Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-11

Úspěšný ročník týmu U11

Uplynulý rok hodnotí trenér Filip Kracík

Sdílet

Náročný rok má za sebou kategorie U11. Ta nastupovala proti o rok starším protihráčům v České lize žáků U12, kterou společně se staršími spoluhráči dokázala vyhrát. Sezonu kromě ligového titulu zdobila například prvenství na Mini Euru, PLANEO CUPu či Legia Cupu a další povedené výkony jak na domácí scéně, tak na té mezinárodní.
Ročník 2013 má za sebou opravdu zajímavou sezonu. Jak již bylo zmíněno, tak sparťané nastupovali k vybraným utkáním v domácí ligové soutěži, kromě toho ale absolvovali i velký počet turnajů. Těch odehráli už v podzimní části hned třináct a další přidali i v druhé polovině ročníku. Na podzim opanovali například prestižnímu Legia Cupu, během kterého dokázali porazit i Manchester United nebo RSC Anderlecht.
Během zimy odehráli hráči Sparty derby proti Slavii a po skvělém výkonu vyhráli vysoko 11:1. Následoval únorový výjezd do Budapšeti, kde se střetli v přátelských utkáních proti pěti týmům z Maďarska, Chorvatska a Slovenska. Velký úspěch zaznamenali na jubilejním 20. ročníku turnaje Mini Euro. Na akci s účastí nejlepších evropských akademií se nezalekli konkurence, došli až do superfinále a po výhře 1:0 s portugalským Portem brali zlaté medaile!
Na tři dny poté vyjely mladé naděje Sparty do Bruselu, kde si vyzkoušely zápasy proti týmům z různých koutů Evropy. Samotný závěr sezony ozdobila prvenství na závěrečném turnaji PLANEO CUPu, kde sparťani ani jednou neprohráli a samozřejmě také vítězství v České lize žáků U12, kterou společně s U12 vyhráli remízou v posledním utkání s Hradcem Králové.
Za U11 v této sezoně nastupovali tito hráči:
Brankáři: Martin Seďa, Sebastian Jirk.
Hráči: Tayamba Daniel Pantie, Kai Kisel, Matias Macháček, Vít Pertlík, Paul Simon Miramand, Samuele Bocchetti, Thang Phong Phan, Filip Hruška, Matyáš Žúbor, Jakub Haller, Adam Karas, Vojtěch Fafejta, Samuel Sommer, Štěpán Kult, Jonáš Čagánek.
Ročník 2023/24 v podání kategorie U11 hodnotí hlavní trenér Filip Kracík.
Jak hodnotíte sezonu? 
Byla nádherná, ale vyčerpávající. Mám možnost pracovat se skvělými hráči, ať už z hlediska charakteru, tak z hlediska jejich talentu. Na každý trénink se moc těším, práce s celým týmem mě strašně naplňuje. Na klucích vidím radost a energii do každého tréninku, to je pro mě moc důležité. Prožili jsme opravdu nádherný a úspěšný rok, na který budeme všichni dlouho vzpomínat. Hodnocení je tedy jen pozitivní, jako tým jsme udělali obrovský kus práce, ať už jde o součinnosti nebo organizaci hry. 
Jak chutná zisk titulu? 
Každý titul je výjimečný a když je to v soutěži s o rok staršími týmy, navíc ještě tak kvalitními, tak to vnímám jako obrovský úspěch. Před sezonou jsme se o žádném cíli nebavili, chtěli jsme do každého zápasu jít co nejlépe připraveni a prezentovat se jasnou tváří a principy. Brali jsme to jako možnost nasbírat zkušenosti v těžkých zápasech, ale kluci předčili mé očekávání a z osmnácti odehraných zápasů jsme šestnáctkrát vyhráli a dvakrát remizovali. Velké poděkování však patří i klukům a trenérům z kategorie 2012, protože jsme tuto soutěž hráli společně. 
Titulový zápas přinesl obrovské drama, jak jste to vnitřně prožíval? 
Byl jsem nervózní hlavně za kluky, protože jsem jim za celou sezonu moc přál, aby ten poslední krok zvládli. Osobně jsem byl relativně v klidu. Týmu jsem věřil, přestože nás čekal opravdu kvalitní protivník. To, že jsme si titul zajistili v poslední minutě zápasu, bylo už jen třešničkou na dortu. Emoce, které jsme po gólu všichni prožili, byly nepopsatelné a nikdy na ně nezapomenu. Přesně tyto momenty kluky profilují do budoucna a budují v nich ještě větší vztah ke klubu. 
Které zápasy/akce byste vyzvedl?
Tady mám v obou případech jasno. Jednoznačně derby z ledna, kdy jsme v nafukovačce přejeli Slavii 11:1 a předvedli jsme výkon, který se bude těžko opakovat. Z pohledu turnaje nemohu nezmínit nic jiného než Mini Euro. Nepopsatelná jízda tímto turnajem, skvělá prezentace celého týmu a obrovsky cenný úspěch pro celou akademii. 
Kromě titulu jste získali i několik turnajových prvenství. Asi to byl pro vás ideální první rok v pozici hlavního trenéra, ne?
Byl to samozřejmě úžasný rok, ale nekoukám se na to jen z pohledu, že se nám povedlo vyhrát několik turnajů. Na prvním místě pro mě vždy bude, jakou cestu kluci ušli, ať už z hlediska individuálního, tak týmového. Na každém jsem viděl chuť se zlepšovat, radost do tréninku a skvělou chemii v kabině. To mě jako trenéra u srdce hřeje nejvíc. 
Co jste se za ten rok v této pozici naučil?
Posouvám se každým tréninkem a zápasem. Tento rok mě toho naučil opravdu hodně. Ať už je to skladba a ušití na míru tréninkového procesu nebo správně reagovat v utkání, kdy se třeba tolik nedaří. Sám vím nejlíp, v jaké oblasti se musím zlepšit a budu na tom pracovat. 
V čem jste viděl největší posun za sezonu u hráčů?
Každý hráč ušel nějakou svoji cestu a napsal si svůj příběh. S hráči se snažím pracovat tak, aby byli co nejkomplexnější, ale zároveň jim brousit jejich nejsilnější dovednosti, aby je měli na té nejvyšší úrovni. Důležité bylo kluky naučit, aby se po přechodu na 7+1, popřípadě 8+1, naučili vnímat prostor, pracovat s ním a uměli vyhodnocovat situace. Obrovský posun vidím v taktickém chování a celkovém přemýšlení o fotbale. Jestli kluky něco zdobilo po celou sezonu, tak náročnost sama na sebe v každém tréninku a neuvěřitelná chuť vítězit.

Další novinky