Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Imanol García de Albéniz

Čtyřiadvacetiletý obránce se stává třetí letní posilou Sparty

Sdílet

Několik dní před začátkem nového ligového ročníku Sparta dotáhla přestup nové posily. Z baskického celku Athletic Club přichází Imanol García de Albéniz. Čtyřiadvacetiletý obránce podepsal na Letné víceletý kontrakt.
„Imanol je technicky vyspělý hráč. Svojí schopností adaptovat se na kombinační hru se velmi dobře hodí do našeho stylu hry. Budeme chtít využít jeho rychlost, pohyb a dobrý centr,“ ohodnotil novou posilu sportovní ředitel ACS Tomáš Rosický.
Produkt akademie Athletic Clubu se do dospělého fotbalu začal prosazovat ve svých devatenácti letech, kdy se stal členem základní sestavy rezervy baskického klubu.
V sezoně 2021/22 si Imanol vyzkoušel angažmá v CD Mirandés. Za druholigový celek odehrál 34 zápasů, ve kterých zapsal také dvě branky a čtyři asistence. Během této štace se tehdy jednadvacetiletý obránce musel popasovat se zraněním, po kterém se však prakticky okamžitě vrátil do základní sestavy.
Ve druhé nejvyšší španělské soutěži se Imanol představil také v následujícím ročníku, tentokrát však v dresu Eibaru. Dalšímu baskickému celku pomohl dvěma asistencemi k pátému místu. Baráž o postup do nejvyšší soutěže se však Eibaru nevydařila.
Minulou sezonu už rodák z Gallarty strávil ve svém mateřském klubu pod trenérem Ernestem Valverdem, který mezi lety 2017-2020 zastával pozici hlavního kouče Barcelony. Na pozici levého obránce Imanol vytvářel konkurenci svému zkušenějšímu spoluhráči. Čtyřiatřicetiletý Yuri Berchiche působil za svou kariéru v Realu Sociedad nebo PSG.
Athletic zakončil loňský ročník La Ligy na pátém místě. Imanol zasáhl celkem do devíti zápasů. Svému klubu například pomohl udržet čisté konto při bezbrankové remíze s Barcelonou, když odehrál celých 90 minut. Nová sparťanská posila se také stala vítězem španělského poháru. Athletic totiž zdolal ve finále na penalty Mallorcu, a mohl tak slavit svou první trofej po 40 letech.
Zajímavost na závěr – Imanol je členem reprezentačního kádru Baskicka, které v březnu na domácí půdě změřilo síly s Uruguayí. Proti jihoamerickému celku nastoupil v základní sestavě a přispěl k remízovému výsledku 1:1.
Bienvenido, Imanol! Těšíme se, až tě uvidíme na hřišti v tom nejkrásnějším dresu!

Sdílet

    Další novinky