Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Představení soupeře: FC Salzburg

Sedmnáctinásobný rakouský mistr naším prvním soupeřem v LM

Sdílet

Se Salcburkem jsme se v nedávné době hned dvakrát střetli v zimní přípravě. Nyní jsou rakouští býci naším prvním soupeřem v ligové fázi LM. Pojďme si celek ze Solnohradu krátce představit.
Ač se jedná o slavný rakouský klub, ke svému současnému názvu přišel až v poměrně nedávné době. Původní oddíl z roku 1933 nesl název SV Austria Salzburg. V tradičních fialových dresech se v rodišti Wolfganga Amadea Mozarta třikrát radovali ze zisku rakouského poháru a třikrát zdvihli nad hlavy také titul pro vítěze Bundesligy. Roku 1994 navíc úspěšný tým došel až do finále poháru UEFA, ve kterém dvakrát shodně podlehl 0:1 milánskému Interu a musel se smířit se stříbrnými medailemi.
V ročníku 1997/98 jsme o postup do Ligy mistrů bojovali v předkole právě se Salcburkem. Na půdě soupeře jsme uhráli bezbrankovou remízu. V odvetě na Letné jsme si do poločasu zajistili dvoubrankový náskok. Po změně stran využil mezery v pootevřené obraně Svoboda, který třetím gólem zpečetil návrat mezi evropskou elitu.
S příchodem nového majitele v roce 2005 nastala revoluce. Nejen změna názvu, loga a barvy dresů, ale také snaha o popření celé klubové historie a deklarace, že se jedná o úplně nový klub. Nehledě na napjatou atmosféru mezi vedením a fanoušky, po sportovní stránce začala více než úspěšná éra. Tým získal čtrnáct titulů pro mistra ligy a hned sedmkrát ovládl i rakouský pohár.
V nedávné době jsme se se Salcburkem dvakrát střetli v rámci přípravy. V lednu 2023 jsme sedmnáctinásobnému rakouskému mistrovi podlehli 1:2, o náš jediný gól se postaral Lukáš Haraslín. Zajímavostí je, že ani jeden z úspěšných střelců Roten Bullen už v klubu nepůsobí. Sekou Koita se přestěhoval do Moskvy, kde nastupuje za místní CSKA. Junior Adamu nyní sází branky za bundesligový Freiburg a jeho příklad ukazuje, jakým způsobem dokáže Salcburk posouvat své mladé hráče.
K našemu poslednímu vzájemnému střetnutí se stačí vrátit do letošního července. Na rychlou branku dvacetiletého izraelského talentu Oscara Gloukha zareagoval Kryštof Daněk. Salcburku vrátil vedení Dorgeles Nene. V 80. minutě však dokázal Victor Olatunji stanovit konečné skóre na 2:2.
Talenty nadupaný tým prošel v tomto přestupním období změnou trenéra. Na konci minulé sezony převzal druhý tým loňského ročníku rakouské Bundesligy Pepijn Lijnders, který byl od roku 2018 asistentem Jürgena Kloppa v Liverpoolu. Možná i díky tomu přestoupil do Salcburku záložník Bobby Clark. Přišli také ghanský útočník Edmund Baidoo nebo sedmnáctiletý obránce Joane Gadou z PSG.
Salcburk se však musel smířit také s několika odchody. Obránce Strahinja Pavlovič odešel do AC Milán za 18 milionů eur. Velké částky inkasovalo mužstvo také za Luku Sučiče, kterého prodal do Realu Sociedad nebo za Amankwaha Forsona, který přestoupil do Norwiche. V tabulce rakouské Bundesligy Salcburku patří páté místo, protože v posledním kole před reprezentační přestávkou podlehl Rapidu Vídeň 2:3. K dobru má ovšem dvě utkání.
První zápas ligové fáze LM odstartuje ve středu 18. září v 18:45 na Letné. Přímý přenos nabídne kanál Nova Sport 3.

Další novinky