Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Představení soupeře: VfB Stuttgart

Čeká nás utkání na půdě druhého celku loňského ročníku Bundesligy

Sdílet

Na Stutgart jsme narazili pouze jednou. V zimní přípravě sezony 2022/23 jsme nad celkem, který tehdy bojoval o udržení v Bundeslize, zvítězili 2:0. Od té doby však „Die Schwaben“ ušli dlouhou cestu.
Stejně jako Sparta byl i VfB Stuttgart oficiálně založen v roce 1893. Jeden z nejstarších německých klubů třikrát ovládl pohár Intertoto i DFB Pokal, jednou superpohár a pětkrát se stal mistrem nejvyšší německé ligy. Naposledy ovládl Bundesligu v sezoně 2006/07, kdy v jeho kádru působili také mladíci Mario Gomez a Sami Khedira. Blízko další senzaci byl Stuttgart v ročníku 2008/09, kdy obsadil třetí příčku. K tomu mu dopomohl také veterán mezi třemi tyčemi Jens Lehman.
Od té doby „Die Schwaben" okupovali převážně nižší patra tabulky. V posledních deseti letech dokonce dvakrát sestoupili, vždy se ale po jedné sezoně strávené ve 2. Bundeslize vrátili zpět mezi elitu. Nejblíže sestupu byl Stuttgart naposledy v sezoně 2022/23, kdy skončil na 16. místě tabulky. Baráž o setrvání mezi elitou proti Hamburgu však úspěšně zvládl.
Následovala sezona snů. Navzdory sestupvým předpokladům ze začátku ročníku se Stuttgartu nebývale dařilo. Většinu sezony se držel na třetím místě tabulky, po posledním zápase navíc přeskočil mnichovský Bayern, a stal se tak vicemistrem Bundesligy. Výborné výkony předváděli útočníci Deniz Undav a Serhou Guirassy, v bráně se činil Alexander Nübel a před ním obránci Waldemar Anton nebo Maximilian Mittelstädt, který přitom dorazil před sezonou ze sestupivší Herthy.
Němečtí reprezentanté v dresu Stuttgartu Undav, Anton, Mittelstädt a Chris Führich si navíc vysloužili pozvánku na evropský šampionát, který „Die Mannschaft“ odehrál na domácí půdě. Se skvělými výkony se však ruku v ruce nese také zájem ostatních týmů. Kádr postupně opustili Anton a Guirassy (Borussia Dortmund), a také japonský obránce Hiroki Ito (Bayern Mnichov).
Udržet se naopak podařilo útočníka Denize Undava, jehož hostování z Brightonu se proměnilo v trvalý přestup. V ofenzivě ho doplnila posila v podobě Ermedina Demiroviče z Augsburgu. Přišli také obránce Ameen Al Dakhil z Burnley, záložník Jamie Lewelling z Unionu Berlín nebo stoper Anthony Rouault, který patřil Toulouse.
Letošní ročník otevřel Stuttgart utkáním superpoháru s držitelem double z Leverkusenu. Do 88. minuty vedlo VfB o jednu branku, jenže poté srovnal skóre sparťanský odchovanec Patrik Schick. V penaltovém rozstřelu se pak radovali hráči Bayeru. Ani první bundesligový duel nedopadl úspěchem Stuttgartu, když podlehl Freiburgu 1:3.
Od té doby však mají výkony celku z Bádenska-Württemberska vzestupnou tendenci. Výhra nad Mönchengladbachem (3:1) nebo uštědřený debakl Dortmundu (5:1) jsou toho důkazem. Zmínit se sluší také odvážný výkon v prvním kole ligové fáze LM na hřišti Realu Madrid, kterému Stuttgartu nakonec podlehl 1:3. V zatím posledním kole Bundesligy remizovali „Die Schwaben" s Wolfsburgem 2:2 a po pěti kolech se drží na osmém místě tabulky.
Druhý zápas v ligové fázi Champions League nás čeká v úterý 1. října od 18:45 ve stuttgartské MHP Areně, do které se vejde více než 60 tisíc diváků. Přímý přenos nabídne kanál Nova Sport.

Další novinky