Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

RozhovoryMuži A

Respektujeme Partizan, ale chceme postoupit

Trenér Sparty Pavel Vrba a Jakub Pešek před Partizanem

Sdílet

Spartu už ve čtvrtek čeká úvodní zápas play-off Konferenční ligy. Na Letné změří síly s Partizanem. Přečtěte si dotazy novinářů na Jakuba Peška a trenéra Pavla Vrbu. Pustit si také můžete záznam celé tiskové konference.

Tiskovka před Partizanem

JAKUB PEŠEK

Jakube, jak velké zklamání pro vás je, že na utkání může jen 1000 diváků?
Určitě mě to mezí. Byly zprávy, že je možnost, že by přišli fanoušci ve větším počtu podpořili nás. My si s tím musíme poradit a doufám, že to zítra zvládneme.
Jaká je nálada v týmu po nedělní zápase s Plzní?
Všechno jsme si ukázali. Před námi máme další cíl. Nálada je bojovná. Budeme to chtít odčinit a zvítězit. Já se těším, je to evropská soutěž. Máme velká očekávání, těším se na zápas a věřím, že to zvládneme.
Kvůli karetnímu trestu nemůže hrát Wiesner. Bude to pro vás na vaší pravé straně změna?
Mrzí mě, že Tomáš se mnou na lajně nebude. Máme ale dobré náhrady a dostanou příležitost i jiní hráči. Máme jasné úkoly. Věřím, že všichni ukážou velké nasazení a věřím, že to zvládneme.
Co říkáte na hru Partizanu?
Myslím si, že mají podobný tým jako my. Mají zkušené hráče plus mladé, šikovné. Myslím si, že to bude vyrovnané utkání. Je to první zápas. Oba týmy se budou oťukávat. Já už jsem proti Partizanu hrál přípravný zápas ještě s Libercem. Bude to důrazný kvalitní soupeř. Musíme si s tím poradit, hrát jako na Slavii, kde byla chuť získat každý balon. Pak to bylo vidět i na výsledku. Doufám, že do toho takhle vlétneme a podaří se nám to zvládnout.
Čím to podle vás bylo, že v rozmezí několika dnů tým podal natolik rozdílné výkony?
Těžko říct. Hodně jsem nad tím přemýšlel. Ukázali jsme si pár věcí a na tom musíme zapracovat. Nasazení a chuť vyhrát každý souboj musíme přenést do každého zápasu. Chceme vyhrávat každý zápas. Musíme tam ale pokaždé nechat všechno. Zítra to bude hodně důležité.
Jak se osobně cítíte na začátku jara?
Cítím se dobře. I když v lize nejsou ode mě výkony tak dobré. Do tolika šancí jsem se nedostával. V poháru jsme ukázali sílu a věřím, že si to přeneseme i do tohoto zápasu. Musíme se od Slavie odpíchnout. Nasazení musíme přenášet do každého zápasu. Věřím, že jsme se v lize ponaučili a že těžké zápasy budeme zvládat.

PAVEL VRBA

Trenére, berete zítřejší utkání jako odpustek za neděli?
Já to hlavně beru jako jiný zápas, utkání z pohledu Evropy. Je pro nás důležité utkání a chceme postoupit. Chceme doma udělat co nejlepší výsledek.
Mužstvo už na jaře v téhle situaci bylo a na Slavii ukázalo dobrou reakci. Je to pro vás dobré znamení?
Já si myslím, že to hráči ukázali už v posledním zápase. Vývoj pro nás nebyl dobrý, a nakonec jsme hráli 2:2.
Vy už jste jednou Partizan porazil jako trenér Plzně. Jak moc se tým změnil?
Já jsem měl možnost Partizan vidět v jejich posledních zápasech. Je to klasické srbské mužstvo, které je silné na míči. Mají velice dobrou ofenzivu, zahraniční hráče, kteří mají rychlost a dynamiku. Srbští hráči jsou jiní, ti jsou spíš draví a fotbaloví. Respektujeme jejich kvalitu. Prokazují to v srbské soutěží. Jsou první, mají nejlepší skóre. I v Evropě ukazovali dobré výsledky a zaslouženě postoupili ze skupiny. V Srbsku jsou nejsilnější. Máme z nich respekt, ale chceme postoupit dál.
Je pro vás zápas s Plzní ponaučení?
Každý zápas je ponaučení i vzhledem k vývoji, který toto utkání mělo. Hráli jsme s mužstvem, které je na úrovni evropských týmů. Možná i průběh utkání pro nás může být podobný. Ukázali nám určité věci. Někteří hráči dostali prostor, někdo ho využil lépe, někdo míň. Střídající hráči nám pomohli k tomu, že jsme neprohráli a uhráli výsledek 2:2. Byl to hodně poučný zápasy.
Máte díky tomu větší dilema, co se týká složení základní sestavy?
Když se podíváte v kontextu podzimu, tak tuším, že v sestavě proti Plzni jsme nastoupili s Rangers. Zápasů máme nyní strašně moc. Sestava tedy většinou nebude stejná. Když se hraje každé tři dny, musíme sestavu měnit, jinak by nás to v budoucnu semlelo.
Je šance, že by LK37 proti Partizanu nastoupil?
Po Plzni jsem říkal, že jsme ho šetřili. Pro nás je to straně důležitý hráč. Ukazuje se, že potřebujeme takového hráče. Je nadstandardní a strašně důležitý právě v takových zápasech. Když si vzpomenete na pohárový zápas se Slavii, strašně nám pomohl. Budeme dělat vše pro to, aby zítra mohl nastoupit. Vypadá to, že by mohl hrát, ale není to stoprocentní.
Chybět bude Wiesner. Máte jasno, kdo ho nahradí?
Nějaké varianty mám, ale to vám neřeknu. Wiesy hrát nemůže. O tom, kdo bude hrát, rozhodne dnešní trénink a hráči se to dozví zítra po přípravě.
Po utkání s Plzní jste mluvil o tom, že se budete zabývat systémovou změnou. Je to pro vás už nyní téma?
Vždycky, když jsem nespokojený, je téma něco změnit.
Sparta má hodně podobné statistiky jako Partizan. Co tomu říkáte?
Partizan v Srbsku dominuje a tomu odpovídají data. Je to momentálně nejsilnější mužstvo v Srbsku.

Další novinky