Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Přichází Elias Cobbaut

Šestadvacetiletý střední obránce přestupuje z italské Parmy

Sdílet

Po postupu do Ligy mistrů vítáme v našich řadách novou posilu. Na Letnou dorazil belgický obránce Elias Cobbaut, který má zkušenosti z Anderlechtu nebo Parmy a oblékl už také dres národního týmu. Ve Spartě podepsal víceletý kontrakt.
„Vzhledem k dlouhodobému zranění Imanola jsme cítili potřebu do obrany přivést ještě jednoho levonohého hráče,“ říká sportovní ředitel AC Sparta Praha Tomáš Rosický. „Elias Cobbaut je už zkušeným stoperem se starty v zahraničních soutěžích. Je zvyklý hrát pod tlakem a loni absolvoval velmi dobrou sezonu v Mechelenu. Svou herní typologií a fyzickými parametry by měl dobře zapadnout do našeho stylu.“
Elias se narodil v listopadu 1997 v Mechelenu, belgickém městě ležícím na cestě mezi Bruselem a Antverpami. Do svých sedmnácti let kopal za místní KRC Mechelen, poté se však rozhodl pro přestup k historicky úspěšnějšímu městskému rivalovi KV Mechelen. V červenožlutém dresu poprvé okusil dospělý fotbal. V sezoně 2016/17 odehrál sedmnáct zápasů v nejvyšší belgické soutěži.
Následující ročník strávil Cobbaut v základní sestavě „De Kakkers“. V září 2017 si připsal také svůj první gól v belgické lize, když se prosadil proti Mouscronu. Jeho výkony sice neodvrátily sestup Mechelenu do nižší soutěže, vynesly mu však kariérní posun do bruselského Anderlechtu.
Sezona 2018/19 se pro Eliase nevyvíjela příznivě. Po třech vyhraných zápasech na začátku ligy následovala dlouhá, zraněním vynucená pauza. Od prosince Cobbaut znovu začal sbírat ligové minuty, a díky tomu nepřišel ani o mistrovství Evropy do 21 let. V listopadu 2019 navázal na účast na malém EURU debutem v belgickém nároďáku. Při výhře 6:1 nad Kyprem odehrál vedle Tobyho Alderweirelda a Jasona Denayera celých 90 minut.
U RSCA strávil ještě dvě sezony, během kterých ho vedl nynější trenér Bayernu Mnichov Vincent Kompany. V průběhu ročníku 2020/21 se musel vyrovnávat se zlomeninou kotníku, přesto Anderlechtu pomohl ke třetímu místu v belgické lize a postupu do kvalifikace Evropské konferenční ligy. Do té už však Elias nezasáhl – v létě 2021 se stěhoval do italské Serie B.
V ambiciózní Parmě patřil Cobbaut k základním kamenům defenzivy týmu, který nakonec skončil na dvanáctém místě. V předminulé sezoně se severoitalskému celku dařilo o poznání lépe. Podzim sice musel Elias vynechat kvůli zranění kolene, na jaře však v dresu Parmy bojoval proti Cagliari v neúspěšné baráži o postup do Serie A.
Minulou sezonu strávil na hostování v rodném Mechelenu. V nejvyšší belgické soutěži odehrál bez čtyř zápasů celou sezonu. S klubem, který mu dal šanci v dospělém fotbale, zakončil základní část ligy na osmém místě. Letos v létě se sice vrátil zpět do Parmy, další zápasy v italské lize však prozatím nepřidá.
Eliasi, vítej ve Spartě! Ať se ti na Letné daří.

Sdílet

    Další novinky