Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Postup do finále

Po výhře v Opavě jsme krok od poháru

Sdílet

V semifinále tohoto pohárového ročníku se sparťané představili na půdě Opavy. Celý zápas měli svěřenci Briana Priskeho pod kontrolou a po gólech Jana Kuchty a Victora Olatunjiho postupujeme potřetí v řadě do finále! Vojtěch Vorel udržel čisté konto.
V úvodu utkání hrozili fotbalisté v černých dresech především z pravé strany, odkud nebezpečně centrovali Vitík a Preciado. Do zajímavých pozic se z následného tlaku dostali Panák, nebo Birmančević, ale Richterovu branku přímo neohrozili.
První příležitost ke skórování se Spartě nabídla v 17. minutě, kdy po faulu na Kuchtu rozehrával z hranice vápna přímý kop Matěj Ryneš. Svým pokusem se pokusil podstřelit zeď, ale míč nakonec zastavil jeden z opavských fotbalistů. Z následného protiútoku tak poprvé mohli zahrozit i domácí. Ne příliš prudkou střelu kryl bez větších problémů Vorel.
Ve 21. minutě už jsme se gólu v síti Opavy dočkali. Po konzultaci s videorozhodčím ale sudí Hocek trefu Jana Kuchty odvolal, jelikož situaci přecházel faul Lukáše Sadílka na hranici našeho pokutového území. Ze standardní situace poté Jaroslav Málek protáhl Vojtěcha Vorla.
Domácím hráčům zřejmě dodala změna skóre další síly, což se projevilo v další šanci, do které se dostal Omale. Jeho střelu vyrazil na poslední chvíli obranným zákrokem Panák. Krátce na to o sobě znovu dalo vědět aktivní duo Kuchta–Birmančević. Po sklepnutí českého útočníka pálil Veljko jen těsně nad.
Sparta byla i po zbytek času nebezpečnějším týmem a držela míč častěji na svých kopačkách. I přes to se domácí snažili využít každé příležitosti, kdy se dostali na naši polovinu, a hrozili především centrovanými míči ze stran.
Krátce před koncem prvního poločasu se nám podařilo prorazit hluboký blok žlutomodrých. Po povedené kombinaci vybídl Sadílek osamoceného Ryneše, ten posadil centr přímo na hlavu Jana Kuchty a do kabin jsme tak mohli jít s jednogólovým vedením.
Po změně stran jsme hned dvakrát nebezpečně zahrozili. Nejprve pohotově pálil z otočky Tuci a o chvíli později se k hlavičce v dobré pozici dostal Sadílek. Jeho pokus skončil jen v rukavicích brankáře Richtera. Po rohovém kopu pak jen těsně nedosáhl na míč před prázdnou brankou Kuchta.
Sparťané měli hru i v další fázi zápasu pod kontrolou. V žádné ze svých nadějných příležitostí ale Richtera přímo neohrozili. Až po prvních střídáních byly opět k vidění další gólové šance. Nejprve Richter skvěle konečky prstů vytáhl střelu Tuciho na roh, z něhož Vitík hlavičkoval v záklonu pouze nad branku.
Ještě větší šanci měli v 73. minutě opavští. Střídající Yahaya byl na hřišti pouze pár sekund, když se po chybě v rozehrávce dostal k volnému míči před Vojtěchem Vorlem. V momentě, kdy už byl sparťanský brankář překonán, nás od vyrovnání zachránila levá tyč branky.
Domácí mohla tato situace mrzet o to víc, když v 81. minutě využil Victor Olatunji skvělé přihrávky od Tuciho a prostřelil v samostatném úniku brankáře domácích. V Opavě jsme tak vybojovali důležité vítězství a znovu po roce budeme ve finále MOL Cupu bojovat o zisk poháru.
1 / 138
SFC Opava – AC Sparta Praha 0:2 (0:1)
Góly: 44. Kuchta, 81. Olatunji. ŽK: 57. Hýbl, 84. Omale – 83. Zelený, 84. Haraslín. Rozhodčí: P. Hocek - J. Váňa, J. Šimáček (M. Bělák) VAR: T. Klíma, AVAR: J. Hrabovský. Diváci: 6 583.
Sestava Opavy: Richter – Hýbl (87. Kadlec), Helebrand, Srubek, Kopečný – Janoščín, Omale – Rezek (82. Haitl), Rataj (82. Přichystal), Málek (73. Blecha) – Ondráček (73. Yahaya).
Sestava Sparty: Vorel – Vitík, Panák, Zelený – Preciado (72. Wiesner), Sadílek, Solbakken (72. Kairinen), Ryneš – Tuci (82. Ševčík), Kuchta (68. Olatunji), Birmančević (68. Haraslín).

Další novinky