Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-19

Obhajoba double pro U19

Ohlédnutí se za sezonou devatenáctky

Sdílet

Sparťanská devatenáctka triumfovala v sezoně 2022/2023 v domácí ligové soutěži a také v Československém poháru. Před aktuálním soutěžním ročníkem tak měla těžkou úlohu v podobě navázání na tyto úspěchy. To se jí však povedlo fantasticky a nejstarší mládežnická kategorie ACS obhájila obě trofeje a opět si zajistila místenku do UEFA Youth League.
Ligovou sezonu jsme sice odstartovali prohrou na půdě nováčka z Frýdku-Místku, ale v následných sedmi utkáních jsme pokaždé bodovali a tabulkou stoupali výše. Podzimní část jsme zakončili na 4. místě s odstupem pěti bodů na první Baník, přičemž jsme měli jeden duel k dobru.
V mládežnické Lize mistrů jsme v prvním kole větve domácích šampionů vyzvali izraelské Maccabi Haifa. Po domácí remíze 1:1 se ale odveta neuskutečnila kvůli situaci v zemi našeho soupeře a do další fáze jsme postoupili bez boje. Se slovenskou Žilinou naši kluci v Praze remizovali 2:2 a v odvetě 4:4. V pokutových kopech pak ale neuspěli a se soutěží se rozloučili.
Sparťané absolvovali na přelomu ledna a února pětidenní soustředění v Nymburku a také několik přípravných zápasů. Ještě před začátkem ligy remizovali v dohrávce se Zlínem, ale vstup do jarní části jim vyšel skvěle, když vyhráli devět soubojů v řadě a usadili se v čele ligového pelotonu. Následně sice přišla tři zaváhání, ale v rozhodujícím klání na hřišti druhé Zbrojovky Brno jsme zvítězili 2:1 a rozhodli o obhajobě mistrovského titulu!
Ligová bilance ACS | 30 zápasů: 18 výher, 7 remíz, 5 proher – 61 bodů, skóre: 64:37, 1. místo.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
Sparta zakončila soutěž s osmibodovým náskokem před pronásledovateli z Brna a Plzně. Z pohledu vstřelených branek jsme byli třetím nejlepším týmem soutěže. Poslední kolo nás připravilo o vizitku nejlepší defenzivy, která nám ušla o jedinou inkasovanou branku. Z celkového hlediska byly velmi důležité venkovní zápasy, ve kterých jsme ze všech skórovali nejvíce přesných zásahů a také nejméně dostali. Výsledkem toho byla první pozice v tabulce venkovních utkání s náskokem šesti bodů před druhou Slavií.
Jako vítězi ligy nám náležel start v Československém poháru, ve kterém jsme v Púchove vyzvali slovenského mistra AS Trenčín. V zápase jsme vedli už 2:0, ale Trenčanům se podařilo gólem z 85. minuty vyrovnat na 2:2. O vítězi rozhodovaly penalty, ve kterých jsme triumfovali 6:5, když rozhodující pokutový kop proměnil Princ.
Po konci soutěžního ročníku se cesta v mládežnických kategoriích Sparty skončila pro patnáct hráčů: Vojtěch Sedláček, Jakub Šetka, David Svoboda, Teo Sandev, Lukáš Váňa, Martin Cettl, Jaroslav Vaněk, David Boháč, Jan Kačer, Patrick Slanina, Vojtěch Novák, Jeremy Rebibo, Karel Rožánek, Ferdinand Říha, Marián Weber. Kluci, děkujeme za odvedenou práci!
Góly:
64 přesných zásahů si mezi sebe podělilo 23 střelců, mezi nimiž vyčníval Ondřej Penxa. Ten zaznamenal 11 branek ve čtrnácti soubojích.

Střelec

Góly

Ondřej Penxa

11

Damián Kotrba

6

Lukáš Moudrý

6

Marián Weber

5

Šimon Tesař

4

Jaroslav Vaněk

4

Arsen Vitarigov

4

Jan Liška

3

Karel Rožánek

3

David Boháč

2

Matěj Diviš

2

Ondřej Pavlík

2

Nicolas Piralić

2

Jeremy Rebibo

2

Jan Feit

1

Jan Kačer

1

Vojtěch Novák

1

Daniel Rus

1

Ferdinand Říha

1

Lukas Saal

1

Jakub Steiner

1

David Svoboda

1

Jakub Tošnar

1

Brankáři:
V dresu ACS nastoupili v ligové soutěží čtyři gólmani. Nejvíce toho odchytal Rodriguez Cuesta, který také zaznamenal nejvíce čistých kont.

Jméno

Zápasy

Čistá konta

Pedro Antonio Rodriguez Cuesta

21

5

Tobiáš Souček

7

2

Joeri Jesse Heerkens

1

1

Samuel Karas

1

0

Hráči:
Každý z kádru týmu U19 zasáhl do soutěžního utkání a podílel se na zisku ligového titulu. Výjimkou byla dvojice dlouhodobě zraněných fotbalistů: Matyáš Poturnay a Adam Zouhar.
Celkem se do dění na trávníku dostalo 41 hráčů. Do nejvíce konfrontací zasáhli Tesař a Feit (27), ale nejvíce odehraných minut měl při svém jménu Rebibo (2364).

Počet zápasů

Hráč

27

Šimon Tesař, Jan Feit

26

Damián Kotrba, Jeremy Rebibo,

21

Patrick Slanina, Marián Weber

20

Matěj Diviš

18

Jan Liška, Arsen Vitarigov

17

Lukas Saal, Nicolas Piralić

14

Vojtěch Novák, Ondřej Pavlík, Ondřej Penxa

13

Ferdinand Říha

11

David Boháč, Lukáš Moudrý,

10

Nicholas Anthony Demmer, Jan Kačer, Jaroslav Vaněk

9

Jakub Tošnar

8

Jakub Steiner

7

Jan Reitmeier

6

Martin Cettl, Daniel Rus,

5

David Svoboda, Teo Sandev

4

Karel Rožánek, Vojtěch Sedláček,

2

Robert James Fritz, Roman Mokrovics,

1

Vojtěch Havelka, Jakub Havrlík, Šimon Hrodek, Filip Kacper Kaczmarek, Dennis Krpálek, Filip Princ, Jakub Šetka, Lukáš Váňa, Tobiáš Vaňkát, Štěpán Jaroslav Vodolán

Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Jan Kopáňko ohlédl za sezonou.
Jak chutná obhajoba double?
Jako chilli, jehož chuť vám zůstane dlouho na jazyku.
Co byly pro vás klíčové momenty sezony?
Zvýšená střelecká produktivita v jarní části soutěže a úspěšné zvládnutí dvou anglických týdnů po sobě v dubnu, kdy jsme sehráli pět velice těžkých zápasů.
Venku jste byli suverénně nejlepším týmem soutěže, dokonce jste tam získali více bodů než doma. Čemu to připisujete?
Vždy jdeme do zápasu s cílem podat co nejlepší výkon a je jedno, jestli hrajeme doma nebo venku. Teď to vyšlo tak, že podle tabulky se nám venku dařilo o trochu víc.
Jste spokojen se zlepšením ofenzivní části ve srovnání s podzimem, kde jste s tím nebyl úplně spokojen?
Určitě. Byl to pro nás jeden z hlavních cílů v tréninkovém procesu do jarní části soutěže. Potěšilo mě, že zvýšenou kvalitu jsme dokázali z tréninků přenést i do samotných zápasů.
Jak jste spokojen se zapracováním hráčů do kádru, kteří přišli z U17?
S jejich zapracováním do kádru jsme spokojeni. Hráči se velice rychle dokázali adaptovat a v průběhu soutěže podávali kvalitní výkony.
Významnými změnami byly před, resp. během sezony, spojení týmů U18 a U19 a také četné změny v realizačním týmu v zimě. Jak na jejich vliv na tým nahlížíte s odstupem času?
Spojením obou týmů jsme museli reagovat na rozdílné hrací dny obou týmů v organizaci tréninkového procesu, ale nebyl to nijak zásadní problém. Změny v realizačním týmu neměly na fungování týmu žádný vliv. Jsem rád, že si všechno dobře sedlo.
V závěrečných dvou zápasech za vás nastoupilo několik hráčů z U17, kteří v se létě posunou do U19. Jaký na vás udělali dojem?
Na hodnocení po dvou zápasech je příliš brzy. Připravenost a schopnost podávat dlouhodobě kvalitní výkony prověří až samotná dlouhodobá soutěž.

Další novinky