Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Ofenziva je moje specialita

Rozhovor s Larsem Friisem po příchodu do Sparty

Sdílet

Lars Friis se v pátek ráno stal novým členem realizačního týmu našeho áčka a rovnou z lavičky sledoval přípravné utkání se Žilinou. Staronový kolega hlavního kouče Briana Priskeho zodpověděl po příchodu do Sparty několik otázek. Jak se těší na obnovenou spolupráci s bývalými kolegy z Midtjyllandu, či jak těží ze svých zkušeností z anglické ligy, se dozvíte v článku níže.
Trenére, proč jste se rozhodl právě pro Spartu?
Sparta je velký klub. Když se podíváte do historie, uvědomíte si, o jak významný a skvělý klub se jedná. Jsou tu ty nejvyšší ambice a všichni tady chtějí vyhrávat, což se mi líbí. Veškeré zázemí a podmínky jsou zde opravdu na vysoké úrovni. Je tady všechno, co je potřeba k úspěchu a díky tomu se můžu plně soustředit na svůj výkon.
S  Brianem a Christianem jste spolupracovali už v  Midtjyllandu. Dá se tedy říct, že přicházíte do známého prostředí?
Je to tak. Na druhou stranu je to ale už sedm let, co jsme se každý den potkávali jako kolegové. Samozřejmě se známe a víme, co od sebe očekávat, takže některé věci budou jednoznačně jednodušší. Obecně dává smysl rozvíjet již existující kvalitní vztah než začínat od nuly.
Trenérská kariéra vás zavedla na ostrovy, kde jste byl součástí Brentfordu. Můžete z  této zahraniční zkušenosti těžit i ve Spartě?
Myslím, že bez ohledu na to, odkud jste, tak pokud máte zkušenosti ze zahraničí, můžete z toho těžit. Jedna věc je ale v zahraničí žít a druhá věc je vypořádat se s odlišným životním stylem, různými styly hry a jinými kulturami. Troufám si říct, že na svých cestách jsem nasbíral spoustu zkušeností, které zde mohu využít, a strávený čas v zahraničí je jedna z těch největších.
Jak byste se popsal jako trenér?
Řekl bych, že fotbal je mou vášní. Vášeň je, dle mého názoru, bez ohledu na to, co děláte, opravdu důležitá. Jelikož pokud jste zrovna dole, můžete se o ni opřít a těžit z ní. Snažím se nahlížet na lidi jako na komplexní lidské bytosti a pracovat s jejich vášněmi. Věřím, že jedna věc je hráč a druhá věc je člověk. Pokud se vám nedaří po lidské stránce, je těžké, aby se vám dařilo jako hráči. Zároveň, pokud jako člověk rostete, budete se rozvíjet i jako hráč. To je moje filozofie a způsob, jak pracuji s lidmi. Mám zkušenosti jak jako hlavní trenér, tak jako asistent, ovšem bez ohledu na to, v jaké roli zrovna jsem, zbožňuji, když na něčem pracujete a během zápasu pak vidíte, jak se to ve hře projevuje a jestli to funguje, či nikoliv. Co se týče tréninkového procesu jsem tak trochu nerd, hlavně co se týče ofenzivní části. To je to moje a opravdu se těším, až se tady do toho pustím.
Už jste si s  Brianem stihli rozdělit role v  tréninkovém procesu?
Brian je hlavním trenérem a já jsem tady, abych vytvářel servis nejen jemu, ale i celému realizačnímu týmu a samozřejmě hráčům. To je můj hlavní cíl. Mojí specializací je organizace útočné fáze, když jsme v ofenzivním postavení. Nechci tím říct, že si mezi sebou nebudeme vyměňovat názory a pomáhat si. Samozřejmě ano. Ale obecně řečeno ofenziva je moje specialita.
Viděl jste nějaké zápasy, které Sparta na podzim odehrála?
Viděl jsem videa z Wyscoutu a páteční přípravné utkání proti Žilině. To je prozatím vše. Nyní využiji volno a zkouknu všechny zápasy a data, abych, až se v lednu sejdeme, měl obrázek o hráčích a zjistil, čeho jsme jako tým schopni.
Navštívil jste někdy v  minulosti Prahu?
Praha je úžasné město. Byl jsem tu sice pouze jednou, ale opravdu mě okouzlilo. Když jsem byl kdysi ještě v Brentfordu, tak jsem se jako scout přijal podívat na nějaké hráče, ale nikdy jsem tu nestrávil dovolenou nebo zde odehrát soutěžní utkání. Moc jsem toho tedy nestihl, takže se o to víc těším, až se vydám do města a jeho okolí.

Další novinky