Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Vyrovnaná bilance s německými týmy

Proti celkům z Německa jsme odehráli 13 soutěžních zápasů

Sdílet

Se Stuttgartem se jsme nedávno utkali v přípravě. V evropských pohárových soutěžích jsme se však už střetli se šesti jinými německými celky. Bilance ze vzájemných duelů je přitom z našeho pohledu vcelku přijatelná: čtyři vítězství, pět remíz a čtyři porážky.
Pohár vítězů pohárů – 1972/1973
Schalke 04 – AC Sparta Praha 2:1
Sestava Sparty:
Brabec – Chovanec F., Táborský, Tenner (17. Princ), Urban, Bouška, Veselý, Stránský, Bartoň, Mašek, Jurkanin.
Sparťanský útok se v Gelsenkirchenu proti tvrdé německé obraně jen těžko prosazoval. Přesto jsme se ujali vedení. Sváťa Bouška dlouhým autem poslal míč skoro až před branku, kde hlavou skóroval Bartoň. Domácí to sice dost rozhodilo, ale naše obrana následný nápor, ze kterého německý tým vytěžil dva góly, nevydržela. Kupodivu byli oba trenéři s výsledkem spokojeni. „Sparta se v Praze musí pokusit víc útočit a bude tím otevírat zadní vrátka. Proto se nám bude hrát výborně,“ věřil trenér Schalke Ivica Horváth. „Těsná porážka je pro nás příznivá, k postupu stačí vyhrát 1:0,“ usmíval se Tadeáš Kraus.
AC Sparta Praha – Schalke 04 3:0
Sestava Sparty:
Brabec – Chovanec F., Táborský, Urban, Bouška, Princ, Veselý, Bartoň, Kára, Mašek, Jurkanin.
Zmíněný jugoslávský trenér německého týmu v tisku následně dodal, že nechápe, jak jeho mužstvo mohlo dostat gól od tak slabého sparťanského útoku. Jenže právě naše ofenziva předvedla hned v první minutě pražské odvety nádhernou akci, po které jsme vedli 1:0. Hosté začali bezhlavě útočit, ale do přestávky se na skóre nic nezměnilo. Po změně stran Sparta znovu přešla do ofenzivy, za což byla odměněna dvěma góly. „Skvělé vysoké vítězství a otevřené dveře do elitní čtyřčlenné společnosti. A to nás za stavu 1:0 psychicky poznamenal verdikt sudího z Walesu. Za sražení Bartoně nejprve nařídil penaltu, ale po dlouhých diskusích s pomezním rozhodčím a hráči soupeře ji změnil na trestný kop. Nepamatuji si, že bych něco podobného v evropských pohárech zažil,“ dodává Mašek.
Pohár vítězů pohárů – 1992/1993
Werder Brémy – AC Sparta Praha 2:3
Sestava Sparty:
Kouba – Chovanec J., Horňák, Sopko, Vrabec, Bílek (49. Frýdek st.), Mistr, Němec, Vonášek, Dvirnik (90. Trval), Siegl.
Před utkáním v Brémách sparťané „velké oči“ neměli, ale průběh první půle předčil všechna očekávání. Brankami Sopka a Dvirníka se naše mužstvo nečekaně ujalo vedení. Po přestávce byl vyloučen Chovanec a domácí vyrovnali, Vonáškova střela těsně před koncem však znamenala skvělé vítězství 3:2. „Je to fantastický výsledek, o který se zasloužili i diváci, kteří nás přijeli povzbudit a připravili nám báječnou atmosféru,“ liboval si Horst Siegl. „Útočníci Brém měli výškovou převahu, takže snadné jsme to neměli. Zvláště ve druhé půli, kdy nás v obraně bylo o jednoho méně,“ připomínal Petr Vrabec.
AC Sparta Praha – Werder Brémy 1:0
Sestava Sparty:
Kouba – Sopko, Horňák, Vrabec, Bílek, Mistr, Němec, Vonášek, Frýdek st., Siegl, Dvirnik (88. Siegl).
Oprávněné obavy z pražské odvety trvaly vlastně jen sedm minut. Siegl prostřelil brankáře hostí a ti se na větší odpor nezmohli.  „Dokázali jsme splnit taktické pokyny trenér Uhrina, soupeře jsme do vážnější akce už nepustili,“ dodal Jiří Němec.
Liga mistrů – 1997/1998
Borussia Dortmund – AC Sparta Praha 4:1
Sestava Sparty:
Poštulka – Řepka, Horňák (30. Obajdin), Hašek I., Svoboda, Čížek, Novotný, Hašek M. (55. Gabriel), Němeček, Lokvenc (71. Németh), Siegl.
Na Westfalenstadion se po dvaceti minutách domácí ujali vedení, ale to nejhorší přišlo po hodině hry, kdy jsme během patnácti minut inkasovali tři góly. „Naše obranná hráz jako by se provalila, hrozil nám debakl. Na jednom gólu jsem se po prohraném hlavičkovém souboji podílel i já. V závěru zápasu se Sieglovi podařilo vstřelit aspoň čestný gól, takže výbuch nevypadal tak strašlivě,“ zavzpomínal legendární stoper Jiří Novotný.
AC Sparta Praha – Borussia Dortmund 0:3
Sestava Sparty:
Poštulka – Votava, Gabriel, Svoboda, Čížek, Novotný (52. Baránek), Hašek M., Němeček, Lokvenc, Siegl (76. Pospíšil), Obajdin (65. Mistr).
Do pražské odvety vstupovali sparťané se záměrem oplatit Borussii vysokou porážku, ale to ještě netušili, co s nimi na Letné hráči ve žlutočerných dresech provedou. Hosté šli po necelé půlhodině do vedení, krátce po změně stran zvýšili na 2:0 a ke vší smůle Čížek vlastním gólem stanovil konečný stav. „Bohužel, ani v domácím prostředí jsme na Němce neměli a dostali jsme druhý výprask. Vrhli jsme se do útoku, ale zkušený soupeř jen vyčkával a pak udeřil,“ dodal Novotný.
Liga mistrů – 1999/2000
Hertha BSC – AC Sparta Praha 1:1
Sestava Sparty:
Blažek – Gabriel, Bolf, Fukal, Novotný, Sionko, Jarošík, Rosický, Lokvenc (68. Siegl), Obajdin (75. Hapal), Baránek.
V tomto ročníku jsme se probojovali do osmifinálové skupiny, kde nás čekal přední německý tým nejprve na Olympiastadionu v Berlíně. Domácí se těsně před přestávkou ujali vedení, po změně stran měli i další šance, ale poslední slovo měl Siegl, který šest minut před koncem ve skluzu proměnil Jarošíkův střílený centr ve vyrovnávací gól. „Hertha nás asi trochu podcenila, my jsme precizně bránili a sami ještě několikrát zahrozili. Inkasovaný gól do šatny byl hodně nepříjemný, ale v kabině jsme si řekli, že nesmíme podlehnout skepsi. Po změně stran jsme další německý úder už nepřipustili a v samotném závěru se nám podařilo i vyrovnat,“ pamatuje si Libor Sionko.
AC Sparta Praha – Hertha BSC 1:0
Sestava Sparty:
Blažek – Gabriel, Bolf, Fukal, Novotný, Sionko (74. Svoboda), Jarošík, Rosický, Hapal (65. Siegl), Lokvenc, Baránek.
V pražské odvetě se hrál tvrdý, důrazný fotbal, v němž oba týmy dobře bránily. Minimum šancí na obou stranách gól nepřineslo, přesto diváci byli spokojeni. V závěrečných minutách mělo naše mužstvo převahu, ale teprve v nastaveném čase se Milan Fukal opřel do míče, který s pomocí tyče skončil v síti. „Velice cenné vítězství,“ řekl s úsměvem na rtech Siegl.
Liga mistrů – 2001/2002
Bayern Mnichov – AC Sparta Praha 0:0
Sestava Sparty:
Čech – Grygera, Labant, Hübschman, Hašek M., Novotný, Michalík (90. Flachbart), Sionko, Jarošík, Kincl, Hartig (57. Babnič, 90. Zelenka).
První utkání v základní skupině čekalo Spartu na Olympijském stadionu v Mnichově. „Nálada při cestě do jámy lvové nebyla nijak veselá. Čekal nás obhájce trofeje neboli evropská jednička, takže heslem bylo nevrátit se s debaklem. Sebevědomí Němci začali sice náporem, ale ten jsme přestáli. Petr Čech pochytal všechno, co šlo na branku, a když to nestihl, pomohla mu tyč a břevno. Snažili jsme se eliminovat hvězdný útok, v němž nejvíc řádili Jancker, Santa Cruz a Pizzaro. Ukázalo se, že náš presink je účinný a nemusíme se nikoho bát. Kdybychom byli odvážnější, tak jsme možná i vyhráli,“ vrátil se Hübschmann k souboji s evropským gigantem.
AC Sparta Praha – Bayern Mnichov 0:1
Sestava Sparty:
Čech – Grygera, Labant, Hübschman, Hašek M. (70. Slončík), Novotný, Michalík (80. Holub), Sionko, Jarošík, Kincl, Babnič (53. Zelenka).
Před odvetným utkáním na Letné už bylo jasné, že Sparta postoupí ze základní skupiny do další fáze Ligy mistrů. Utkání tak bylo jen formalitou. „Bayern jsme samozřejmě chtěli porazit, zejména když přijel bez několika opor. Před poločasem poslal Tarnat do naší šestnáctky prudký centr, vyhrál jsem hlavičkový souboj s Zicklerem, ale míč jsem poslal do horního rohu branky překvapeného Čecha. Stadion jen vydechl, protože gól to byl pěkný, ale do špatné branky. Nikdo mi nic neřekl, ale byl jsem pořádně naštvaný, protože tímto vlastencem jsme prohráli 0:1. Vlastní gól je pořádná rána do vlastní psychiky, moc mě bolel,“ přiznává Novotný.
Evropská liga – 2007/2008
Bayer Leverkusen – AC Sparta Praha 1:0
Sestava Sparty:
Grigar – Řepka, Zabavník (89. Brezinský), Kladrubský, Pospěch, Kadlec, Kisel, Horváth, Došek, Slepička, Rezek (73. Matušovič).
Domácí se snažili hned od prvních minut dostat náš tým pod tlak. Avšak v deváté minutě po rychlém brejku a Pospěchově centru skončil míč na tyči. Škoda! Ve 34. minutě se při tečované střele vyznamenal brankář Grigar. Rušné situace se střídaly na obou stranách, ale na ukazateli skóre svítily stále dvě nuly. Po hodině hry byl za úder do Rezkovy tváře vyloučen domácí kapitán Ramelow, čehož Sparta využila k posílení ofenzívy. Nadějnou střelou se zaskvěl Pospěch a vzápětí Doškovi chyběl ve vyložené šanci jen krok. Ani Bayer se však nechtěl spokojit s remízou. Nejprve se znovu vyznamenal Grigar, ale v 72. minutě po rohovém kopu a střele Friedricha už kapituloval. „V závěru zápasu jsme se snažili několika centrovanými míči vytvořit gólovou šanci, ale kromě Horváthovy střely jsme už domácího brankáře vážněji neohrozili,“ přiznal Grigar.
Evropská liga – 2015/2016
FC Schalke 04 – AC Sparta Praha 2:2
Sestava Sparty:
Bičík – Mareček, Brabec, Costa, Hybš – Fatai (88. Holek), Matějovský (90. Hušbauer), Dočkal, Jiráček, Krejčí – Konaté (62. Lafata).
První šanci na německé půdě si vytvořila Sparta, ale úvodní gól padl na druhé straně.  V šesté minutě si na centr ze standardky naskočil Di Santo a Bičíkovi hlavou poslal míč za jeho záda. Druhou branku domácích mohl přidat po rychlém protiútoku Hojbjerg, ale Bičík jeho střelu zneškodnil. Do konce první půle však pohrozili také sparťané, jenže Dočkal v dobré pozici vypálil jen slabě a doprostřed branky. Vstup do druhého dějství už sparťanům vyšel, V 50. minutě nikým nehlídaný Fatai poslal míč po Konatého úniku přesně k tyči. O necelou čtvrthodinu bylo ještě veseleji, po rohovém kopu se Lafata postaral o vedení. To však vydrželo jen deset minut. V 73.minutě po jednom z útoků Sané obešel Bičíka a zakončil do prázdné branky. V dramatickém závěru vložili domácí všechny síly do ofenzívy, ale na skóre už se nic nezměnilo. Sparta si tak z Německa odvezla velice cenný bod. „Nechali nás hrát, asi nečekali, že tak dobře dokážeme kombinovat,“ usmíval se Jiráček.
AC Sparta Praha – FC Schalke 04 1:1
Sestava Sparty:
Bičík – Mareček, Brabec, Costa, Hybš – Fatai (88. Konaté), Matějovský, Dočkal, Jiráček, Krejčí – Lafata (90. Juliš).
Na Letné už v páté minutě Lafata rozjásal plný stadion, když Marečkovu přihrávku hlavou proměnil ve vedoucí gól. Jenže přišla 20. minuta, která poznamenala celé utkání. Costa údajně na hranici velkého vápna fauloval Goretzku a Geis spornou penaltou vyrovnal. Schalke potom přidalo na obrátkách a dostávalo náš tým pod tlak. Po přestávce byli opět aktivnější hosté a zvláště v závěru zápasu to byl brankář Bičík, který na sebe upozornil několika skvělými zákroky. Po utkání řekl: „Musíme být soudní, Schalke má velkou kvalitu. Chvílemi jsme na jejich kombinační ťukes jen přihlíželi.“  „První půlhodina nebyla z naší strany špatná, ale od stavu 1:1jsme měli obavy, abychom nedostali druhý gól. Především díky Bičíkovi jsme remízu, které si ceníme, udrželi,“ netajil Dočkal. „Oba zápasy byly velice náročné, stály nás hodně sil,“ dodal Lafata.

Sdílet

    Další novinky