Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-15

Ohlédnutí za sezonou U15

Jak vypadal poslední rok sparťanů?

Sdílet

Sparťané mají za sebou sezonu s 30 ligovými zápasy a zajímavými zahraničními konfrontacemi. Kromě pátého místa v nejvyšší soutěži odehráli několik turnajů, ze kterých brali také zlaté medaile. Níže najdete zajímavosti a statistiky z uplynulé sezony včetně hodnocení trenéra.
Patnáctka zahájila sezonu soustředěním v Benešově, a ještě během léta kluci absolvovali dva turnaje a přípravné utkání s Austrií Vídeň. Nejprve na Bican Cupu obsadili druhou příčku, když po výhře s Wolfsburgem došli až do finále, kde nestačili na Dinamo Záhřeb. Následně na Nisa Cupu brali zlaté medaile, když ve finálové skupině porazili i Bayern Mnichov a v samotném finále zdolali dánské Lyngby po pokutovém rozstřelu.
Během jara poté odehrálo ACS také Turnaj národů organizovaný Baníkem Ostrava. Na turnaji, během kterého se utkali mimo jiné se Slovanem Bratislava a Herthou Berlín, obsadili sparťané sedmé místo. Po čtvrté příčce v lize po podzimu si sparťané o jednu příčku pohoršili. I přes dobrý závěr celé soutěže jarní části, kdy čtyřikrát za sebou neprohráli, nakonec obsadili pátou pozici. Byli blízko čtvrtému místu, ovšem skončili pátí se stejným počtem bodů jako čtvrtá Plzeň.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
Ligová bilance ACS | 30 zápasů: 16 výher, 5 remízy, 9 proher – 53 bodů, skóre: 85:44, 5. místo.
Sparta měla v domácích i venkovních utkáních třetí nejlepší defenzivu, v celkové tabulce byla v této statistice čtvrtá. Nejvyššími výhrami sezony poté byly zápasy s FTA (9:0), Libercem (6:0) a Hradcem Králové (7:0).
Góly:
Celkem 16 sparťanů se gólově podílelo na 85 ligových trefách. Nejúspěšnějším střelcem byl Tobiáš Krejčí, který se ve 27 zápasech trefil 17krát. Jeden zásah byl zapsán jako vlastní.

Střelec

Góly

Tobiáš Krejčí

17

Daniel Pospíšil

13

Viktor Švec

12

Adam Konečný

9

Albert Klečar

7

Daniel Šebrle

5

Lukáš Forejt

4

Jan Kos

4

Lewis Azaka

3

Chinguun Bolorbold

2

Pavel Heisig

2

Petr Prokop

2

Matěj Federle

1

David Schütz

1

Šimon Dresler

1

Martin Vondrášek

1

Brankáři:
Během sezony nastoupilo mezi tyče ACS pět gólmanů. Nejvíce zápasů (11) odchytal Jakub Mašát, který si připsal také čtyři čistá konta.

Jméno

Zápasy

Čistá konta

Jakub Mašát

11

4

Benjamin Hruška

6

1

David Schütz

6

2

Štěpán Dyntar

5

1

Malthe Schmidt Clarup

2

0

Hráči:
Pouze v jednom utkání chyběl Jonáš Nespěšný. Nejvíce minut ovšem nasbíral Jan Kubíček, který nastoupil do 26 zápasů a celkem odehrál 2051 minut. V dresu ACS během sezony naskočilo do hry 26 hráčů.

Počet zápasů

Hráč

29

Jonáš Nespěšný

28

Lukáš Forejt, Daniel Pospíšil

27

Tobiáš Krejčí, Daniel Šebrle

26

Jan Kubíček, Albert Klečar, Jakub Vosička, Martin Vondrášek

25

Pavel Heisig

23

Adam Konečný, Jan Kos

22

Viktor Švec

16

Matěj Federle

14

Lukáš Matějka

10

Chinguun Bolorbold, Petr Prokop

9

Šimon Dresler, Lukáš Makovský

8

Milan Průša

5

Lewis Azaka

2

Matyáš Hrodek, Oskar Holinka, Lukáš Muller

1

Lukáš Havrlík, Tobiáš Schejbal

Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Matyáš Kudela ohlédl za sezonou.
Jak hodnotíte sezonu?

Vrátím se do zimního přípravného období. Během něj jsme odehráli spoustu dobrých konfrontačních zápasů, ve kterých naši hráči vypadali moc dobře. Stejně tak jsme s hráči byli spokojeni i v tréninkovém procesu. Během jarní části sezony jsme v lize měli několik výsledkově nevydařených utkání. Ve spoustě z nich jsme doplatili na chabou produkci ve finální fázi. S tímto problémem jsme se prali vlastně skoro celé jarní období.
Odehráli jsme také dva kvalitní turnaje, kde hráči sbírali velmi cenné zkušenosti v mezinárodních utkáních. Musím také zmínit velmi nízkou absenci našich hráčů během sezony, což je až obdivuhodné při tak náročném programu, který hráči během roku absolvují.
Jak nahlížíte na konečné pořadí v tabulce?
Tabulka je nějaký dlouhodobý ukazatel, který sledují v našich kategoriích především chlapci. Těm na postavení v tabulce hodně záleží, a to je správné.
Oproti podzimu jsme klesli díky již zmíněným několika nepovedeným výsledkům o jednu příčku níže. Kdybychom však v posledním kole porazili Plzeň, a že jsme vítězství byli hodně blízko, umístili bychom se stejně, jako po podzimu, na čtvrtém místě. I přes dobrý výkon mužstva se to nepodařilo a na hráčích jsem díky tomu viděl velké zklamání. My, trenéři, však řešíme především výkonnost jednotlivců, respektive týmu.
Na podzim vás trápila koncovka. Jste spokojen s tím, jak jste se posunuli v této činnosti v jarní části?
Jak už jsem již zmínil, během zimního přípravného období jsme v utkáních nastříleli spoustu branek se silnými mužstvy. Bohužel v soutěži jsme už tak produktivní, jak bychom si představovali, nebyli. Ve většině utkání jsme herně dominovali, ale v rozhodujících okamžicích kolem velkého vápna nebo v něm nám něco navíc chybělo. Až v závěru jarní části se chlapci rozstříleli a snad na toto produktivní období naváží i v kategorii U16.
Venku jste získali vice bodů než doma. Proč si myslíte, že jste na hřišti soupeřů byli úspěšnější?
Nejvíce jsme ve venkovním utkání, jak herně, tak i výsledkově propadli v Pardubicích. Pak se nám nepodařil zápas na Kladně, což pro nás bylo dost nešťastné utkání. V Budějovicích jsme hráli vyrovnaný zápas a v poslední minutě dostali na 1:2, toto střetnutí bylo však celkově na vysoké úrovni. Jinak se nám venku dařilo. Bylo však příliš mnoho nepovedených utkání právě doma. Mohu jmenovat zápasy s Hradcem, Boleslaví nebo Bohemians.
V čem se kluci nejvíce za ten rok zlepšili?
Kluci sami poznali, že fotbal v kategoriích U14 a U15 je nesrovnatelný. V U15 nestačí už jen dovednostní fotbalový um, ale zápasy jsou mnohem silovější, soubojovější, hráči jsou taktičtěji vyzrálejší. Často v zápasech proti nám stačila síla a fyzická vyspělost protihráčů. My se však mnohokrát v těchto utkáních chovali až moc naivně. V tomhle musíme být dál.
Jinak se však hráči, jak v tréninkovém procesu, tak ve většině utkání, prezentovali příkladně a dle našich představ. Na jejich výkonech byl vidět neustálý růst výkonnosti, a to je náš hlavní cíl.

Další novinky