Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Rozhovory

Dívčí akademie v sezoně 2024/2025

Rozhovor s Petrem Silovským

Sdílet

Na začátku nové sezony jsme si pozvali manažera dívčí akademie, Petra Silovského, a popovídali si s ním o minulé sezoně, změnách v akademii a vizi do budoucna.
Když se zpětně podíváme na uplynulou sezonu. Sparťanské dívky pravidelně hrály ligové soutěže, Sparta uspořádala několik čistě dívčích eventů, nebo třeba turnaj do 13 let. Jak ji hodnotíte?
„Hodnocení úspěšnosti akademie nejen z pohledu uplynulé sezóny chceme rozdělovat do tří oblastí – koncepční, výsledkové a výstupní. První pro nás představuje nastavování procesů v akademii a práci z dlouhodobého hlediska ve všech oblastech rozvoje, druhá pro nás představuje úspěšnost z pohledu výsledků jednotlivých týmů v průběhu a na konci sezóny a třetí úspěšnost v podobě zapracování hráček po konci akademie do dospělého fotbalu.
Když začnu od konce, tak jsem moc rád, že se podařilo z akademie posunout do našeho A-týmu Anetu Svobodovu, Adélu Trachtovou a již dříve Zuzku Kožurikovou. V rámci jarní části sezóny ještě naskočily do zápasů áčka také Kateřina Marcinková, Adéla Motyčková a Anička Bárková.
Co se týče výsledků jednotlivých kategorií, těší nás, že WU15 svou soutěž i následné republikové finále vyhrála a v průběhu roku zaznamenala velký posun.
Z pohledu koncepčního jsme si nastavili pětiletý plán, jak se chceme posouvat a rozvíjet. V uplynulé sezóně jsme se zaměřili na nábor malých sparťanek a vznik kategorie WU7 a na metodické vzdělávání našich trenérek a trenérů. Důležité pro nás bylo také rozšiřování realizačních týmů, kde jsme nových a začínajících trenérek i trenérů z rad bývalých hráčů a hraček, které prošli naší akademií a mají v sobě gen ACS, a specialistů (kondice, brankářky, nutrice, fyzioterapie, medical, psychologie, scouting, projekty…) a přípravu k reorganizaci některých kategorií.“
Kdybyste měl vyzdvihnout oblasti/týmy, kde se nám opravdu dařilo. Jaké by to byly?
„Ač to zní jako klišé, upřímná snaha byla vidět na všech hráčkách a trenérech dosáhnout co nejlepších výkonů a výsledků. Kategorii WU15 se velmi povedla jarní část sezóny s titulem pro mistra ligy včetně již zmiňovaného vítězství v republikovém finále. Stejného úspěchu dosáhla i kategorie WU9.“
I přes tyto úspěchy se struktura akademie výrazně mění. Vytváříme několik nových kategorií, co vás k tomu vede?
„Vede nás k tomu zefektivnění výchovy rozvoje hráček a hledání optimální výzvy z pohledu potenciálu hráčského týmu a soutěží.“
Přiblížil byste nám detaily?
„Béčko jsme od začátku minulé sezóny postupnými kroky zapracovávali do režimu akademie s cílem zareagovat na přechod A-týmu do profi režimu a vytvořit za ním silnou (kvalitativně i počtem) převážně mládežnickou kategorii doplněnou o pár zkušenějších hráček. Oproti minulé sezóně proto měníme označení na WU21, jelikož je tato kategorie tvořena primárně čtyřmi ročníky (2007, 2006, 2005 a 2004). V horizontu 2 let budeme chtít, aby 70-80 % této kategorie bylo tvořeno hráčkami věkem WU19 a konfrontovaly se již s dospělým fotbalem v soutěžním i přípravném období s českými i zahraničními soupeři. Nechceme vývoj hráček uspěchat ani brzdit, proto budeme progres každé hráčky vyhodnocovat průběžně a individuálně a v případě, že svou kategorii výkonnostně přeroste, budeme řešit její posun do A-týmu nebo na hostování do některého týmu v nejvyšší soutěži. Je důležité, abychom těm, kterým se podaří ještě před koncem střední školy do A-týmu propracovat, vytvořili podmínky pro plynulý přechod po všech stránkách a zároveň aby hráčky, které mají perspektivu, ale potřebují ještě svůj čas, mohly skrz kategorii WU21 setrvat ve stabilním procesu akademie až do úspěšné maturity a fotbalově dále růst.
Dorosteneckou kategorii WU18 složenou ze tří ročníků jsme od nové sezóny zkrátili o rok – na WU17, což mimo jiné koresponduje například i s reprezentačními výběry a směřuje k větší a efektivnější konkurenci v tréninkovém procesu, kdy o své místo v základní sestavě bojují hráčky dvou ročníků. Vše jde v návaznosti na starší žákyně, konkrétně přechod z WU15 do WU17, kdy chceme z každého ročníku posunout do WU17 minimálně 10+1 hráček, tak aby WU17 měla zdvojené posty směrem k naší typologii a rozestavení. Proto až do WU15 pojedeme ročníkově.
Pro tuto sezonu se podařilo již osamostatnit kategorii WU14, WU9, WU8 a WU7, přičemž u třetí jmenované kategorie čekáme na úplné oddělení poté, co dokončíme podzimní nábor nových hráček. Kategorie WU13 a WU11 zatím zůstávají složeny z hráček dvou ročníků. Tato sezona je přípravou pro vytvoření WU12 a WU10, které budou aktivní od sezony 2025/2026.
Cílem v akademii je pracovat ročníkově, ale s menším počtem hráček a koncentrovanější kvalitou.“
Kdy rozhodnutí o této změně proběhlo, jak těžký je to proces a co vše vytvoření tolika nových kategorií obnáší?
„Především by to nešlo bez velké podpory našeho vedení, které si velmi vážíme a je pro nás obrovskou motivací. Představili jsme jim na přelomu roku strategický plán 2023-2028 s postupnými kroky, jak a kam se chceme dopracovat. Dále je to o interní komunikaci, trpělivosti a představování vize našim trenérům, tak aby je vnímali v souvislostech. I z jejich strany je klíčová otevřenost a podpora, bez které by to nešlo. Za to jim velmi děkuju.
Další velkou inspirací a vzorem je pro nás chlapecká akademie. Chceme vystupovat společně, a to především co se týče hodnot, metodiky a principů. Například organizační struktura kluků, která je rozdělena do čtyř fází, byla i pro nás inspirací k zavedení obdobného modelu do dívčí akademie.“
Jak už bylo zmíněno. Sparťanky budou procházet v akademii několika fázemi. O jakých fázích se bavíme a co si od rozdělení slibujete?
„Kategorie WU7, WU8 a WU9 spadají do fáze FUN (malý fotbal), kde je hlavním úkolem nábor a výběr mladých fotbalistek s cílem identifkovat především pohybový talent a postupně budovat vztah k fotbalu. Tato fáze má jako jediná od nové sezóny svého hlavního vedoucího trenéra zodpovědného za celkový rozvoj této fáze.
Fázi DEVELOPMENT (střední fotbal) tvoří kategorie WU11 a WU13, které od sezóny 2025/2026 doplní WU10 a WU12. Zároveň bude jmenován hlavní trenér této fáze. V této fázi se zaměřujeme na individuální rozvoj hráček především ve skupinových formách s postupnými nároky na týmovou spolupráci.
Kategorie WU14, WU15 a WU17 tvoří fázi PERFORMANCE (velký fotbal), která je již dnes tvořena plným počtem kategorií a má za úkol připravit hráčky do WU21. I tato fáze bude mít do dvou let svého hlavního trenéra zodpovědného za celou fázi.
Fáze PROFI je již z pohledu akademie tvořena jediným a posledním týmem, kterým je kategorie WU21.
Každá fáze má svou roli, úkoly nebo například i specifický trénink navíc, kde jdeme od všestranného pohybového základu na trénink dovedností přes postovou specializaci až do individuálního přístupu. Jdeme do toho s respektem a zároveň odvahou si v některých oblastech navzdory systému prošlapat vlastní cestu.“
Úspěch této přeměny se asi těžko měří, podle jakých dat budete úspěšnosti hodnotit? Počet nových dívek v akademii, počet trofejí mládežnických kategorií, počet hráček akademie, které se dostanou do áčka?
„Ve FUN fázi to určitě bude počet nových dívek a kvalita hráček posunutých do WU10.
Ve fázi DEVELOPMENT je velkým úkolem pro všechny trenéry provést fotbalistku z malých forem fotbalu postupně k té největší. Hráčky v této fázi vývoje prožívají fotbal na hřištích 5 až 8+1 s konečným výstupem na fotbal 10+1. 
Ve fázi PERFORMANCE a PROFI je cíl připravit hráčky do velkého a profesionálního fotbalu. 
Trofeje i vítězství jsou krásné, určitě vždy odpovídají nějaké formě a kvalitě přípravy, ale nejsou tím zásadním měřítkem hodnocení úspěšnosti akademie. Vyhrávat chceme naší herní filosofií, cíleně a ne náhodně. Klíčovým a ultimátním parametrem úspěšnosti naší práce je počet hráček vychovaných do velkého potažmo profesionálního fotbalu. Našim cílem je, aby se minimálně tři hráčky z každého ročníku posunuli do A-týmu a tři se udržely dlouhodobě v první lize.“
Jak probíhá kooperace s A-týmem a jeho realizačním týmem? Zajímají se trenéři o dění v akademii?
„Od první chvíle. Když se podíváme na náš A tým, tak je tvořen z velké části mladými hráčkami. Je to naše filosofie. Náš šéftrenér a trenéři a trenérky z velkého hřiště se s realizačním týmem áčka pravidelné potkávají, řeší aktuální potřeby a zároveň dlouhodobý koncept, který je například pro tuto podzimní část orámovaný jednotným herním stylem, který se zakládá na společné terminologii a typologii hráček.“

Sdílet

    Další novinky