Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži A

Vítězný vstup do ligového jara

Za třemi body nás nasměrovala akrobatická trefa Ladislava Krejčího

Sdílet

V prvním ligovém utkání roku 2024 jsme zavítali na hřiště Karviné. Po vyrovnaném úvodu utkání Spartu nasměroval za třemi body akrobatickou trefou kapitán Ladislav Krejčí, na kterého v druhém poločase brankami navázali Adam Karabec a Jan Kuchta. Do ligového jara jsme tak vstoupili vítězstvím 3:0.
První příležitost si ve 4. minutě utkání vytvořil Qazim Laci, který se jako první dostal k odraženému míči po přihrávce Birmančeviće. Svým pokusem však albánský záložník trefil pouze nohy Jana Kuchty.
Hned z úvodního rohového kopu pak přišla naše další příležitost. Na centr Kaana Kairinena si naskočil úplně volný Ladislav Krejčí, ale svou hlavičku dokázal nasměrovat jen doprostřed branky Dominika Holce.
Z našeho dalšího rohu ve 23. minutě však přišla doposud největší šance zápasu. Odkop domácích nedokázali sparťané odklidit a volného míče se tak ujali domácí. Kolmou přihrávkou pak vysunuli Memiče, který se tak ocitl v souboji jeden na jednoho s Peterem Vindahlem. Bosenský záložník se na místo střely rozhodl pro kličku, ale míč si nedokázal navést na přímé zakončení. Po jeho následné přihrávce střílel z nebezpečné pozice Regáli, naštěstí však nepřesně.
O chvíli později se v další nadějné situaci ocitl Akinyemi. Hraniční souboj se Sørensenem sudí Rouček pustil a nigerijský útočník tak mohl postupovat z úhlu na branku Sparty. Jeho střelu však dokázal zblokovat jeden z našich obránců. Z rohového kopu poté zamířil jen těsně vedle hlavou Boháč.
Ve 32. minutě jsme se pak dočkali krásného fotbalového okamžiku. Birmančević se dostal jako první k odkopnutému míči a ihned ho vrátil do vápna soupeře, kde si ho v akrobatické pozici našel kapitán Ladislav Krejčí. Volejem zakončeným přes hlavu nedal Holcovi šanci a šli jsme tak do vedení 1:0.
I po gólu nadále hrozili fotbalisté v rudých dresech. Ve 34. minutě přestřelil pravačkou Ryneš, poté se do dvou velkých šancí dostal Kuchta. Nejprve jen těsně nedosáhl na přihrávku Preciada, kterou by jinak uklízel do odkryté branky, v nastaveném čase prvního poločasu pak mířil sám na brankáře domácích. Dominik Holec však jeho úmysl přečetl a střelu dokázal vykopnout nohou.
Úvodní minuty druhé pětačtyřicetiminutovky výraznější šance nenabídly. Sparta byla i nadále dominantní na míči, ale gólovou příležitost si nevypracovala. V 58. minutě pak zahrozili opět karvinští fotbalisté. Rychlý protiútok vedl po výhozu brankáře Fleišman, jeho milimetrový centr však nedokázal umístit přesně Memič.
Tento moment mohl Karvinou mrzet o to víc, jelikož v 60. minutě udeřili podruhé sparťané. Po přenesení hry na levou stranu hřiště našel Veljko Birmančević v pokutovém území nikým nehlídaného Adama Karabce, který zkušeně uklidil míč za záda brankáře.
Střelec našeho druhého gólu poté přepustil místo na hřišti pro Indrita Tuciho, pro kterého se jedná o první soutěžní start ve sparťanském dresu. Albánský útočník pak mohl přihlížet dalšímu gólu Sparty. Svou třetí šancí v zápase totiž Jan Kuchta nepohrdl. V úniku si obhodil vyběhnutého brankáře, následně i obránce a z úhlu zakončil do prázdné branky.
V rámci trojitého střídání zamířili v 75. minutě na hřiště Vitík, Olatunji a premiérově také Solbakken. O pět minut později se přidal i Ševčík, který nahradil Birmančeviće, asistenta u všech tří sparťanských gólů.
Mohlo jich přitom být i víc, kdyby v nastaveném čase využil velkou příležitost Ryneš. Ten si skvěle naběhl za obranu soupeře, ale prudkou střelou těsně minul branku. Na závěr utkání ještě stihl rozvlnit síť branky Olatunji, ale jeho gól byl v zápětí kvůli ofsajdu odvolán.
To bylo pro tentokrát vše. Na hřišti Karviné si Sparta připsala sedmé ligové vítězství v řadě a úspěšně vstoupila do jarní části ročníku.
1 / 94
MFK Karviná – AC Sparta Praha 0:3 (0:1)
Góly: 31. Krejčí, 60. Karabec, 69. Kuchta. ŽK: 60. Holec, 90. Bederka. Rozhodčí: K. Rouček - J. Kříž, J. Pečenka (T. Batík). VAR: J. Adámková. AVAR: P. Antoníček
Sestava Karviné: Holec – Traore, Krčík, Bederka, Fleišman – Boháč (80. Žák), Budínský – Memič (82. Kačor), Ezeh (65. Iván), Regáli (65. Ayaosi) – Akinyemi (65. Doležal).
Sestava Sparty: Vindahl – Sørensen (75. Vitík), Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci (75. Solbakken), Ryneš – Karabec (65. Tuci), Kuchta (75. Olatunji), Birmančević (80. Ševčík).

Další novinky