Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyU-19

U19 zabojuje v Žilině o místenku do jarní fáze UYL

Preview před odvetným soubojem v Žilině

Sdílet

Sparťanská devatenáctka nastoupí ve středu 29.11. na odvetný duel UEFA Youth League na hřišti Žiliny. Úvodní utkání v Praze skončilo remízou 2:2 a před zápasem na Slovensku je tak vše otevřeno. Vítěz souboje získá místenku do jarní fáze této soutěže, do které se Sparta zatím ještě nikdy neprobojovala. V Preview vám přinášíme ohlédnutí se za prvním kláním, organizační informace, rozhovor s hlavním trenérem a další program mládežnické Ligy mistrů.
První zápas
V dramatickém utkání na Vltavínu jsme před téměř třemi týdny viděli ofenzivní fotbal, který přinesl mnoho šancí na obou stranách. Hostující Žilina otevřela skóre po půlhodině hry, ale už o šest minut na to vyrovnal po propadeném míči po rohu Říha. MŠK šlo znovu do vedení v 59. minutě. Sparťani následně měli mnoho příležitostí ke skórování. Nakonec se prosadili v 82. minutě poté, co byl v pokutovém území faulován pronikající Rus a nařízený pokutový kop bezpečně proměnil Lilling. Po remíze 2:2 se tak jde do odvetného souboje za nerozhodného stavu.
Organizační informace k zápasu v Žilině
Rozhovor | Jan Kopáňko
Očekáváte v Žilině podobný souboj jako v Praze, kde jsme viděli ofenzivní fotbal a mnoho šancí?
Je těžko předvídat vývoj toho zápasu, ale předpokládám, že oba týmy jsou si vědomy jeho důležitosti. I přesto, že na Vltavínu jsme viděli velmi ofenzivní utkání se spoustou šancí, tak předpokládám, že opatrnost a zodpovědnost budou v odvetě hrát mnohem větší roli než v prvním měření sil.
Co vám ukázal první zápas se Žilinou? Na co si bude třeba dávat pozor?
Žilina je velmi silná v ofenzivě a má poměrně kvalitní individuality. Dokáže využít ne zcela optimálního postavení soupeře v defenzivě. To jsou určitě momenty, kde musíme být zodpovědnější a připravenější na útočnou sílu MŠK.
  • Zápas: MŠK Žilina U19 – AC Sparta Praha U19 (2. zápas)
  • Soutěž: UEFA Youth League
  • Datum: 29.11.2023
  • Výkop: 16:30
  • Otevření stadionu: 15:30
  • Místo: Štadión MŠK Žilina (Športová 567/9, 010 01 Žilina, Slovensko)
  • Vstupenky:
  • Přímý přenos: utkání nebude nikde vysíláno
  • Doprava na stadion:
    • z autobusového/vlakového nádraží – pěšky podchodem přes vlakové nádraží (přibližně 10 minut)
    • MHD – nejbližší zastávky Železničná stanica a Kysucká (odtud přibližně 10, resp. 5 minut pěšky)
Překvapilo vás něco ze strany soupeře v prvním duelu?
Myslím, že ne. Očekávali jsme vysokou úroveň celého zápasu, protože v kádru má reprezentanty v různých kategoriích a také hráče, kteří už hrají dospělý fotbal. Zápas byl plný dobrých individuálních výkonů, což potvrdili zejména kluci, kteří již nastupují v seniorských týmech.
Nijak zvlášť tam tedy nebyly věci, co by nás překvapily. Klání mělo vysokou kvalitu, a to si myslím, že se zopakuje i v Žilině. O postupujícím do další fáze budou rozhodovat detaily.
Žilina hraje své zápasy na umělé trávě. Přizpůsobili jste tomu svoji přípravu, abyste byli na tento povrch připraveni?
Jednoznačně. Již dlouhodobě počítáme s tím, že v Žilině se bude hrát na umělé trávě, takže veškerá příprava je směrována k tomuto typu povrchu. Nebude to tedy žádný problém.
Popište mi váš program do zápasu od středeční ligové konfrontace v Pardubicích.
Ve čtvrtek jsme měli pozápasový a v pátek klasický trénink. V sobotu nás čekal souboj s Lahti, kde byli hráči rozděleni na dvě skupiny. Jedna odehrála zápas proti finskému týmu, druhá absolvovala trénink. Brali jsme v potaz i to, že se nám vrátila spousta hráčů z reprezentačních srazů.
V pondělí se k nám po návratu z Anglie připojili hráči z B-týmu a absolvovali jsme společnou tréninkovou jednotku. V úterý ráno odjíždíme do Žiliny, kde máme naplánovaný oficiální předzápasový trénink na hlavním stadionu MŠK. Potom už bude přípravný režim na hotelu, který bude směřovat k zápasu.
Jak jste již zmínil, tak mnoho hráčů z kádru bylo nedávno na reprezentačních srazech. Nenarušilo to vaši přípravu na Youth League?
Ne. Stejný režim jsme měli i před prvním zápasem. Navíc i hráči, kteří jsou posunuti do B-týmu, mají jiný program a musíme se s tím vyrovnat. Pokud chceme uspět, tak musíme sladit tým v čase, který máme k dispozici a být co nejlépe připraveni na středu odpoledne.
Už víte, jaká bude hráčská podpora z B-týmu?
Sparta vnímá tento dvojzápas jako velmi prestižní záležitost. Klub dělá vše pro to, aby ta podpora byla maximální.
Další program UEFA Youth League
Vítěz souboje mezi Žilinou a Spartou získá místenku do jarní fáze mládežnické Ligy mistrů. Los je na programu 19.12. v Nyonu. První kolo play off se bude hrát na jeden zápas 6./7. února 2024 na domácím hřišti.

Další novinky