Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Informace

Klub a tribuna 2024/2025

Komunikace Sparty směrem k fanouškům

Sdílet

Nejlepší sezona v životě pro jednu či dvě generace sparťanů. Slovy klasika: nejlepší na hřišti, nejlepší v hledišti. Takový byl ročník 2023/2024, v němž A-tým získal po deseti letech double a až do jarní části sezony reprezentoval český fotbal v soutěžích UEFA. Vedlejším produktem sparťanské fanouškovské laviny se v uplynulých měsících bohužel staly i problematické situace, na které klub musí reagovat.
„Máme teď o parník nejlepší fanoušky v Česku. Titul, který jsme získali, je i titul fanoušků, protože oni k němu zásadním způsobem přispěli,“ ocenil fans předseda představenstva AC Sparta Praha Daniel Křetínský v rozhovoru pro Sparta Unlimited.
Všichni cítíme, že teď máme velkou sílu. Vyprodaná epet ARENA každý zápas, tisíce lidí na výjezdech, neskutečné počty fanoušků v dresech na stadionech, v městech, dopravních prostředcích, na koncertech.
Máme tak v rukou i velkou odpovědnost. Všichni dohromady, ale i každý jeden z nás. Protože každý fanoušek je stejně jako hráč, trenér a sportovní ředitel ambasadorem Sparty.

Víc, než 88 důvodů k radosti

V ročníku 2023/2024 jsme měli určitě víc, než 88 důvodů k radosti. Jenom gólů, které vstřelil A-tým v soutěžních zápasech, bylo více než 100. Možná, že jeden nepochopitelný „důvod k radosti“ měl fanoušek, který si nechal vyrobit dres s číslem 88 a jmenovkou Jude Slavia. Druhým důvodem k úsměvu pro něj patrně bylo nechat si tento dres podepsat v Mladé Boleslavi od kapitána Ladislava Krejčího v rámci oslav zisku mistrovského titulu.
Pohled klubu? Číslo 88 na dresu v kombinaci s nápisem Jude Slavia je v přímém rozporu s hodnotami, které Sparta vyznává. A je také v zásadním nesouladu s hodnotami, které zastává sám bývalý kapitán Ladislav Krejčí. V tomto kontextu je číslo 88 prostředkem k vyjádření postoje, který se neztotožňuje se smýšlením Sparty, jejích trenérů, hráčů, zaměstnanců – a vedení.
Sparta ze zmíněných důvodů fanouškovi, který si tento dres pořídil a nechal ho podepsat v Mladé Boleslavi, neumožnila opětovný nákup permanentní vstupenky na domácí utkání ACS v epet ARENĚ. Dotyčný byl již klubem o tomto kroku informován.
S ohledem na fakt, že číslo 88 může být tímto způsobem zneužito, fanshop zrušil možnost učinit objednávku dresu právě s touto číslicí na zádech.
AC Sparta Praha své hodnoty, jejichž základním kamenem je respekt, sdílí s veřejností i prostřednictvím edukativních programů, kterých se účastní mládežnické týmy z klubové akademie. Proto bude například jeden ze strahovských výběrů pečovat o kámen Stolperstein, položený v blízkosti letenského stadionu. Stolpersteine, česky také kameny zmizelých, jsou zasazeny do chodníků u domů, v nichž žily oběti holokaustu a nacistického režimu.
Konkrétní Stolperstein, jehož položení se nedávno zúčastnili také zástupci ACS, symbolizuje uctění památky Evžena Šterna, který byl nacisty zavražděn v Mauthausenu. Evžen Štern byl v období První republiky významným právníkem, politikem, vlastencem a velkým sparťanským fanouškem.
Pokřiky či nápisy Jude Slavia se dotýkají nejen potomků sparťanů, kteří zemřeli v koncentračních táborech, ale také žijících sparťanů, kteří jsou židovského původu. A také pamětníků, kteří hrůzy druhé světové války přežili. Tento kontext je extrémně důležité si uvědomit.
Máme teď o parník nejlepší fanoušky v Česku. Titul, který jsme získali, je i titul fanoušků, protože oni k němu zásadním způsobem přispěli.

Je pyro zločin?

Používání pyrotechniky na stadionech je dlouhodobě předmětem diskusí, do kterých se zapojují kromě samotných fanoušků také odborníci na bezpečnost, kluboví SLO (pracovníci, kteří mají na starosti komunikaci s fans), ve veřejném prostoru však zaznívají také populistické výkřiky, které nejsou založené na reálné znalosti věci.
Sparta je aktivním členem pracovní skupiny LFA, která se zaobírá fanouškovskou tematikou, zástupci klubu se pravidelně účastní mezinárodních konferencí na téma bezpečnosti a ochrany zdraví při organizaci fotbalových zápasů.
Jak je to s použitím pyrotechniky v davu, tedy na stadionu?
Základním vstupním faktem jsou aktuálně platné řády. Pyrotechnika je zakázaná jak ze strany UEFA a LFA, jejichž soutěží se Sparta účastní, tak konkrétně v oblasti Letné také místní vyhláškou. Zároveň její použití v souladu s pravidly zmíněných organizací zakazuje Návštěvní řád epet ARENY (k prostudování zde).
Důvodem je možné vážné ohrožení zdraví, které může neprofesionální manipulace s nebezpečnou pyrotechnikou způsobit.
Při hromadných oslavách na hrací ploše na Letné po posledním utkání proti Viktorii Plzeň došlo hned k několika popáleninám a k použití pyrotechniky naprosto amatérským způsobem, přičemž v jednom konkrétním případě, zaznamenaném na kamerovém systému, mohl být ohrožený život malého dítěte. Celkem bylo ošetřeno v důsledku použití pyrotechniky 14 osob (popáleniny, dýchací problémy, potíže se zrakem). Problematické bylo i živelné a nekontrolované používání pyra v davu v rámci oslav na Letenské pláni.
Dohromady bylo po závěrečném zápase s Viktorií 12 osob transportováno do nemocnice (kolapsy, fraktury, tržné rány). K těmto incidentům došlo i přes výrazně navýšená bezpečnostní a organizační opatření ze strany Sparty (mimo jiné výrazně navýšený počet členů zdravotní služby, umožnění klidného vstupu na hrací plochu). Příště je tedy nutné, aby i sami fanoušci měli v mnohem větší míře na paměti vlastní zdraví a bezpečnost. Podobná čísla těchto incidentů se nemohou opakovat.
Zpět k pyrotechnice. V průběhu uplynulého ročníku také došlo k jejímu použití útočným způsobem proti jiným lidem. Jednalo se o fanouška, který v průběhu podzimního derby na Slavii vhodil pyrotechniku do přilehlého sektoru, v němž seděli příznivci domácích. Neakceptovatelné. A v rozporu se zákonem.
Proto čelí dotyčný fanoušek následkům v rámci vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. V tomto případě je to tedy jednoznačné: pyrotechnika byla zločin.

Respekt.

Klub cítí k fans velký respekt. Máte klíčový podíl na tom, že Sparta právě teď prožívá skvělé období. Klub se vždy postaví za svoje příznivce, když vnímá, že je to potřeba. Vedení záleželo na důsledném prošetření událostí po zápasech v Mladé Boleslavi a v Plzni, kde se odehrálo finále MOL Cupu.
Sparta díky svému SLO a dalším lidem, kteří mají spolupráci s příznivci na starosti, pomohla zajistit nezapomenutelný výjezd do Olomouce, všem záleží na komunikaci s pořadateli při venkovních utkáních, s Policií ČR, zástupci ACS pomáhají fans s logistikou i přímo při zápasech na tribunách. Sparta se také postavila za fanoušky, když klub obdržel jen několik dní před domácím zápasem s Galatasarayiem žádost o stažení velké choreografie s vyobrazením lva.
Pozitivních momentů bylo mnohem více než těch, o kterých je tento text. Nicméně i tyto okamžiky patří k souhrnnému vyhodnocení sezony 2023/2024. 
Díky za podporu.
Na viděnou na tribunách v ročníku 2024/2025.
AC Sparta Praha

Sdílet

    Další novinky