Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryWU-7WU-8WU-9

Děláme vše pro to, aby holky odcházely z tréninku nadšené

Rozhovor s Martinem Hejnem

Sdílet

O FUN fázi Sparty se od nové sezony stará Martin Hejno. V rozhovoru pro klubový web přiblížil, jak se společně svým týmem pracuje při rozvoji nejmenších sparťanek.
Jaká byla Vaše cesta k trenérství a jak jste se dostal na Spartu?
„Začalo to na vysoké škole, když jsme jako studenti měli možnost se v rámci odborné praxe aktivně zapojovat jako trenéři v námi preferovaném sportu. Fotbal jsem si vybral, protože jsem se mu od dětství věnoval. Věděl jsem, že se po konci své hráčské kariéry budu chtít ve fotbale pohybovat a rozvíjet mladé hráče i hráčky.
Před začátkem minulé sezóny jsme se s Petrem Silovským, manažerem dívčí akademie, dohodli na spolupráci u nejmladší kategorie Sparty – WU7. Byla to pro mě zajímavá výzva, protože kategorie byla ve svých začátcích a to mě baví."
Čemu se momentálně věnujete v rámci Sparty?
„Starám se o FUN fázi, kam spadají kategorie WU7, WU8 a WU9. Jako hlavní trenér těchto kategorií se zaměřuji na rozvoj našich hráček. S našim týmem zároveň objíždíme sportovní festivaly a děláme ukázkové hodiny pro děti ve školkách a školách."
Co čeká novou hráčku, která patří do FUN fáze?
„Když k nám přijde nová hráčka, je naším cílem u ní vytvořit lásku k fotbalu ale i sportu obecně. U nejmladších hráček v kategorii WU7 se věnujeme pohybovému rozvoji se zaměřením na fotbal pomocí různých sportovních aktivit. Pro některé dívky je to první zkušenost s organizovaným sportem, takže je učíme i správné návyky.
U kategorie WU8 navazujeme na všestrannou pohybovou průpravu a zároveň se více zaměřujeme na rozvoj fotbalových dovedností. Hráčky se učí mít míč pod kontrolou a pracovat s ním individuálně a efektivně. 
U hráček nejstarší kategorie FUN fáze WU9 rozvíjíme dovednosti osvojené v předešlých kategoriích a dále se soustředíme na specifické druhy obcházení soupeře, orientaci v prostoru a v herním systému.
Absolvováním FUN fáze hráčka získá pohybovou průpravu a vybrané individuální fotbalové dovednosti, díky čemuž je připravena na přechod do DEVELOPMENT fáze." 
A na co se může těšit na prvním tréninku?
„Hráčka si zažije herní a soutěžní prostředí plné emocí a zábavy, kde může ukázat, co v ní je. V tréninku je prostor k vyzkoušení si různých sportovních i fotbalových dovedností, přičemž s trenéry FUN fáze děláme vše pro to, aby holky odcházely z tréninku nadšené."
Kdo všechno je do tréninků malých sparťanek zapojen?
„S radostí můžu říct, že máme ve FUN fázi široký realizační tým, jehož součástí jsou i aktivní hráčky z kategorie WU21. WU9 má navíc každý týden jeden pohybový trénink vedený kondiční trenérkou.
Do tréninku FUN fáze se nárazově zapojuje i sportovní psycholožka, která se zaměřuje na mentální aspekty výkonu hráček (odolnost, koncentrace a sebedůvěra) v tréninkovém procesu a rodinném prostředí. Využíváme také možnosti konzultace s nutriční specialistkou ohledně správného stravování hráček.
Během reprezentačních pauz se snažíme i o společné tréninky s hráčkami A-týmu, což se ukazuje jako skvělé zpestření.
Spolupráce v tomto ohledu funguje skvěle."
Co nejvíce sledujete během zápasů?
„Určitě bych odpověď na tuto otázku rozdělil podle zaměření v jednotlivých kategoriích. 
U kategorie WU7 pořádáme minihry, kdy jednou měsíčně hrajeme ve formátu 2+0 na malé branky. Jde nám o to, aby hráčky měly radost z každého zápasu a gólu.
Pro kategorii WU8 organizujeme dvakrát měsíčně možnost konfrontace s jinými týmy. Hraje se ve formátu 3+0. U hráček sledujeme jejich individuální práci s míčem a orientaci v prostoru během utkání. 
Kategorie WU9 se účastní pražské soutěže mladších přípravek. Holky hrají ve formátu 4+1. Podstatné pro nás je, aby hráčky ukazovaly své individuální dovednosti, ale zároveň dokázaly správně vyhodnocovat různé herní situace."
Co je nejtěžší hráčky naučit?
„Asi nic. Holky mají velkou motivaci se učit novým věcem a stále se chtějí zlepšovat, což je ideální stav. S trenéry se vždy snažíme nastavit cvičení tak, aby bylo pro každou hráčku optimální výzvou."
Co znamená mít dceru, která je hráčkou ve FUN fázi Sparty?
„To nejdůležitější je, že se okamžitě stáváte součástí sparťanské komunity. Tu se snažíme budovat třeba akcemi jako je Welcome in new season nebo End of season.
Tréninkový proces v kategoriích WU7 a WU8 je nastavený na dva tréninky týdně. Kategorie WU9 má tréninky tři - dva fotbalové a jeden pohybový. Zápasy, jak už jsem zmiňoval, také nabírají na četnosti podle dané kategorie.
Jednou za čas si budete moci vyzkoušet trénink společně s Vaší dcerou. Na trénincích rodičů s dcerami se snažíme přiblížit naší filosofii a představit tréninkový proces holek.
Aktivní jsme i během domácích utkání A-týmu žen, kdy bude mít Vaše dcera možnost vyvádět hráčku k utkání nebo si o poločase zahrát na hřišti v pro holky nezapomenutelné atmosféře."

Další novinky