Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-19U-17U-15U-14U-13U-12U-11U-10

Čtyři sparťanské kategorie na turnajích a výhry v lize

Přehled výsledků mládeže

Sdílet

Nabitý víkend mají za sebou sparťanské mládežnické kategorie. Hned čtyři z nich se představily na turnajích, jak zahraničních, tak na domácí půdě. U17 a U19 zvítězily v domácí premiéře v nejvyšší soutěži.
U19
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 3:1 (0:0)
Branky: 55. Pavlík, 80. Saal, 84. Pavlo – 50. Artymovych.
Sparta: Franc – Krpálek, Diviš ©, Zouhar – Vodolán (62. Havelka), Saal (80. Havrlík), Moudrý, Liška – Brabec (46. Pančev), Pavlík (62. Vaňkát), Penxa (62. Pavlo).
Trenér Jan Kopáňko hodnotí duel: „ V utkání jsme byli lepším mužstvem, ovšem znovu nás trápila kvalita řešení na poslední třetině hřiště. Po změně stran jsme se v tomto ohledu zlepšili, i když jsme znovu inkasovali jako první, což nás netěší. Nakonec jsme ale pěkně vypracovanými góly zvítězili a zaslouženě vyhráli.“
U17
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 3:1 (1:1)
Branky: 5. Raban, 62. Amler, 85. Azaka – 1. Cháb.
Sparta: Stoulil – Kotíšek M. (64. Jeřábek), Provazník, Pech © – Ondroušek (55. Topič), Sochůrek, Křemen (55. Střeska), Spizzirri – Raban (55. Amler), Kořínek (55. Lášek), Azaka.
Trenér Jakub Hovorka hodnotí duel: „Úvodní domácí utkání jsme chtěli zvládnout vítězně a předvést dominantní výkon v poli. První se nám povedlo, s druhým cílem můžeme být lehce nespokojeni. První poločas jsme měli optickou převahu, dobré držení míče, velké množství vstupů do pokutového území soupeře. To jsme, ale bohužel nedokázali přetavit v branky. V našich šancích jsme byli nepřesní a nedůrazný. Naopak soupeř byl velmi nebezpečný v rychlých protiútocích. 
Druhý poločas jsme výrazně zrychlili přechod do protiútoku, přidali branku a v závěru jsme si pojistili po rohovém kopu, třetí brankou, vítězství. Viděli jsme klasické utkání U17. Velké množství zbytečných ztrát, rychlých přechodů do útoku, velký počet neproměněných brankových příležitostí a zajímavé individuální výkony hráčů na obou stranách. “
U15
Sparťané do patnácti let se představili na zajímavě obsazeném Budweis International Cupu v Českých Budějovicích. Na turnaji odehráli celkem šest zápasů a střetli se mimo jiné s Bayernem Mnichov či Slaskem Wroclaw.
Sparta: Dyntar, Hruška - Holoubek, Kronberger, Průša, Makovský, Kostečka, Muller, Kmeť, Hybler, Havrlík, Kropík, Hrdlička , Schejbal, Hrodek, Říha, Holinka.
Skupinová fáze:
Lyngby BK – AC Sparta Praha 1:0
Slask Wroclaw – AC Sparta Praha 0:0
AC Sparta Praha – FC Bayern Mnichov 2:2
Góly ACS: Hybler, Hrdlička.
V základní skupině turnaje naše výkony měly vzestupnou tendenci. Po nepřesvědčivém výkonu s Lyngby jsme v zápase s budoucím vítězem Slaskem Wroclaw odehráli vyrovnanou partii, ve které jsme propadli hlavně ve finální fázi před brankou soupeře. V posledním utkání s Bayernem, dalším finalistou turnaje, jsme měli snový vstup, kdy jsme se už ve 30. vteřině dostali do vedení.
Následně jsme však nezachytili rychlý protiútok soupeře, poté chybovali v rozehrávce před vlastní brankou a ve 21. minutě se stav otočil ve prospěch Bayernu. V poslední minutě utkání jsme soupeře zatlačili a zázračně zápas dotáhli až do penalt. V těch jsme byli přesní, hosté nastřelili dvě tyče a Hruška jednu z penalt chytil a získali tak cenné vítězství.
Čtvrtfinále:
AC Sparta Praha – ŠK Slovan Bratislava 1:2
Gól ACS: Hrdlička.
Následný den jsme se ve čtvrtfinále postavili Slovanu Bratislava. Nezachytili jsme vstup do utkání, ve kterém nám dělala problémy rychlost a důraz soupeřových hráčů. Brzy, už ve 4.minutě, šel po rychlém protiútoku soupeř do vedení a po dvaceti minutách zápasu téměř po totožné situaci už to bylo 2:0. Nám se ze závěrečného tlaku podařilo už jen snížit pět minut před koncem.
o 5. -. 8. místo
AC Sparta Praha – Lyngby BK 0:2
V utkání o 5. - 7. místo jsme se postavili opět proti Lyngby BK. Prvních 20 minut bylo z naší strany herně výborných a soupeře jsme téměř nepustili k míči. V pěti vyložených šancích jsme však zklamali. Od 21. do 34.min. soupeři stačily ke dvěma gólům dva rychlé protiútoky. My nadále soupeře tlačili, ale i v dalších tutových šancích byli nepřesní a tak jsme v posledním zápase turnaje hráli až o 7. - 8. místo.
o 7. – 8. místo
AC Sparta Praha – SK Dynamo České Budějovice 3:2 po penaltách
Góly ACS: Hrodek, Hrdlička.
V tomto utkání proti domácím Budějovicím jsme zaspali úvod a brzy prohrávali 2:0. Chlapci se však ve druhé části utkání neuvěřitelně semkli a zvrátili ho na konečných 2:2. V penaltovém rozstřelu zazářil opět brankář Hruška, který lapil 3 penalty soupeře a dovedl zápas do vítězství.
Konečné pořadí:
  1. Slask Wroclaw
  2. FC Bayern Mnichov
  3. ŠK Slovan Bratislava
  4. SK Slavia Praha
  5. Lyngby BK
  6. Leicester City FC
  7. AC Sparta Praha
  8. SK Dynamo České Budějovice
Trenér Matyáš Kudela hodnotí akci: „Turnaj byl pro nás skvělou konfrontací s velmi kvalitními mužstvy. První den se výkonnost jak jednotlivců, tak týmu zápas od zápasu zvedala. Po nepřesvědčivém úvodním utkání s Lyngby odehráli chlapci dobrý zápas se Slaskem Wroclaw, skvěle rozehráli zápas s Bayernem, ve kterém jsme o vedení přišli. Na konci utkání však kluci znovu ukázali velkou sílu, zápas zázračně v poslední minutě zremizovali a po penaltách dotáhli do vítězství. Ve čtvrfinále jsme nestačili na Slovan Bratislava především po silové a rychlostní stránce.
Další zápas s Lyngby jsme jednoznačně měli v prvních dvaceti minutách rozhodnout, ale neproměnili ani jednu z šesti tutových šancí. Proti Budějovicím chci kluky moc pochválit za semknutí ve druhé části utkání a opět zvládnutého penaltového rozstřelu. Ve všech zápasech turnaje nám oproti většině soupeřovým mužstvům chyběla rozdílovost v útočné fázi a na to jsme doplatili. Našim úkolem však je co nejdříve zapracovat na tom, abychom při podobných akcích byli v tomto ohledu úspěšnější.“
U14
Sparťanská čtrnáctka o víkendu odehrála turnaj v Chorvatsku. Na tradiční akci narazila na celky například z Maďarska, Itálie, Švédska či Anglie. Nakonec obsadila dvanáctou příčku.
Sparta: Šuťák, Michal – Ježek, Baroch, Matějka, Skuhravý, Malý, Macháček, Macků, Babiar, Vitarigov, Ševínský, Rumanský, Press, Bayer, Hašler, Kubín, Tůma.
Skupinová fáze:
AC Sparta Praha – NK Varaždin 2:3
Góly ACS: Tůma, Hašler.
AC Sparta Praha – TC Ferencváros 1:1
Gól ACS: Hašler.
AC Sparta Praha – Udinese Calcio 0:2
Sparťané po remíze a dvou prohrách nepostoupili do vyřazovací části o celkové vítězství, dále tak hráli nejlépe o deváté místo.
Skupina o 9. – 16. místo:
AC Sparta Praha – Malmö FF 5:2
Góly ACS: 2x Vitarigov, 2x Kubín, Press.
AC Sparta Praha – CSKA Sofia 2:2
Góly ACS: Kubín, Rumanský.
Zápas o 11. místo:
AC Sparta Praha – Aston Villa FC 2:3
Góly ACS: 2x Hašler.
Trenér Sparty Tomáš Kabelák hodnotí akci: „V základní skupině se nám herně povedl jen zápas s Ferencvárosem, kdy jsme výborně napadali, nepouštěli soupeře k žádné brankové příležitosti a sami si je vytvářeli. Podařilo se nám však skórovat pouze jednou a protivník v závěru srovnal brankový stav. V úvodním utkání jsme se prali s agresivním a jednoduše hrajícím soupeřem na malém hřišti, kde jsme si nedokázali vytvořit více prostoru pro naši hru. V posledním zápase skupiny jsme měli ještě šanci na postup do čtvrtfinále, ale krom úvodu bylo Udinese lepším týmem.
Do nedělní skupiny o umístění jsme vstoupili přesvědčivým výkonem proti Malmö a i proti bulhraské Sofii jsme byli lepším týmem, i když zápas skončil remízou. Závěrečné utkání proti anglické Aston Ville se nám podařil první poločas jak herně, tak výsledkově. Ve druhém dějství však soupeř skóre otočil, díky našim ztrátám ve středu pole a jeho typologicky rychlým útočníkům. Celkově jsme rádi, že jsme na turnaji potkali velmi rozmanité soupeře, kteří nám ukázali plno mezer v naší hře. Musíme více pracovat na týmovém herním pojetí a součinnostech, které jsou pro vyniknutí individualit nezbytné.“
U11
Nejkratší cestu za mezinárodním turnajem musela absolvovat kategorie U11. Ta se představila v Říčanech na turnaji s názvem Šafařík Cup.
Sparta: Švingr, Arient, Čanecký, Struneček, Růžička, Křivák, Keseli, Clarup, Kopecký (Benešov), Kadlec, Psota, Kůtek, Matušovič, Hroník, Češka, Straka.
Skupinová fáze:
AC Sparta Praha – Povltavská FA 1:0
AC Sparta Praha – FC Slovan Liberec 3:0
AC Sparta Praha – FK Ústí nad Labem 4:0
AC Sparta Praha – FK Viktoria Žižkov 5:0
AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 1:0
AC Sparta Praha – SK Rapid Vídeň 2:1
Sparťané ve skupině vyhráli všechny zápasy s celkovým skóre 16:1. Inkasovali pouze v posledním utkání s rakouským Rapidem Vídeň.
Vyřazovací fáze:
AC Sparta Praha – FK Motorlet Praha 6:0
AC Sparta Praha – FC Sellier & Bellot Vlašim 4:0
AC Sparta Praha – SK Sigma Olomouc 3:2 po penaltách
AC Sparta Praha – SK Rapid Vídeň 3:1
I ve druhé fázi turnaji sparťané neprohráli. Olomouc porazili po penaltách a i v odvetě zdolali vídeňský Rapid. Na turnaji tak brali zlaté medaile!
Konečné pořadí:
  1. AC Sparta Praha
  2. SK Rapid Vídeň
  3. SK Sigma Olomouc
  4. FC Sparta Brno
Trenér Pavel Sulek hodnotí akci: „Šafařík Cup, ačkoliv se ho účastníme pravidelně každý rok se Spartou, tak pro mě osobně to byla letos premiéra a udělalo to na mě velký dojem. Turnaj měl moc hezkou organizaci a o všechny týmy bylo perfektně postaráno.
Co se týče naší předvedené hry během víkendu, tak až na jedno remízové zaváhání se Sigmou Olomouc, kde nás potkalo i hodně velké štěstí, tak si kluci tento turnaj zasloužili vyhrát. Ve velmi teplém počasí, zápas co zápas, jsme soupeře přehrávali a všichni kluci do toho předvedli nadstandardní individuální výkony."
U10
Poslední kategorií, která se o víkendu představila na mezinárodním turnaji, byla U10. Ta odehrála turnaj ve Vídni. Skupinou prošla bez ztráty kytičky, následná vyřazovací fáze se, bohužel, kvůli silnému dešti nedohrála.
Sparta: Aouichaoui, Bouchal, Brosch, Dolní, Girman, Jebbiou, Parkán, Pařík, Štěpán, Wagenknecht.
Skupinová fáze:
AC Sparta Praha – FC First Vienna 3:0
AC Sparta Praha – ASV Hornstein 5:0
AC Sparta Praha – Red Star Penzing 5:0
AC Sparta Praha – FK Austria Vídeň 0:0
AC Sparta Praha – LASK Linec 0:0
AC Sparta Praha – Kapellerfeld 2:0
AC Sparta Praha – SVG Guntramsdorf 9:0
Osmifinále:
AC Sparta Praha – SR Donaufeld 3:0
Čtvrtfinále:
AC Sparta Praha – RB Salzburg 1:2
Trenér Adam Gaisler hodnotí akci: „První turnaj sezony jsme odehráli v rakouském Neufeldu. Základní skupinu jsme zvládli jak výsledkově, tak především herně. V každém zápase jsme byli kvalitnějším týmem a vytvářeli si více brankových příležitostí, než soupeř. I přesto nás, ale trápilo zakončení a celkově jsme mohli přidat více branek.
Po postupu ze skupiny jsme narazili na SR Donaufeld. Pokračovali jsme v dobrém výkonu a zaslouženě postoupili do další fáze. Ve čtvrtfinále jsme potkali RB Salzburg. V tomto utkání jsme bohužel doplatili na již zmíněnou produktivitu v zakončení a zápas prohráli. V další části turnaje o umístění jsme měli narazit na maďarský Ferencváros, ale bohužel už se více utkání neodehrálo z důvodu nepříznivého počasí.“

Další novinky