Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyRozhovoryU-16

U16 v lize na pódiu

Ohlédnutí se za sezonou U16

Sdílet

Sparťané mají za sebou rok plný zápasů a anglických týdnů. Kromě 38 ligových soubojů se naši kluci představili na Memoriálu Vlastislava Marečka, kde se probojovali až na finálový turnaj a také absolvovali několik přípravných utkání.
Na podzim měla naše kategorie kolísavé výsledky, ale i přesto během tohoto období dosáhla série čtyř výher v řadě a přidala i dobrý závěr první poloviny sezony. To ji vyneslo průběžné 5. místo. Na přelomu ledna a února se tým přesunul na šest dní na soustředění do Roudnice nad Labem. V přípravě nás kromě domácích soupeřů prověřily také německé Drážďany a Wolfsburg.
Po kvalitním zimním období jsme odstartovali jaro čtyřmi výhrami v pěti duelech. Pak sice přišla prohra s Pardubicemi, ale odpověděli jsme na ní sérií pěti plných bodových zisků. Po následné prohře s Bohemians jsme už žádné body nikomu nepustili a ligový ročník zakončili sedmi vítězstvími. Suma sumárum, sparťané v letošním roce dosáhli bilance 16 výher, 1 remíza a 2 prohry, díky čemuž zakončili soutěž na 3. místě s bodovou ztrátou na druhé Teplice.
Ligová bilance ACS | 38 zápasů: 26 výher, 4 remízy, 8 proher – 82 bodů, skóre: 122:56, 3. místo.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
Sparťané byli třetí nejméně inkasujícím týmem v lize. V tabulce domácích celků skončili o jeden bod za prvním Hradcem (45). ACS mělo navíc nejlepší defenzivu na hřištích soupeře, když v devatenácti představeních obdrželo 25 branek.
Memoriál Vlastislava Marečka
Po konci podzimní části Sparta začala své působení v Českém poháru mladšího dorostu. V konkurenci Olomouce, Opavy a Plzně zvládli kluci postoupit ze semifinálové skupiny na finálový turnaj z první příčky. Tam sice v semifinále neuspěli s Brnem, ale následně si napravili chuť v utkání o bronz, ve kterém porazili Teplice 4:1.
Góly:
Sparta dosáhla během sezony úctyhodných 122 gólových zápisů, na kterých se podílelo 22 hráčů. Samuel Raban byl osmým nejlepším střelcem soutěže, když ve 34 utkáních zatížil konto soupeře dvaceti třemi góly. Tři přesné zásahy byly během ročníku připsány jako vlastní.

Střelec

Góly

Samuel Raban

23

David Lášek

17

Lewis Azaka

15

Tomáš Jeřábek

13

Vilém Holinka

6

Adam Ondrášek

5

Jonáš Topič

5

Hubert Kořínek

5

Radek Ondroušek

3

Vincent Kotíšek

3

Matyáš Amler

3

Jonáš Hocek

3

Nicolas Hroník

3

Denis Křemen

3

Hugo Sochůrek

2

Jan Dýcka

2

Chinguun Bolorbold

2

Jiří Pospíšil

2

Matěj Fejfar

1

Dennis Krpálek

1

Jan Jandovský

1

Jakub Mašát

1

Brankáři:
Pět gólmanů dostalo během roku příležitost v naší bráně. Nejvíce toho odchytal Leonard Jakisch, který dosáhl i nejvyššího počtu čistých kont.

Jméno

Zápasy

Čistá konta

Leonard Jakisch

19

6

Martin Stoulil

12

1

Jakub Mašát

5

0

Samuel Karas

1

1

Lukáš Franc

1

0

Hráči:
39 fotbalistů využil trenér Kumšta v ročníku 2023/2024. V kolonce startů svítí nejvyšší číslo při dvojici Jeřábek Raban, kteří nastoupili na 34 soubojů. Jeřábek jako jediný hráč ACS odehrál více než tři tisíce minut (3079).

Počet zápasů

Hráč

34

Tomáš Jeřábek, Samuel Raban

33

Huber Kořínek, Josef Provazník

31

Denis Křemen

26

Jonáš Hocek

25

Matyáš Amler

24

Vilém Holinka

23

Lewis Azaka

22

Jiří Pospíšil, Matěj Fejfar

21

Adam Ondrášek

20

Jan Dýcka

17

David Lášek, Nicolas Hroník

16

Sebastian Pech, Chinguun Bolorbold, Hugo Sochůrek, Vincent Kotíšek

15

Radek Ondroušek

11

Matteo Spizzirri, Maxim Kotíšek, Jan Jandovský, Jonáš Topič

10

Matěj Federle

5

Petr Střeska

3

Daniel Šebrle, Tobiáš Krejčí

2

Jan Kubíček, Štěpán Jaroslav Vodolán, Vojtěch Pančev, Štěpán Duška

1

Jiří Brabec, Dennis Krpálek, Matyáš Poturnay, Šimon Hrodek, Tobiáš Vaňkát, Radoslav Mikuš, Pavel Heisig

Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Martin Kumšta ohlédl za sezonou.
Jak hodnotíte sezonu?
V první řadě jako dlouhou. Odehráli jsme bezmála 70 zápasů, což je šílené číslo. Nicméně drtivá většina utkání pro nás byla obohacující a pro hráče rozvíjející. Dokázali jsme opakovaně vystupovat ze své komfortní zóny, prali se vším a nikdy nic nevzdali!
V jarní části jste zaváhali jen třikrát. V čem nastala největší změna ve srovnání s podzimem?
Závisí to na tom, co definujete jako zaváhání. Pokud se bavíme výsledkově, tak ano a kluci zvládli jarní část nejlépe ze všech. Já ovšem beru zaváhání jenom herní, a to jsme si vybrali určitě ve více zápasech, kdy jsme společně s hráči nebyli spokojeni s tím, co předvádíme oproti tomu, čeho jsme schopni a co můžeme nabídnout.
Největší změna, nebo alespoň já to tak vnímám, je, že kluci převzali zodpovědnost za svůj výkon a výkon celého týmu. Jinak bych neviděl nějakou změnu, ale spíš kontinuitu v tom, co děláme a čemu věříme.
Který zápas byste vyzvedl?
Těch zápasů je strašně moc a asi každý si vybaví ten, který se mu povedl. Určitě tam budou patřit obě derby, které kluci vyhráli. Utkání s Hradcem a Bohemkou byly úžasný a strašně moc náročný.
Za sebe řeknu dva. Cidlina na podzim a Chrudim na jaře. Výsledkově se nám ze začátku vůbec nedařilo a kluky to strašně mrzelo. S Cidlinou se to nějak vše zlomilo a překlopilo v náš prospěch.
Duel v Chrudimi byl po emoční stránce asi nejvíc, co jsem kdy zažil. To, že se otočil poločasový stav z 0:2 na 3:2, to se čas od času podaří. To, jak se ale kluci semkli po zranění Fedyho a dělali jeden pro druhého a vlastně pro tým skoro nemožné, to bylo naprosto něco úžasného. Já jsem vlastně jen seděl a užíval si, co se na hřišti odehrává. Oni mě nepotřebovali, měli totiž jeden druhého.
V čem jste viděl největší posun za sezonu u hráčů?
Absolutně ve všem!
Jaká jsou pro vás pozitiva za tuto sezonu?
To, že vás práce baví, těšíte se a milujete to, co děláte. K tomu ohromnou měrou přispěli všichni hráči a lidi, kteří tu pracují a s kterými se potkáváte každý den. Kluci nám „dovolili“, ať je trénujeme, což je moc důležité a klíčové, aby udělali takový herní posun. To, jak mě dokázali překvapovat, jak dospělí v určitých věcech už jsou a jak vlastně i mě dělají lepším člověkem, za to jím patří velký dík.
S čím jste naopak nebyl až tak spokojen?
Potkali nás dvě vážná zranění Vincka a Čingyho. Oba dva se vrátí lepší a silnější, o tom jsem přesvědčen! Tohle je ta jediná a hlavní věc, co mě vždy mrzí.
Chcete ještě něco doplnit?
Mám strašnou radost, když vidím, jak tady fungujeme. Áčko je jen vrchol všeho a to, jak druhý rok po sobě posouvá laťku víš a víš je pro nás ohromná inspirace a motivace zároveň.
Jak se kluci začleňují do dospělého fotbalu. Jak jsou kluci od Kubi připraveni naskočit do U19 a zvládat vše. Jak to „valí“ kluci pod námi v přípravkách je úžasný a radost to sledovat.
Být součásti toho všeho je splněný sen.

Další novinky