Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Přichází Mathias Ross

Třiadvacetiletý stoper bude na Letné hostovat z Galatasaraye

Sdílet

Dánská kolonie na Letné se rozrůstá o nového člena. K Peteru Vindahlovi, Asgeru Sørensenovi a části realizačního týmu se přidává třiadvacetiletý Mathias Ross. Stoper Galatasaraye přichází do Sparty na roční hostování. Součástí dohody je také opce na přestup.
„Mathias je hráč s velmi dobrými fyzickými parametry. V tomto ohledu vhodně doplní naši skladbu defenzivní části kádru,“ říká Tomáš Rosický, sportovní ředitel AC Sparta Praha. „Mathiase určitý čas trénoval Lars, a tak zná jeho schopnosti a charakter. Jsme rádi, že dáváme hlavnímu trenérovi další možnosti, jak složit obranu pro náročnou část sezony, ve které nás čeká hned třináct zápasů.“
Stejně jako jeho mladší bratr Oliver také Mathias prošel akademií Aalborgu. Už v sedmnácti letech naskočil za tým ze čtvrtého největšího dánského města do svého prvního zápasu v nejvyšší soutěži. Proto není divu, že se pravidelně účastnil také srazů dánských mládežnických reprezentací.
Do základní sestavy A-týmu se Mathias naplno prosadil v sezoně 2019/20, kdy se Aalborg umístil na pátém místě tabulky. Devatenáctiletý stoper mimo jiné rozhodl svou brankou o vítězství nad Kodaní ve čtvrtfinále domácího poháru. Poslední krok ale Aalborg nezvládl, ve finále podlehl Sönderjyske 0:2.
Také v dalších dvou sezonách Mathias nabíral zkušenosti na severu Dánska. Ve své základní jedenáctce s ním počítal i jistý Lars Friis. Nynější hlavní trenér Sparty převzal Aalborg v březnu 2022. Dánskému reprezentantovi do 21 let dokonce ve dvou zápasech svěřil kapitánskou pásku.
To už ale Mathiase lanařily jiné evropské kluby. Odchovanec Aalborgu se na začátku sezony 2022/23 rozhodl udělat další krok a přestoupil do tureckého Galatasaray. Matthias se objevil ve dvou úvodních kolech tureckého poháru, dokázal se i střelecky prosadit. V nejvyšší ligové soutěži se však, částečně vinou zranění, nepodíval na hřiště ani jednou.
V minulém ročníku působil Mathias na hostování v nizozemském celku NEC Nijmegen. V jednadvaceti ligových zápasech vstřelil dvě branky, obě hlavou. Podruhé v kariéře zároveň dokráčel se svým týmem až do finále domácího poháru. Z výhry se však nakonec radoval Dávid Hancko a jeho Feyenoord.
Hej, Mathias! Vítej na Letné a ať se ti u nás daří!

Sdílet

    Další novinky