Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Aktivní účet s rakouskými týmy

V pohárově Evropě máme pozitivní bilanci

Sdílet

Před letošním utkáním proti Salcburku jsme v evropských pohárech odehráli hned devět zápasů proti rakouským celkům. Z těchto utkání máme pozitivní bilanci – čtyřikrát jsme dokázali zvítězit, čtyři duely skončily nerozhodně a pouze jednou jsme rakouskému soupeři podlehli.
Pohár vítězů pohárů – 1996/97
Sturm Graz – AC Sparta Praha 2:2
Sestava Sparty: Ondruška – Gabriel, Řepka, Novotný, Horňák – Vl. Svoboda, Frýdek (85. Mistr), Zd. Svoboda, Gunda – Siegl, Obajdin (70. Lokvenc).
Začátek utkání na rakouské půdě byl pro naše mužstvo hodně nepříjemný. Už v osmé minutě Vastič obešel dva obránce a obloučkem poslal míč za záda brankáře Ondrušky. Sparta se prosadila až po přestávce. V 57. minutě Řepka hlavou vyrovnal a v 72. minutě Zdeněk Svoboda poslal míč na hlavu Lokvence, který poslal náš tým do vedení. Domácím se však v závěrečném náporu podařilo v 85. minutě Mählichem vyrovnat. „Škoda, že jsme jednogólový náskok neudrželi, ale i remíza je pro nás před odvetou dobrou výchozí pozicí,“ věřil stoper Jiří Novotný.
AC Sparta Praha – Sturm Graz 1:1
Sestava Sparty: Ondruška – Horňák, Novotný, Řepka – Mistr (89. Votava), Zd. Svoboda, Frýdek (90. Plachý), Vl. Svoboda, Gunda (82. Obajdin) – Siegl, Lokvenc.
V pražském střetnutí se pochopitelně čekalo vítězství našeho mužstva, ale Rakušané se výborně připravili, perfektně bránili a hrozili z protiútoků. Dlouho byly na ukazateli skóre dvě nuly a bezbranková remíza stále víc přibližovala postup do dalšího kola. Jenže v 77. minutě udeřil na Letné blesk. Vastičovu střelu Novotný v pádu srazil do vlastní branky. „V tu chvíli mi bylo na umření a krve by se ve mně nikdo nedořezal. Pro fotbalistu to jsou hodně smutné chvíle. Pocit, že jsem připravil Spartu o postup a spoluhráče o prémie byl hrozný. Navíc v takové chvíli si člověk připadá, jako kdyby spáchal nějaký zločin. Bylo to zkrátka strašné,“ netajil autor „vlastence“ své rozpoložení.  Naštěstí se trápil jen osm minut. Z rohového kopu Zdeněk Svoboda poslal míč před branku, kam si naběhl Horňák a hlavou přehodil gólmana. „V tu chvíli se nám pootevřely dveře do druhého kola a já byl asi nejšťastnějším člověkem na Letné,“ dodal Novotný.
Kvalifikace Ligy mistrů – 1997/98
FC Salzburg – AC Sparta Praha 0:0
Sestava Sparty: Poštulka – I. Hašek, Novotný, Zd. Svoboda, Horňák – M. Hašek (85. Németh), Němeček, Baranek (88. Mistr), Čížek – Obajdin (64. Bílek), Lokvenc.
K prvnímu utkání předkola nejvyšší evropské klubové soutěže odjížděla Sparta do Mozartova města s úkolem neinkasovat. A bezgólový výsledek prozrazuje, že se jí to podařilo. „V obraně jsme hráli velice zodpovědně a domácí nepustili do žádné vyložené šance. My jsme si sice několik slibných gólových příležitostí vypracovali, ale žádnou neproměnili. Výsledek 0:0 je pro odvetu ošidný a z nerozhodných určitě nejnepříjemnější,“ tvrdil Mistr.
AC Sparta Praha – FC Salzburg 3:0
Sestava Sparty: Poštulka – Řepka, Novotný, Zd. Svoboda, Horňák (79. Cifranič) – M. Hašek (82. Bílek), Němeček, Baranek, Čížek – Siegl (72. Obajdin), Lokvenc.
Po 27 letech se utkáme se soupeřem, přes který jsme v roce 1997 přešli do základní skupiny Ligy mistrů. Tehdy náš tým nechtěl připustit žádné drama a do poločasu si zajistil dvoubrankový náskok.  Po necelé půlhodině zúročil náš tlak ve vedoucí gól Baranek a dvě minuty před přestávkou poslal míč do sítě hostí Lokvenc. Po změně stran se sice Rakušané pokoušeli o zvrat, zvýšili svoji ofenzivní činnost, ale k ničemu vážnějšímu se nedostali. Sparťané naopak několikrát zaútočili do jejich pootevřené obrany a v 65. minutě Svoboda třetím gólem zpečetil cenné vítězství. „Měli jsme obrovskou radost, protože se nám podařilo probojovat se do elitní evropské společnosti,“ zdůrazňoval Lokvenc.
Pohár UEFA – 2006/07
Austria Vídeň – AC Sparta Praha 0:1
Sestava Sparty: Grigar – Zabavník, Drobný, Řepka, Kadlec – Pospěch, Sivok, Kisel (86. Lustrinelli), Matušovič (46. Kolář) – Dušek, Šimák (73. Sylvestre).
Vítězný gól ve vídeňském utkání vstřelil už v 11. minutě hlavou Řepka. V průměrném utkání jsme si pak pohlídali první výhru ve skupině, která se hrála pouze jednokolově. Sparta byla blízko i ke zvýšení svého jednobrankového náskoku. V 58. minutě Šimák z trestného kopu orazítkoval břevno a o tři minuty později střelu stejného hráče brankář Safar jen s námahou vyrazil na roh. V 71. minutě spálil vyloženou šanci Kolář a v závěru ještě Lustrinelliho střela skončila na tyči. Domácí vstoupili do druhého poločasu s enormní snahou nepříznivé skóre otočit, ale výsledkem, jejich úsilí byla jen jedna střela do tyče. „Celý zápas jsme měli hru ve svých rukou a mohli vyhrát i vyšším rozdílem. Může nás však těšit důstojné rozloučení s Pohárem UEFA. O postup jsme přišli nevydařeným zápasem s Waregenem,“ vyjádřil své pocity tehdejší kapitán mužstva Sivok.
Kvalifikace Evropské ligy – 2012/13
Admira Wacker – AC Sparta Praha 0:2
Sestava Sparty: Vaclík – Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič – Kadeřábek (80. Přikryl), Holek, Hušbauer, Krejčí (89. Zápotočný) – Kerič (54. Kadlec) – Kweuke.
Do utkání na rakouské půdě vstoupili lépe domácí. Sabitzer ve velké šanci poslal míč těsně vedle branky a připravil i další možnosti ke skórování. Na druhé straně Kerič z malého vápna branku minul. Ve 29. minutě se náš tým po centru Vidličky ujal vedení díky vlastnímu gólu domácích. Po hodině hry pak Kweuke po pěkné individuální akci Krejčího poslal Spartu do dvougólového vedení, na kterém se už nic nezměnilo. Domácí si sice v závěru zápasu vytvořili velký tlak, ale brankář Vaclík několika skvělými zákroky udržel čisté konto. „Byli jsme nervózní, ale podařilo se nám neinkasovat. Je to slibný základ pro odvetu. Musíme však být obezřetní, ještě není rozhodnuto,“ dodal Vaclík.
AC Sparta Praha – Admira Wacker 2:2
Sestava Sparty: Vaclík – Vidlička, Švejdík, Jarošík, Pamič – Kadeřábek (81. Grajciar), Holek, Hušbauer, Přikryl (50. Skalák) – Kadlec (89. Kerič), Kweuke.
V pražské odvetě začali aktivněji sparťané. Přikryl pálil z úhlu do boční sítě a po rohu hlavou poslal míč těsně nad břevnem Jarošík. Avšak ve 20. minutě přišla sprcha. Thuauerovu střelu tečoval Švejdík a balon skončil za zády bezmocného Vaclíka. Sparťané pak zatlačili hosty na jejich polovinu a dočkali se dvojnásobné odměny.  V rozmezí tří minut Kweuke nejprve ze skrumáže a potom nádhernou střelou z dálky otočil skóre na 2:1. Po přestávce měl blízko ke zvýšení náskoku Kadlec, ale zblízka brankáře hostí nepřekonal. A v 68. minutě přišel trest, z přímého kopu vyrovnal Sulimani. Sparťané pak předvedli několik pěkných akcí, ale v koncovce se už neprosadili. „Potvrdili jsme sice očekávaný postup do play off, ale mám smíšené pocity. Hráli jsme totiž pod naše možnosti i očekávání. Vlastní gól nás srazil a stálo nás hodně sil, abychom se do zápasu vrátili,“ netajil trenér Lavička.
Kvalifikace Ligy mistrů – 2021/22
Rapid Vídeň – AC Sparta Praha 2:1
Sestava Sparty: Nita – Vindheim, Štetina, Hancko, Höjer – Wiesner (63. Moberg Karlsson), Pavelka, Dočkal (83. Karabec), LK37 (69. Pešek), Krejčí – Hložek.
V zahajovacím utkání druhého předkola nejvyšší evropské pohárové soutěže začala Sparta ve Vídni velice dobře. Už ve třetí minutě Dočkal posadil přesný centr na hlavu LK37 a náš tým šel do vedení. Krejčí starší a po něm Wiesner měli v první půli další brankové možnosti, ale skóre už se do přestávky nezměnilo. Po změně stran vyprodaný stadion hnal domácí za vyrovnáním a v 63. minutě se jim to díky Knasmüllerovi podařilo. A byl to autor tohoto gólu, který si v 70. minutě naběhl na centr a přízemní střelou k tyči poslal míč podruhé do sparťanské sítě. Našemu mužstvu se vyrovnat už nepodařilo. „Škoda, že za stavu 1:0 jsme neproměnili dvě velké šance. Když chceme hrát o účast v Lize mistrů, tak je to nutnost. Navíc pak chyby v obraně rozhodly o naší porážce. V odvetě musíme navázat na náš ofenzivní fotbal,“ zdůraznil Krejčí starší.
AC Sparta Praha – Rapid Vídeň 2:0
Sestava Sparty: Nita – Wiesner, Štetina, Hancko, Höjer (62. Polidar) – Moberg Karlsson (77. LK37), Pavelka (35. Sáček), Dočkal, Krejčí, Pešek – Hložek.
V pražské odvetě se první velice důležitá situace zrodila v 15. minutě. Po centru se Pešek dostal k míči dřív než vídeňský brankář, hlavou ho odehrál a šel k zemi. Skotský sudí viděl faul gólmana a nařídil penaltu, z níž Moberg Karlsson zajistil Spartě vedení. Naše mužstvo se zbavilo velké nervozity, vypracovalo si několik slibných příležitostí, které však nedokázalo zúročit. Také ve druhé půli měl náš tým blízko ke zvýšení náskoku. Polidar však trefil břevno a gól měli na noze Hložek i Moberg Karlsson. O postupu do třetího předkola Ligy mistrů se definitivně rozhodlo až v závěru zápasu, kdy přízemní přihrávku staršího z Krejčích uklidil do vídeňské sítě Pešek. „Nejvíc si na svých svěřencích cením disciplinovanosti a pracovitosti. Ještě v 81. minutě byl stav 1:0 a už jsem si myslel, že se bude prodlužovat. Čekali jsme na šanci, ta se naskytla a dokázali jsme ji proměnit. Potom jsme ještě v defenzívě přežili nejednu horkou chvilku. Bylo vidět, že v mužstvu je obrovská síla,“ dodal trenér Pavel Vrba.

Sdílet

    Další novinky