotní zlaté skupiny B. Odpoledne jsme absolvovali společnou procházku a vyjížďku lanovkou na místní vrchol Gubalówka. Ze zlaté skupiny jsme také postoupili z prvního místa poté, co jsme v rozhodujícím souboji dokázali zdolat belgické Bruggy. Přes polský Wroclaw jsme se dostali až do finále, kde jsme ale nestačili na Anderlecht.
Celkově hodnotím turnaj velice dobře – úspěšně. Kluci po tři dny podávali velice dobré výkony, prezentovali se naším stylem hry, tedy dovednostmi s míčem, rychlostí a 100 % nasazením ve hře a houževnatostí uspět – vyhrát. Ve všech zápasech bylo plno pozitivních emocí od kluků, hodně radosti, ale i trošku pláče po remíze s BVB. Klukům musím pogratulovat ke skvělým výkonům a krásnému 2. místu na turnaji Steel Cup. Rodičům zas za silnou fanouškovskou podporu v hledišti. Všem děkuji za skvělou reprezentaci klubu AC Sparta Praha.“
Zdroje foto: oficiální stránky turnaje

Další novinky