Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Titul? Euforie a nadšení do další práce

Rozhovor s Františkem Čuprem, výkonným místopředsedou představenstva

Sdílet

Necelých pět let působil ve funkci generálního ředitele. Za tu dobu prošel klub zásadní vnitřní transformací, došlo k výstavbě patra pro první tým v tréninkovém centru na Strahově, A-tým se vrátil do soutěží UEFA, Sparta vyhrála MOL Cup – a po devíti letech konečně také získala titul. Došlo ke změnám na klíčových pozicích ve vedení, Tomáš Rosický se etabloval v roli sportovního ředitele. Vedení realizovalo z ekonomického pohledu mimořádné transfery Adama Hložka či Dávida Hancka do zahraničí. Vítězstvím v nejvyšší české soutěži se uzavřela etapa, v níž byl František Čupr CEO. Manažer skupiny EPH se nyní posouvá do role výkonného místopředsedy představenstva.
K   1. 7. jste předal pozici generálního ředitele Tomáši Křivdovi. Vy jste výkonným místopředsedou představenstva. Můžete upřesnit, co toto přerozdělení znamená?
Řízení procesů, práce se zaměstnanci, vedení porad, spousta věcí ohledně byznysových partnerů a provozu stadionu, to všechno přechází na Tomáše. Ale vzhledem k tomu, že v poslední době většinu provozních věcí řešil právě on, je to logické.
Tomáš převezme řízení denní agendy na úrovni top managementu, bude mít na starosti provozní záležitosti. Výrazně mu s tím pomůže finanční ředitel Jakub Urbaník. Je pro mě důležité, že jsme schopni pracovat při řešení personálních otázek s vlastními lidskými zdroji a nepřivádíme člověka zvenčí. Tak by to ve správně nastaveném prostředí principiálně mělo být.
Já si na sebe nakládám povinnosti, které se týkají zejména komunikace směrem ven ze Sparty. Chci se více věnovat tomu, jak klub funguje v českých i mezinárodních fotbalových strukturách. Jde mi o intenzivnější spolupráci s vrcholnými představiteli UEFA, řešení problémů směrem k FAČR, četnější setkávání se s ostatními kluby, mimo jiné i na půdě LFA.
Zároveň se budu nadále intenzivně věnovat spolupráci s Tomášem Rosickým a Petrem Hrdličkou při transferech hráčů. Dále se chci zaměřit na rozvoj naší klubové sportovní infrastruktury, ať už se bavíme o potenciálu nového stadionu, výstavbě sportovních areálů v oblasti hlavního města nebo o dalším zlepšování prostředí na Strahově.
V   průběhu posledních pěti let od vašeho příchodu do Sparty došlo k   poměrně zásadní vnitřní transformaci klubu. Nastavení jasných odpovědností a kompetencí, proběhly také personální změny v   klíčových pozicích. Znamená váš posun do pozice výkonného místopředsedy představenstva, že Vaše představa o přerodu klubu je vlastně ukončená a Sparta vstupuje do další fáze vývoje?
Takto jsem si to v hlavě nastavil a opravdu to tak vnímám. To, co jsem si při svém příchodu do Sparty předsevzal, se dle mého podařilo naplnit. Chtěl jsem, aby ve Spartě fungovaly procesy, kompetence, abychom měli správné personální nastavení. Dnes máme fungující personální politiku a specializované HR oddělení, každý zaměstnanec ví, jaká je jeho role, hráči mají od těch nejmenších až po áčko velmi dobré zázemí, na stadionu jsme provedli hodně stavebních úprav, proběhly klíčové změny ve vedení a řízení celého klubu. Tyto věci jsem měl od začátku působení na Letné a na Strahově v hlavě a transformaci považuji vnitřně za završenou. Spousta věcí trvala déle, než jsem si původně zamýšlel, nicméně si myslím, že teď vstupujeme do fáze, kdy máme základy správně nastavené a dále budeme zlepšovat všechno, co budeme moct. Jsem rád, že jsme uplynulou sezonu zakončili titulem a garantovanou účastí v soutěžích UEFA, nicméně vnitřně jsem byl o změně na pozici CEO přesvědčený už v průběhu uplynulého ročníku.
Co pro klub vaší optikou znamená zmíněný zisk titulu?
Obrovské nadšení a euforii pro další práci. A opětovné získání sebevědomí, které jsem v některých momentech v klubu postrádal. Jsem rád, že jsme před více než rokem přivedli realizační tým, který nebyl zatížený minulostí a tím, že jsme dlouho neměli úspěch. A teď už nikdo nemůže říct, že jsme sedm, osm, devět let nevyhráli ligu… Máme titul. A budeme pracovat na tom, abychom ho v následujících letech získávali znovu. Proto vidím vítězství v lize také jako skvělou motivaci pro další práci.
V   průběhu času, kdy jste vedl Spartu jako generální ředitel, jste byl hodně k   dispozici Tomáši Rosickému. Bylo jedním z   vašich přání poskytnout Tomášovi prostor pro manažerský růst?
Určitě ano. Poté, co jsem se ocitl v pozici CEO, jsem vedl s Danielem Křetínským diskuzi o Tomášovi jako sportovním řediteli. Jsem dnes opravdu rád za to, že jsme se tenkrát rozhodli a Toma jsme do funkce uvedli. I když v té pozici teprve začínal. Má velký cit pro fotbal, pro hráče, jejich vnímání situací. A udělal obrovský manažerský posun. Zůstaly mu silné stránky, které měl, a zároveň vidím, jak dnes jedná s agenty, hráči, trenéry… Pro mě je to dnes naprosto komplexní sportovní ředitel.
Tomáš před rokem uvedl, že své setrvání v   pozici sportovního ředitele konzultoval právě s   vámi a také s   předsedou představenstva Danielem Křetínským. V   té době byl celý klub a konkrétně Tomáš velmi silně kritizován. A za necelých dvanáct měsíců jsme slavili titul. Teď je možná správný čas se k   tomuto dění vrátit. Jak jste v   té době uvažoval a co jste Tomášovi řekl?
Na toto téma jsem se s Tomášem skutečně hodně bavil. A řekl jsem mu, že za mě absolutně není téma, aby končil. Naopak jsem Tomovi řekl, že musí zůstat a dokončit práci, kterou jsme rozdělali. Měl jsem k tomu jasné důvody: sledoval jsem jeho velký osobnostní rozvoj. Vnímal jsem, jak uvažuje, jak intenzivně pracuje, jak posouvá spoustu věcí dopředu. Nicméně po sportovní stránce se nám to nedařilo dotáhnout k úspěchu, který jsme si přáli. Ale já si nedokázal představit na Tomášově pozici jiného člověka. Pro mě to skutečně vůbec nebylo téma.
Transformaci, kterou klub prošel v   posledních pěti letech, výrazně ilustruje personální politika. Vy si na týmové spolupráci hodně zakládáte, že ano?
Když jsem na Letnou přicházel, viděl jsem individuality, menší týmy a skupinky. Postupem času sleduji naprosto úžasný a skvěle fungující tým lidí. Když jsem dorazil na stadion po vítězství na Slovácku, které zpečetilo náš zisk titulu, byli tady sponzoři a většina zaměstnanců. Hodně kolegů slavilo až do rána a spalo v kancelářích. Pár hodin se vyspali a znovu začali pracovat, připravovat mistrovské oslavy a řešit svoje úkoly. To je pro mě signál, že všichni ten titul opravdu hodně chtěli. Historicky bylo Spartě vyčítáno, že si každý hájí svoje zájmy, dnes to u lidí v klubu nevidím. A jsem za to vděčný.
Mimochodem, když se bavím s Brianem Priskem, tak mi taky říká, že vidí, jak Sparta uvnitř výborně funguje. Jsme jeden tým a vidí to i realizační tým a kabina. A všichni chtějí úspěch. To je základ.
Výraznou inovací prošlo klubové zázemí. Mnoho dílčích i pár zásadnějších úprav na hlavním stadionu, přístavba dalšího patra v   tréninkovém centru na Strahově, výstavba nové umělky, vyhřívané hřiště s   přírodním povrchem. Byl i tohle jeden ze základních stavebních kamenů proměny Sparty?
Z mého pohledu tyto věci nebyly tak důležité jako nastavení lidí v klubu, nicméně důležité to bylo, ano. Protože to je to to samé, jako kdybych chtěl vybudovat firmu s miliardovou hodnotou, ale moje kancelář by byla na lavičce v parku s notebookem. Možná to někdy klapne i v takových podmínkách, ale mnohem větší je pravděpodobnost, že k tomu nedojde.
Takže když chci mít úspěšnou firmu, musím jí vytvořit adekvátní zázemí. A když chci mít fungující klub, tak k tomu musí mít lidi a hráči odpovídající prostor. Aby se nemuseli bát hrozby výronu v kotníku na staré umělce nebo být v zimě bez přírodního povrchu pro trénink. Motivace je určitě lepší, když se člověk nemusí soustředit na okolní prostředí, ale jen na práci, na kterou se soustředit má.
Pojďme k   dalšímu tématu. Jaká je aktuální ekonomická situace klubu?
Naše logika je taková, že v ideálním světě povedou k vyrovnanému rozpočtu příjmy ze sponzoringu, ticketingu, merchandisingu a transferů plus příjmy z účasti v soutěžích UEFA a finance od LFA, což čítá i vysílací práva a prémie za sportovní úspěch. Musíme však prodávat hráče za významně vyšší hodnotu, než za jakou je nakupujeme. Pokud se bavíme o jménech jako Adam Hložek nebo Dávid Hancko, tak je to ideální scénář. Minimálně je pak rozpočet výrazně vyrovnanější, než tomu bylo v minulosti. Mimo jiné jsme také za posledních pět let poměrně snížili provozní nákladovou stránku rozpočtu a zvýšili příjmovou. Nejen z transferů, ale i z ticketingu, sponzoringu a dalších oblastí generujeme vyšší zisky.
Nejsme úplně soběstační a vyrovnaní, když mluvíme o výsledné bilanci. V naprosto dokonalém světě, kde hrajeme Ligu mistrů, bychom měli provozní rozpočet krytý pouze účastí v základní skupině.
Samozřejmě nám hodně pomáhá, že Dan Křetínský je ochoten dávat do Sparty finance tak, aby byl rozpočet vždy vyrovnaný. Není téma, že bychom měli mít nějaké těžkosti. Budeme mít mírně či více deficitní rozpočet podle toho, zda se nám povede zajímavý transfer či zda budeme mít úspěch v soutěžích UEFA. Nicméně vždy to bude tak, že finanční zdroje na provoz klubu mít budeme.
Klub tedy plní finanční pravidla UEFA?
Samozřejmě. Striktně si hlídáme hospodaření tak, abychom se nedostali mimo rámec pravidel a nepřekročili kumulovanou ztrátu. Díky tomu jsme schopni fungovat na běžných principech.
V   poslední době jste byl velmi aktivní při přípravách tendru na držitele vysílacích práv na profesionální fotbalové soutěže od ročníku 2024/2025. Můžete být konkrétnější, jak tento proces probíhal?
Na Ligovém grémiu, které proběhlo ve druhé polovině června, jsem poděkoval kolegům, kteří s námi na přípravě tendru spolupracovali. Protože jsme vytvořili velice profesionální tendr s tím, že máme připravenou veškerou zadávací dokumentaci. Ta obsahuje všechna kritéria, která jsme potřebovali vydefinovat. Máme stanovené minimální požadavky na uchazeče, abychom byli schopni zlepšovat kvalitu přenosů, precizovat VAR a přidat kalibrovanou ofsajdovou čáru. Máme vzorovou smlouvu, která se bude soutěžit. Toto jsme byli schopni odpracovat.
Naše práce rezultuje v zájem uchazečů zúčastnit se tendru. A není to o jednom, ale o více zájemcích. Naše základní cíle jsou dva: prvním je zvýšení samotné hodnoty audiovizuálních práv. Věřím, že budeme schopni dostat se někam, kde bychom to třeba ještě před rokem nečekali. Za mě cílíme někam k 400 milionům korun za sezonu pro profesionální fotbal. Druhým cílem je zvýšení kvality produktu, což znamená zvyšování úrovně televizních přenosů, zlepšování mediální prezentace, tvorba dokumentů, úroveň televizního studia… Myslím, že právě toto nás dokáže posunout o další kus dopředu v tom, jak chceme, aby v České republice profesionální fotbal vypadal.

Sdílet

    Další novinky