Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyU-14

U14 startovala na skvěle obsazeném turnaji v Anglii

Nepodařilo se nám postoupit ze skupiny

Sdílet

Sparťanská čtrnáctka se v rozmezí od 1. do 3. dubna zúčastnila U14 International tournament 2022/23 v anglickém Nottinghamu. Na turnaji ji prověřily kvalitní soupeři včetně Chelsea a Liverpoolu.
Dohromady 12 týmů z Velké Británie, Německa, Nizozemska a Česka se představilo na této akci, kde byly rozděleny do tří skupin po čtyřech.
Skupina A Skupina B Skupina C
Arsenal FC Fulham FC AC Sparta Praha
Aston Villa FC PSV Eindhoven Chelsea FC
Charlton Athletic FC Tottenham Hotspur FC Liverpool FC
Hertha Berlín West Bromwich Albion FC Sunderland AFC
Postup ze skupiny si zajistily mužstva na prvních příčkách a nejlepší celek na druhé pozici. Ty se následně utkaly v klasické vyřazovačce – semifinále a finále.
AC Sparta Praha – Liverpool FC 0:2
S Liverpoolem měl náš tým už zkušenost z loňského roku na turnaji v Burnley, kde jsme ho porazili 2:0. V tomto případě nás soupeř od začátku zatlačil a už ve 2. minutě se mu podařilo skórovat po rohovém kopu. Prvních 15 minut nás přehrával, ale poté jsme se dokázali přizpůsobit vysokému tempu hry, ve kterém duel probíhal, a hra se vyrovnala. LFC měl několik narostlých, silových a rychlých individualit, které dělali rozdíl. My jsme se dokázali našemu soupeři rovnat z hlediska týmového výkonu, individuálně jsme ale tahali za kratší konec. Po změně stran jsme dostali gól po nedostoupení hráče v křídelním prostoru a nepovedený centr nakonec s dávkou štěstí zapadl na zadní tyč, 0:2. Toto byl jediný duel, ve kterém nás soupeř jednoznačně přehrál.
AC Sparta Praha – Chelsea FC 1:2
Gól ACS: Azaka.
I v tomto klání jsme brzy obdrželi gól, ale tím, že už jsme byli lépe připraveni na vysoké herní tempo, souboj byl poměrně vyrovnaný. Do poločasu se nám podařilo smazat vedení soupeře. Kos poslal centr na hlavu Azaky, který se zavěsil do vzduchu a gólmanovi nedal žádnou šanci, 1:1. Ve druhém poločase jsme se soupeřem stále drželi krok, a navíc jsme měli i dvě dobré příležitosti ke skórování. Azaka v obou případech jen těsně minul bránu „the Blues“. V závěru jsme ale inkasovali smolný gól, když zblokovaný odkop našeho hráče skončil po odrazu soupeře v bráně Sparty.
AC Sparta Praha – Sunderland AFC 0:1
V tomto zápasu jsme měli herně navrch, ale znovu zde rozhodovaly silově-rychlostní individuality našeho soupeře, což se projevovalo zejména v situacích jeden na jednoho. Týmově jsme zápas zvládali. Míč jsme z naší sítě lovili po nešťastné situaci, kdy Federlemu prošel balon při zpracovávání nešťastně pod nohu a útočící hráč šel sám na brankáře. Sparťani měli několik šancí a pološancí, ale zrazovalo jejich lepší řešení těchto situací v ofenzivní třetině. S trochou štěstí jsme mohli v tomto zápase i vyhrát, ale to se nám nepodařilo.
V základní skupině jsme nezískali ani jeden bod a obsadili jsme poslední příčku. Pro týmy, které nepostoupily do další fáze, sice turnaj skončil, ale navzájem mezi sebou ještě absolvovaly jedno přípravné klání. V něm jsme vyzvali Charlton, ale ani v tomto souboji se nám nepodařilo zvítězit.
AC Sparta Praha – Charlton Athletic FC 1:2
Gól ACS: Švec.
Šlo o podobné utkání, jako to se Sunderlandem. Úvodních 15 minut jsme prospali a soupeř se ujal vedení 2:0. Následně to už bylo náročné dohánět, ale přesto jsme se nevzdali a na začátku druhého dějství snížili. Švec se dostal za obranu soupeře a nedal brankáři hostů šanci svojí střelou z pravé strany na zadní tyč. Potom jsme se hrnuli za vyrovnáním, dávali jsme do toho maximum, ale přes soupeřovu obranu, která hrála velmi obětavě, jsme se už nedokázali prosadit.
Zápasy se hrály s klasickým počtem hráčů 11 vs. 11 a hrací doba byla 2x25 minut. Na akci nás reprezentovali tito kluci: Mašát, Schütz – Heisig, Federle, Dresler, Kubíček, Matějka, Vosička, Klečar, Šebrle, Kos, Prokop, Pospíšil, Nespěšný, Vondrášek, Azaka, Krejčí, Švec.
Vítězem U14 International tournament 2022/23 se stal Livepool, který ve finále porazil Fulham po výsledku 2:1. Více informací o turnaji najdete zde.
Hlavní trenér Matyáš Kudela zhodnotil působení Sparty v Nottinghamu: „I přesto, že to byl turnaj kategorií U14, což jsou u nás týmy složené z hráčů narozených v roce 2009, v Anglii v této kategorii mohou hrát i kluci narozeni počínaje 1.9.2008. Tento fakt hrál ve všech našich zápasech ohromnou roli. Fyzická vyspělost mužstev byla neuvěřitelná, což bylo znát hlavně v osobních a běžeckých soubojích, ve kterých jsme na soupeřovi hráče často nestačili. I přesto jsme ale v těchto složitých utkáních měli dobré věci. Často jsme soupeře přehrávali kombinační hrou. Museli jsme však vždy pracovat v maximální intenzitě, rychlosti a ohromnou roli hrála přesnost a kvalita provedení herních činností. Jen maličké zaváhání v těchto činnostech soupeř potrestal. Během celého turnaje jsme se však prezentovali dobrými týmovými výkony a při troše štěstí jsme mohli s Chelsea uhrát remízu, se Sunderlandem a Charltonem klidně zvítězit. Liverpool nás naopak předčil ve všem a jasně nás přehrál.  
Turnaj nám všem moc dal a zároveň také ukázal, kde máme velké nedostatky a na čem hodně pracovat. Nejvíce jsme zaostávali v soubojovém chování a některých herních činnostech. Na této akci jsme hráli proti všestranným fotbalistům. Nebyl tam hráč, který by měl větší slabinu. Jsem rád, že jsme se této akce mohli zúčastnit. Našim chlapcům to otevřelo oči a viděli, jak jsou na tom hráči v zemi, kde je fotbal téměř pro každého člověka náboženstvím.“

Další novinky