Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži B

Tři body s Varnsdorfem

Béčko doma zvítězilo 2:0

Sdílet

V dubnu sparťanská rezerva z pěti zápasu ani jednou neprohrála a na tuto sérii chtěla navázat také v posledním měsíci ligové sezóny. Na šestý Varnsdorf ztrácelo béčko před dnešním svátečním utkáním pět bodů, díky vítězství 2:0 však rozdíl čítá už pouhé dva body! Svěřenci Petra Janouška se po trefách Schánělce a Cissého posunuli už na sedmé místo tabulky F:NL.
V sestavě kouče rezervy nechyběl útočník Tomáš Schánělec, nejlepší hráč druhé ligy za měsíc duben. Vedle něj se poprvé v základní jedenáctce béčka objevil teprve šestnáctiletý Roman Mokrovics, který v zimě přestoupil na Letnou ze Sigmy Olomouc. Obranu znovu řídil uzdravený stoper A-týmu Ondřej Čelůstka.
Začátek utkání se lépe povedl hostujícímu celku. Dvě minuty po úvodním hvizdu se Osmančík prosmýkl okolo Kaštánka a dosprintoval až do vápna, následná střela ale postrádala razanci. Varnsdorf dále tlačil sparťanskou obranu, Tankův pokus vyrazil Nalezinek na roh. V deváté minutě vyhráli Severočeši souboj o střed pole, Osmančík pak narýsoval krásnou přihrávku na Tanka, který běžel se Schönem sám na sparťanského gólmana. Nigerijský útočník se rozhodl zakončit individuálně, Nalezinek si však se slabým pokusem poradil.
Na druhé straně měla Sparta k dispozici několik standardních situací, ani jednou se však Horákův centr nesnesl na hlavu jednoho ze sparťanských hráčů. Ve 22. minutě hledal Schön ve vápně Tanka, hostující útočník si ale míč nedokázal ideálně zpracovat. Poté Samko přihrál vzduchem nabíhajícímu Dufkovi, Nalezinek vyběhl včas a odkopl balon do bezpečí. Ve 31. minutě se Cissé obtočil kolem protihráče a nabídl míč Hodoušovi k odcentrování, jenže Sirotníkova brána nebyla ohrožena.
V poslední patnáctiminutovce prvního poločasu drželi sparťané balón více na svých kopačkách, varnsdorfská obrana ale domácí do šancí nepouštěla. Nadějnou příležitost představoval centr Mokrovicse a následná střela Cissého ze 40. minuty, kterou Severočeši zblokovali na roh. Horákův následný centr vyrazil Sirotník na Schánělce, který si míč šikovně posunul a následně prostřelil hradbu těl ve žlutém – 1:0! Na samém konci poločasu hledal Nalezinek po standardní situaci Varnsdorfu unikajícího Horáka, Ludvíček ale stihl sparťanského kapitána včas rozhodit.
1 / 50
Podobně jako v úvodu utkání měli hosté i po začátku druhé půle více ze hry. Ondráček se snažil střelou zpoza vápna překvapit Nalezinka, balon ale letěl vysoko nad břevno. V 56. minutě zahrával stejný hráč standardní situaci z levé strany, sparťanská obrana míč odhlavičkovala do bezpečí. Letenské trápila rychlost Tanka, který se často pouštěl do nebezpečných úniku, v 61. minutě varnsdorfského střelce na poslední chvíli zastavil Čelůstka.
První šance Sparty ve druhém poločase přišla v 63. minutě. Kamenovič narýsoval perfektní přihrávku na Horáka, který z levé strany centroval do vápna. Na míč si naběhl Schánělec, bohužel ho ve skluzu nedokázal nasměrovat do brány. Další vážnou příležitost ze 70. minuty už ale sparťané dokázali proměnit! Míč si po autu na pravé straně převzal Cissé, který elegantně obešel varnsdorfské obránce a z úhlu prostřelil Sirotníka.
O tři minuty později zahrával standardní situaci Horák. Odražený míč si našel Kukučka, který z voleje prověřil Sirotníka, střela však mířila do středu varnsdorfské branky. V 77. minutě Cissé v souboji na středu hřiště nedovoleně zastavil Samka, za což viděl druhou žlutou kartu a musel se odebrat do kabin. Sparťané tak potřetí ze čtyř posledních zápasů dohrávali zápas v deseti hráčích.
Varnsdorfský tlak načal Samko náběhem do sparťanského vápna, Nalezinek byl na jeho pokus z levé strany připraven. Letenská defenziva byla podobně jako v minulých zápasech velmi dobře organizovaná, a když už se Kurka v 87. minutě dostal k nebezpečnému centru, Nalezinek ho perfektně vyrazil. O tři minuty později stálo na straně domácích i štěstí, po nebezpečných odrazech ve vápně se míč ocitl v náruči sparťanského brankáře.
V nastavení pálil zpoza vápna Lenc, jeho pokus šel nad břevno brány letenských. Osmančík pak z pravé strany našel v šestnácte stejného hráče, který však mířil znovu vedle. Další vážnou šanci si už Varnsdorf nevypracoval, béčko zvítězilo 2:0 a posunulo se v tabulce F:NL na sedmé místo! Rezerva má před sebou poslední čtyři kola, následující utkání odehraje v sobotu 13. května na hřišti Třince. Další domácí zápas čeká béčko ve čtvrtek 18. května, výkop malého pražského derby proti Dukle je naplánován na 17:00.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
Druhá liga je náročná a vyrovnaná soutěž. Vážím si toho, kam se kluci posunuli, tvrdě na sobě pracují. Některé výkony ještě sice nejsou zcela podle našich představ, přesto jsem moc rád, že jsme posledních pět kol takhle dobře zvládli.
Cissé byl vyloučen po druhé žluté kartě, což zapříčinila možná až přemíra snahy, touha po vítězství a bojovnost. Nicméně mu to vyčítat nebudu, podal dobrý výkon. Že padla druhá žlutá karta, to k fotbalu patří.
AC Sparta Praha B – FK Varnsdorf 2:0 (1:0)
Branky: 41. Schánělec, 70. Cissé. ŽK: 44. Cissé, 45+2. Kamenovič – 33. Švanda, 80. Kouřil, 84. Penc. ČK: 77. Cissé. Rozhodčí: F. Kotala, K. Mikeska, J. Bureš. Návštěva: 512.
Sestava Sparty: Nalezinek – Kukučka, Čelůstka (78. Hušek), Kamenovič – Horák, Cissé, Kaštánek, Hodouš (75. Váňa) – Mokrovics (75. Ambler), Schánělec (87. Rus), Goljan (87. Ševínský).
Sestava Varnsdorfu: Sirotník – Ludvíček, Zbrožek, Kouřil, Švanda (76. Kurka) – Samko, Ondráček (76. Penc) – Dufek (60. Rudnytskyy), Osmančík, Schön – Tanko.

Další novinky