Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Představení soupeře: Malmö FF

V cestě do Ligy mistrů nám stojí švédský šampion

Sdílet

Před deseti lety jsme ve třetím předkole Ligy mistrů proti Malmö neuspěli. Letos se setkáváme znovu, ovšem o jednu fázi blíž milionářské soutěži. Pojďme si švédského šampiona krátce představit.
Do míče se ve třetím největším švédském městě kopalo už před rokem 1910, až tehdy však oficiálně vznikl klub Malmö FF. Jeho zakladatelé nejspíš netušili, že se v budoucnu stane nejúspěšnějším týmem ve Švédsku, a možná i v celé Skandinávii. Jak by taky ne, když už posbíral rekordních 23 švédských titulů a 16 domácích pohárů.
V roce 1920 začalo Malmö oblékat charakteristické světlemodré dresy, které ke klubu neodmyslitelně patří dodnes. Barva klub provázela i během úspěšných let poválečné éry. Od 40. do 80. let dvacátého století MFF pravidelně sbíralo tituly. V roce 1979 prošlo jako jediný skandinávský tým v historii až do finále prestižní evropské klubové soutěže. Pohár mistrů evropských zemí se mu však získat nepodařilo, když ve finále podlehlo Nottinghamu 0:1.
Další úspěšné období přišlo na přelomu milénia a bylo spojené s objevením talentovaného Zlatana Ibrahimoviće. Místní rodák a odchovanec dovedl svůj klub v roce 2001 zpět do první ligy, ze které Malmö dvě sezony předtím sestoupilo. V roce 2004 už MFF zdvihlo nad hlavu mistrovský pohár. Od roku 2010 je pak Malmö hegemonem švédské Allsvenskan – ovládlo osm ze čtrnácti posledních ročníků.
Zlatana už jsme zmínili, ale mezi další slavná jména, která oblékala světlemodrý dres, patří např. Patrik Andersson, Jonas Thern, Emil Forsberg nebo Markus Rosenberg. Sílu posledních dvou jmenovaných jsme poznali také v našem vzájemném dvojzápase před deseti lety, kdy nastoupil také Isaac Kiese Thelin. Ten i dnes patří k největším zbraním švédského celku, spolu se záložníky Sebastianem Nanasim nebo Sergiem Peñou.
Švédská nejvyšší soutěž se podobně jako ostatní severské ligy hraje systémem jaro-podzim. Jak se Malmö daří v probíhajícím ročníku? Po devatenácti kolech se drží na čele tabulky, náskok na stíhající Hammarby a Djurgarden čítá devět bodů. MFF je tak na cestě za obhajobou titulu.
V kvalifikaci Ligy mistrů muselo Malmö ve druhém předkole zdolat faorský Klaksvík. První zápas na domácí půdě vyhráli Švédové 4:1, a tak si mohli v odvetě dovolit podlehnout soupeři 2:3. Ve třetím předkole narazilo Malmö na řecký PAOK. Na konci druhého zápasu už to vypadalo, že se s milionářskou soutěží rozloučí. V 97. minutě však poslal zápas do prodloužení devatenáctiletý stoper Zatterstrom, který zároveň asistoval na vítěznou branku Christiansena.
Výkop úvodního souboje dvojzápasu se švédským mistrem je naplánován na středu 21. srpna ve 21:00. Přímý přenos nabídne kanál Nova Sport.
FOTO: Malmö FF

Další novinky