Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-13

Ohlédnutí za rokem U13

Uplynulá sezona přinesla zajímavé mezinárodní turnaje a akce

Sdílet

Hráči z kategorie U13 během uplynulého ročníku nastupovali na více frontách. Představili se v domácích ligových soutěžích, kde odehráli vybraná utkání v kategorii U13, ale také za starší spoluhráče v České lize žáků U14. Kromě toho bojovali v Interlize, triumfovali na PLANEO CUPu a odehráli další řadu zajímavých turnajů a přátelských utkání.
Během podzimu odehráli sparťané několik přátelských duelů, když se utkali například s Bayernem Mnichov, Gdaňskem či Slavií. Působili také v Interlize, v konkurenci předních českých, polských a ukrajinských klubů nakonec skončili na pěkném třetím místě. Na začátku prosince se zúčastnili kvalitně obsazeného Number One Cupu ve Vratislavi, kde z celkového počtu 36 účastníků skončili na třetím místě.
Během jarní části se kluci představili na Joinville Cupu v Paříži, kde mimo jiné vyzvali AC Milán a Olympique Marseille. Na konci dubna následně odehráli finálový turnaj PLANEO CUPu. V Kuřimi nenašli přemožitele, když ovládli základní skupinu a v následné Zlaté skupině nedostali ani gól. V celorepublikovém finále turnaje kategorie U13 tak brali zlaté medaile! Kromě toho odehráli několik zápasů v ligových soutěžích U13 a U14. Přehled jejich výsledků naleznete zde.
Konec sezony si poté zpestřili přípravným zápasem s Austrií Vídeň a turnajem Baník Cup. Proti nejlepším českým a slovenským týmům ani jednou neprohráli, když zvítězili v derby a vysoko porazili i pozdějšího vítěze ze Žiliny.
Během sezony za U13 nastoupili tito hráči:
Brankáři: Denis Michal, Daniel Procházka, Petr Šuťák, Nicholas Keseli.
Obránci: Marek Štěpnička, Tomáš Malý, Tadeáš Sojka, Dominik Rumanský, Štěpán Matějka, Filip Skuhravý.
Záložníci: Martin Bayer, Jiří Tůma, Tomáš Babiar, Štěpán Ševinský, Dominik Baroch, Šimon Kapusňák, Vincent Macků.
Útočníci: Tomáš Hašler, Šimon Kubín, Štěpán Macháček, Mikael Vitarigov, Ondřej Nezbeda.
Během zimy se do kategorie U14 přesunula dvojice brankářů Michal, Šuťák.
Sezonu svého týmu na závěr hodnotí hlavní trenér Jan Šabacký.
Jak hodnotíte sezonu?
Hodnotím ji kladně, nemohu jinak. Kluci trénovali i hráli vždy na maximum. Organizačně se velice rychle aklimatizovali na nároky našeho, pro kluky nového, realizačního týmu. Celý rok byl o individuálním zlepšování každého jednotlivce a zvykání si na první zkušenosti na velkém hřišti. Věřím, že jsme udělali vše proto, aby kluci s přechodem neměli problém a stále u nich vynikaly silné stránky jejich hry.
Které zápasy/akce byste vyzvedl?
Začal bych turnajem v Modřicích, který se nám povedlo vyhrát ve finále na penalty. Skvělý byl i zápas v Interlize proti Ruchu Lvov. Musím zmínit také zaslouženě vyhrané utkání na Bayernu Mnichov, protože tento tým se neporáží a určitě nepřehrává často. Dále turnaj ve Vratislavi na začátku prosince, kde jsme obsadili ve velké konkurenci 3. místo či zápas s Lechem Poznaň, který jsme sice nevyhráli, ale v poločase jsme prohrávali o pět branek a nakonec bojovali v posledních minutach o vítězství. To se nevidí každý den.
V druhé polovině sezony určitě vyčnívají vítězství na PLANEO CUPu a závěrečný Baník Cup, kde jsme obsadili 2. místo. Po skvělém výkonu jsme zvládli derby a porazili i vítěze turnaje MŠK Žilina 5:1.
Jak se díváte na vaše působení v Interlize?
V Interlize si kluci zkusili hrát proti top soupeřům na velkém hřišti. Výsledkově se nám dařilo hlavně v její první polovině. Začátek jarní části této soutěže nám tolik výsledkově nevyšel, ale odehráli jsme dobrá utkání. Do finálové čtyřky jsme nepostoupili i kvůli pozdnímu dohrávání soutěže a narvanému kalendáři. Nicméně to pro kluky byla zajímavá zkušenost.
Jak se díváte na svůj první rok v pozici hlavního trenéra?
Přesun to byl lehký. Na Spartě jsem měl nad sebou vždy skvělé hlavní trenéry, kteří mi maximálně ukázali, jak funguje tým i celý klub. To mi hodně usnadnilo přechod do nové role. Ze začátku jsme si s celým realizačním týmem zvykali spíše na přechod na menší hřiště ve formátech 7 či 8+1, přeci jenom to se v dorostenecké kategorii U17 neřeší. Velkou pomocí je i to, že akademie zvolila směr, kterému všichni věříme. Snažíme se táhnout za jeden provaz a věříme naší nastavené cestě.
V čem jste viděl největší posun za sezonu u hráčů?
Jednoznačně individuální dovednosti a řešení hráčů v daných herních situacích. Jak na velkém či menším hřišti. Ze začátku jsme hodně pracovali na technických dovednostech. V průběhu roku měli kluci už i více individualizovaných tréninku zaměřených na jednotlivé posty.
Chcete ještě něco doplnit?
Chtěl bych za celou sezonu poděkovat hráčům, klukům z realizačního týmu, rodičům i ostatním trenérům, kteří mi tento rok pomohli.

Další novinky