Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeU-19

U19 vypadla v Youth League na penalty se Žilinou

Zápas skončil v řádném hracím čase 4:4

Sdílet

Sparťané cestovali do Žiliny na odvetu UEFA Youth League proti domácímu MŠK. Úvodní duel 2. kola mládežnické Ligy mistrů skončil v Praze remízou 2:2 a šance na postup do jarní fáze byly tedy vyrovnané. To už ale neplatilo v 11. minutě poté, co otevřel skóre Vaľko. Sparta následně převzala iniciativu, čehož výsledkem byla tyč, břevno a ve 32. minutě vyrovnání Stárkovou tečí před brankářem. Po změně stran přišla gólová přestřelka, ve které šla nejprve do vedení Žilina, následně jsme během minuty otočili stav v náš prospěch, na což přesným zásahem opět zareagovali domácí. Hned po rozehrávce jsme se však dostali zpět na koně po gólu na 4:3 . Šest minut před koncem dostal červenou kartu Heerkens a ve hře o jednoho hráče méně jsme v nastavení obdrželi gól na 4:4. O vítězi tak rozhodly penalty, které skončily ve prospěch MŠK.
Úvodní desetiminutovka přinesla oťukávání mezi oběma týmy. V 11. minutě přišla ztráta Sparty ve středu pole, čehož domácí okamžitě využili na rychlý protiútok. Vaľko dostal míč do otevřené obrany a samostatný únik na našeho gólmana proměnil přízemní střelou k tyči, 1:0. Další příležitost jsme viděli ve 21. minutě, kdy Sauer vypálil nebezpečnou střelu z přibližně 25 metrů. Heerkens skvělým zákrokem podržel své mužstvo.
Sparťané byli blízko vyrovnání už o tři minuty později. Na centr z pravé strany si dobře na zadní tyč naběhl Pavlík, který střelou z první orazítkoval pravou tyč. Následnou dorážku v podání stejného hráče vyrazil Badžgoň. Chvíli na to získal míč v pokutovém území soupeře Stárek a přiťukl to pro Nováka. Jeho křížná střela jen těsně minula pravou tyč. Následné zakládání akce hráčů MŠK dobře vystihli sparťané, získali balon, přihrávku posunuli do volného prostoru na Rusa, který placírou trefil jen břevno.
Náš tlak vyústil ve 32. minutě rohovým kopem. Žilina ho sice odvrátila, ale následnou střelu Nováka tečoval těsně před brankářem Stárek a vyrovnal na 1:1! Žilinčani pohrozili pět minut před poločasem nepříjemnou střelou zevnitř šestnáctky, kterou si však pohlídal Heerkens. Více se toho v prvním dějství už neudálo.
Druhý poločas začal opatrně z obou stran a příležitosti ke skórování nepřibývaly. V 59. minutě Stárek poslal pomalou malou domov, kterou vystihl Vaľko a po střele do odkryté brány poslal Žilinu do vedení 2:1. Sparťané mohli odpovědět už tři minuty na to, ale Badžgoň vystihl naši přihrávku z pravé strany v pokutovém území. Vzápětí nás MŠK zavřelo v našem velkém vápně a mělo několik náznaků šancí, ale naše obrana to ustála. Pak se vyznamenal Heerkens, když bravurním zákrokem zneškodnil pokus unikajícího hráče.
V 70. minutě jsme měli přímý kop na půlce hřiště, který jsme poslali do velkého vápna. Nedorozumění domácí obrany s brankářem využil Říha, který propálil přepadený balon přes všechny překážky, 2:2. Žilina zůstala zaskočena, čehož využil Rus, získal v půlce hřiště míč a posunul ho do čáry na Penxu. Jeho centr přesně našel hlavu Hranoše, který sám před brankářem neměl problém uklidit míč do brány, 2:3! V 76. minutě Stárek hlavičkoval po rohu těsně nad břevno.
O minutu později poslala Žilina centr do šestnáctky, který naše defenziva odvrátila a rovněž i následnou dorážku. Na naši smůlu ale míč skončil na kopačkách Sauera, který střelou k tyčce vyrovnal na 3:3. Hned po rozehrávce jsme získali míč, Hranoš unikl po pravé straně a před prázdnu bránu nabídl gól pro Rusa, který se ve 100% příležitosti nemýlil a poslal ACS do vedení 3:4!
Šest minut před koncem zápasu se dostal útočník MŠK za naší obranu a šel sám na brankáře. Heerkens vyběhl za hranici pokutového území a faulem za červenou kartu ho zastavil. Sparta se následně zatáhla a snažila se odolávat útokům domácích. Ve třetí nadstavené minutě si to však do velkého vápna navedl Beňadik a střelou k tyči vyrovnal na 4:4. O vítězi tak musely rozhodnout pokutové kopy. Štěstí se přiklonilo na domácí tým, který v nich zvítězili 4:2 a postoupil do další fáze.
Hodnocení trenéra Kopáňka: „Po utkání jsme velmi zklamáni. Nepostoupit po penaltovém rozstřelu je velmi bolestivé a bude to v nás ještě nějaký čas rezonovat. Myslím, že jsme opět viděli velmi kvalitní a divácky zajímavý zápas. Ofenzivní kvalita a potenciál obou týmů předčila defenzivní činnost a nezávislý divák se musel bavit. Jenže my jsme na straně poražených a 4 obdržené branky jsou moc. Dvakrát jsme v zápase vedli a gól obdržený v nastavení velmi mrzí. I přes porážku a vyřazení jsem na své hráče nesmírně hrdý, neboť v kritických pasážích zápasu ukázali obrovský charakter a vůli.“
MŠK Žilina – AC Sparta Praha 4:4 (1:1), 4:2 na penalty
Góly: 11., 59. Vaľko, 77. Sauer, 90.+3 Beňadik – 32. Stárek, 70. Říha, 71. Hranoš, 78. Rus.
ČK: 84. Heerkens (SPA).
ŽK: Mynář, Šamaj, Vaľko – Lilling, Rus.
Rozhodčí: Sundberg – Yurdakul, Markus. (všetci Dansko).
Návštěva: 4052 diváků.
Žilina: Badžgoň – Mynář, Jaššo ©, Oravec – Hranica, Sauer, Šamaj, Badjie (89. Pekelský) – Kóša (89. Beňadik), Klaučo (71. Šimun), Vaľko.
Sparta: Heerkens – Říha, Lilling, Stárek © – Novák, Feit (69. Saal), Tošnar (90.+4 Rebibo), L. Penxa – Rus (86. Souček), Pavlík (69. Vaněk), Vitarigov (46. Hranoš).

Další novinky