Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-9

Kluci odcházeli s úsměvem

Hodnocení jara kategorie U9

Sdílet

Sparťané mají za sebou ročník plný mistrovských a přátelských zápasů a také celkem 15 turnajů. Na těch se jim dařilo, nejdůležitější je ale v této kategorii rozvoj hráčů.
Kategorii U9 vedl od začátku sezony jako hlavní trenér Adam Novotný, kterého na přelomu října a listopadu nahradil Marek Nezbeda. Už během podzimu se devítka kvalifikovala na závěrečný turnaj PLANEO CUPu, který se odehrál v květnu v Lázních Bohdaneč. Sparťané na této akci jednou zaváhali, což je stálo celkové prvenství.
Na jaře se účastnili také Autodraft Cupu v Sezimově Ústí. Na tomto turnaji odehráli devět zápasů proti nejlepším týmům z České republiky. Celkem jich vyhráli devět a brali tak zlaté medaile. Na konec sezony je čekal výjezd za hranice, konkrétně do Polska. Ve Vysokých Tatrách startovali na Steel Cupu, kterého se účastnilo hned 40 týmů z 10 zemí. Došli až do finále, kde podlehli belgickému RSC Anderlecht.
Za U9 nastoupili během uplynulé sezony tito hráči:
Tomáš Pařík, Matyáš Kasík, Kryštof Pavlica, Tobin Atan Arden, Tomáš Fafek, Malik Magomedov, Almir Hotar, Bořek Kačena, Tomáš Štěpán, Sebastian Jaroš, Šimon Brosch, Eliáš Ducár, Michal Jebbiou, Michal Girman, Lukáš Topinka, Eliáš Aouichaoui, Štěpán Dolní, Adam Parkán, David Bouchal, Josef Wagenknecht.
Uplynulý soutěžní ročník na závěr hodnotí hlavní trenér Marek Nezbeda.
Jak hodnotíte sezonu?
Určitě úspěšně. Do půl sezony jsem si dal několik osobních, individuálních i týmových cílů jak kluky rozvíjet a většina byla z mé strany splněna. Takže velká spokojenost.
Které zápasy/akce byste vyzvedl?
Těžká otázka. Za celý rok ročník absolvoval hodně mistrovských a přátelských zápasů, celkem 15 tuzemských či mezinárodních turnajů, ze kterých přivezl 12 pohárů na Strahov. Za mě kvalitou určitě nejlepší mezinárodní turnaje Brusel a Zakopane, kde jsme hráli opravdu výborně s nejlepšími kluby Evropy, to je pro mě měřítko kvality našich hráčů a celého týmu.
Co vás nejvíc potěšilo?
Určitě všichni kluci a jejich přístup. To, jak se každým tréninkem a zápasem zlepšovali, jaká panovala v kabině atmosféra a hlavně to, jak se fotbalem vyloženě bavili. Vždy odcházeli z kabiny s úsměvem a s radostí zase znovu přicházeli. To je pro nás trenéry ta největší odměna.
Jak se díváte na svůj první půlrok v pozici hlavního trenéra?
Uteklo to jako voda, sotva jsem kluky pořádně poznal a oni mě, tak už je zase předávám, ale to k fotbalu patří. Ve fotbale působím pomalu 30 let, takže jsem toho zažil opravdu hodně, takže pro mě přechod od kategorie U10 k U9 nebyl tak složitý.
Bylo pro vás obtížné převzít tým v průběhu sezony?
Myslím, že to nebylo tak složité, k hráčům jsem přistupoval hodně individuálně, hodně jsme se společně bavili o jejich silných a slabých stránkách, v čem se mohou zlepšovat, zpětnou vazbu dostávali i rodiče. Všichni kluci mentálně vyspěli, už to nejsou miminka z U7, ale kluci, kteří ví, proč hrají fotbal a kde se mohou zlepšovat. Po sportovní stránce udělal každý posun dle svého osobního přístupu, někdo se zlepšil hodně a někdo naopak méně.
V čem jste viděl největší posun u hráčů?
Myslím, že se obecně zlepšili v pohybové složce a v taktickém chování. Hráči si dokážou držet hrací prostory na hřišti, neběhají prostě všude a nikde. Velké zlepšení vidím ve výstavbě hry od brankáře a presinku, zisku míče na polovině soupeře. Celkově všichni kluci udělali velký sportovní progres. 
Kde je třeba naopak přidat?
Za mě ve všech individuálních herních činnostech, v motorické složce hlavně v rychlosti, v mentálním přípravě hráče, ve stravování atd., svět nám utíká ve všem, což vidíme v současnosti na EURO 24 či v Evropských pohárech.
Chcete ještě něco doplnit?
Strašně moc bych chtěl poděkovat svým trenérským kolegům, kteří se podíleli na tříletém cyklu ročníku 2015 ve Fun fázi. Samozřejmě velké poděkování patří skvělým rodičům, protože oni jsou zásadní partneři při komunikaci s klubem, při dopravě hráčů na Strahov a celkové podpoře dětí k fotbalu. A nesmím zapomenout na samotné kluky. Přeji jim krásné prázdniny, hodně zdraví, štěstí a mnoho sportovních i životních úspěchů. Děkuji všem klukům z U9 a U10 za skvělý rok.
Strahov/Letná: Tam kde to mám rád, tam kde já už patřím.
 

Další novinky