Ligová fotbalová asociaceChance Liga
VideoRozhovoryMuži A

Plně soustředění

Tisková konference před zápasem s FC Salzburg

Sdílet

Před prvním zápasem ligové fáze UEFA Champions League odpovídali na otázky novinářů hlavní trenér Lars Friis a brankář Peter Vindahl. Videozáznam spolu s přepisem odpovědí obou aktérů najdete v tomto článku.

ZÁZNAM | Tisková konference před zápasem s FC Salzburg

LARS FRIIS
O situaci v ČR a okolních zemích
Hustý déšť, silný vítr a celkové povětrnostní podmínky vyústily v hrozné obrázky z celé země. Lidé jsou bez elektřiny nebo tepla. Myslíme na ně. Máme štěstí, že Praha nebyla tak tvrdě zasažená. Fotbal jde v tyto chvíle stranou, stejně jako o víkendu. Čeká nás důležitý zápas, ale vnímáme, co se děje v Česku a okolních zemích. Jsem rád, že můžu být součástí týmu, který se chystá pomoci zasaženým lidem.
O předzápasových očekáváních
Mezi hráči panuje dobrá nálada. Jsme plně soustředění a víme, jaký úkol stojí před námi. Bude to kouzelný večer. Zpátky v Lize mistrů, mohli bychom prodat mnohem více vstupenek nad kapacitu našeho stadionu. Víme, že nám fanoušci strašně moc pomohou proti soupeři, který hraje pravidelně Ligu mistrů a má hodně zkušeností. My jsme je ale nasbírali loni v Evropské lize a na zápas jsme připraveni.
O soupeři z Rakouska
Znát by ho měli i čeští fanoušci, protože jde o tým ostřílený z evropských pohárů. Hodně se jim dařilo, vychovali mnoho skvělých hráčů. Podle mě to není tým sestavený pro rakouskou ligu, ale právě pro Ligu mistrů. Znám je celkem dobře. Střetli jsme se s nimi několikrát v přípravě, dlouhodobě je sleduju. Jejich styl je pro mě inspirací, nezměnili ho ani s novým koučem, protože je to součást jejich filozofie po mnoho let. Agresivní hra s vysokou intenzitou – na to se zítra můžeme těšit. 
O Pepijnovi Lijndersovi
Dělal pravou ruku opravdu velkým jménům. Zároveň v Nizozemsku dokázal zastávat roli hlavního trenéra. Má svůj styl, který chce praktikovat. Viděli jsme to částečně v minulé sezoně v našich zápasech s Liverpoolem. Intenzita hry a její kontrola. Chce mít svůj tým na míči. Má také dobře postavený trénink. Je to top trenér, který teprve stojí na začátku kariéry.
O chybějících hráčích v sestavě
Vždycky je to trochu rébus, protože nemáte vždy k dispozici všechny hráče. Naštěstí máme velkou konkurenci, to mi dělá radost. Mluvili jsme o rozložení sil, ale to je součást fotbalu. Součástí dnešního tréninku nebyl Asger, který se lehce zranil a nebude zítra k dispozici. Ve stejné situaci je Elias a dlouhodobě zraněný je Imanol. Garantuji vám však, že najdu jedenáct výborných hráčů, kteří zítra začnou v základní sestavě.
O výhodě v podobě odloženého zápasu Salcburku
Je to opravdu výhoda? Nevím. Už je to pár dní, co jsme hráli poslední zápas. Oni to mají stejně. Mohli se jim třeba zranit hráči v přípravě. Není to věc, kterou bychom nějak řešili.
O absencích v sestavě soupeře
Mají široký a silný kádr. Nespoléhají se jen na několik hráčů. To je známka silného týmu.
PETER VINDAHL
O pocitech před zápasem
Cítím se dobře. Myslím si, že jsme připraveni. Bylo by to fajn zahrát si i o víkendu, ale taková je prostě situace. Několik posledních tréninků jsme ale odtrénovali v dobré formě.
O soupeři ze Salcburku
Je to tým ze stáje Red Bullu, takže zhruba víte, co od nich očekávat. Navíc jsme se s nimi potkali už v přípravě. Hrají ve vysoké intenzitě s vysunutým presinkem a disponují rychlými hráči. Pár jich jim chybí, ale nám taky. Máme představu, jak bychom se chtěli prezentovat. Na tom nakonec záleží nejvíc. Když to správně provedeme, utkání vyhrajeme.
O přípravě na utkání
Nemám žádné rituály. Dělám to, co vždycky. Před zápasy se mi také spí dobře, navíc už není 30 stupňů. Připravuju se jako vždy a možná proto je pro mě snazší zůstat klidným i před takovými zápasy. Je to další zápas, ve kterém musím podat stoprocentní výkon.
O srovnání české ligy a Salcburku
V porovnání s českou ligou bude asi intenzivnější presink. Nevím však, jestli to znamená, že to bude těžší. Nikdy nevíte, co se v zápase může stát. Pravděpodobně vznikne více nebezpečných situací než v lize. Musíme řešit více situací, dělat různá rozhodnutí. Celých 90 minut musíte být plně soustředěni a dát tomu sto procent.
O domácím prostředí
Atmosféra doma je úžasná. Jsem tu něco přes rok a po devadesáti minutách jsem prohrál snad jen s Liverpoolem. Ukazuje to, že na Letné jsme opravdu silní. Na fanoušky se těšíme i zítra.
O rodině na stadionu
Přítelkyně se mnou žije v Praze a bude přímo na stadionu s mým bratrem.

Další novinky