Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovory

Trenéři akademie na stáži v Belgii

Nahlédli do zázemí a fungování Club NXT

Sdílet

Hned čtyři zástupci Sparty absolvovali stáž v Club NXT, tedy v akademii Club Bruggy. Během čtyř dnů absolvovali pestrý program, ve kterém se dozvěděli více o fungování akademie věhlasného belgického klubu. Ať už během schůzek s jednotlivými zástupci, či během sledování jednotlivých tréninků, během kterých nasbírali velice cenné informace a zkušenosti.
Stáže se zúčastnili tito zástupci Sparty: Manažer Development fáze Aleš Vytlačil a hlavní trenéři Filip Kracík (U12), Pavel Sulek (U11) a Adam Gaisler (U10). Ti měli od úterý do pátku na programu schůzky například i s ředitelem akademie, kterým je Jarno Verheye. Dále poté s hlavními trenéry kategorií U11–U15, vedoucími skautingového či výkonnostního oddělení a šéfem týmů U9–U12 Davym Vandrommem. Samozřejmě také nahlédli na tréninkové jednotky různých věkových kategorií.
Akademie belgického Club Bruggy nese název Club NXT od léta roku 2020. Jeho vrcholem je tým do 23 let, který působí v druhé nejvyšší belgické soutěži. Sídlo Club NXT se nachází v městečku Roeselare, kde se nachází stadion s názvem The NEST, v překladu "Hnízdo". Součástí akademie je například 54 trenérů či 52 skautů.
O zkušenostech získaných na stáži v Belgii níže hovoří manažer sparťanské Development fáze Aleš Vytlačil.
Jak se Vám naskytla příležitost absolvovat tuto stáž?
V průběhu minulé sezony jsem absolvoval několik mezinárodních výjezdů s týmy z Development fáze, kde je mým úkolem, mimo jiné, navazovat kontakty s trenéry a šéftrenéry ostatních klubů. Nejlepší belgické akademie patří na všech mládežnických akcích, které několik let objíždíme s našimi týmy k absolutní špičce v Evropě a i proto jsem se na jednom z turnajů v Bruselu domluvil na stáži, pro více sparťanských trenérů v Club Bruggy. Bylo pro mě důležité, abych neodjel sám, ale společně s trenéry, aby na vlastní oči viděli, jak pracují trenéři v jejich akademii. Rád bych poděkoval i trenérům, kteří zůstali na Strahově a zajistili program týmů fáze tak, aby se mnou mohli vycestovat hned tři hlavní trenéři fáze ze čtyř.

Co bylo pro Vás během stáže nejpřínosnější?
Nevnímám to tak, že bych měl potřebu vypíchnout jednu nebo dvě oblasti týdenního programu stáže, přestože osobní setkání s legendou rozvoje technických dovedností Thomasem Vlamnickem, mělo z mého pohledu i mimo sportovní přesah. Každý meeting s manažery daných oblastí akademie, s trenéry, specialisty ať už v kancelářích nebo přímo na hřišti byl pro nás velmi přínosný. Osobně jsem byl nadšený z otevřenosti všech trenérů i zaměstnanců akademie. Sami od sebe se i mimo program nabízeli, aby nám představili způsob jejich práce, aniž bychom se třeba i zeptali, následně pak i vytrvale čekali než se doptáme na všechno, co nás zajímalo.
V čem je fungování akademie v Club NXT jiné?
Mají, skoro bych řekl až ultimátní cíle a ohromné ambice. Přestože jejich město je přibližně stejně veliké, jako u nás například Olomouc nebo Pardubice. Nesrovnatelné je jejich pojetí a nastavení skautingu. Jinak lze říct, že v dalších aspektech jsou už rozdíly spíše v detailech nebo v důrazu na určité aspekty rozvoje mladého hráče v daném věku. Každopádně s tím, co jsme očekávali, také odjíždíme. Absolutní soustředění na rozvoj technických dovedností, herní prostředí v nejnižších počtech a tomu uzpůsobené a perfektně naplánované tréninkové prostředí.

Dají se některé věci implementovat i na Strahově?
Je potřeba říct, že cest, kterými se můžeme vydat na vrchol je mnoho a každý si vybírá tu svou. Některé věci jsou nepřenosné, protože odpovídají podmínkám v této zemi. Není to o tom, že bychom chtěli slepě kopírovat všechno co jsme viděli, nebo všechno co se nám líbilo. V akademii máme představu o rozvoji talentovaného fotbalisty definovanou a neustále jí upgradujeme. To je také důvod, proč jsme byli v Bruggách. Každopádně, samozřejmě, že odjíždíme s určitými závěry, ve kterých oblastech se musíme posunout, abychom se přiblížili dalším metám.

Další novinky