Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži B

Vítězství proti Prostějovu

Rezerva porazila soupeře 2:0

Sdílet

Po středeční výhře v Opavě chtěla sparťanská rezerva potvrdit formu v dalším duelu proti jednomu z přímých soupeřů o udržení druhé ligy. Na Žižkov přijel v rámci 24. kola Prostějov, který se v tabulce nacházel pouhé dva body za béčkem. Mezera mezi oběma týmy se však po dnešním zápase prohloubila. Sparťané zužitkovali svou převahu a díky trefám z rohových kopů zvítězili 2:0!
Realizační tým si pro zápas nachystal jeden velmi zajímavý návrat. Stoper Ondřej Čelůstka byl poprvé od února 2022 připraven nastoupit do soutěžního utkání! Už ve třetí minutě prodloužil navrátilec do sestavy Horákův roh na zadní tyč, Schánělec se však po míči natahoval marně. Sparťané v úvodním tlaku nadále pokračovali, v 8. minutě už měli na kontě čtyři rohové kopy, žádný z nich ale neznamenal přímé ohrožení Vejmolovy branky.
Ve 13. minutě se hosté vydali do nebezpečného protiútoku. Bartolomeu se po souboji s Kamenovičem na hranici vápna skácel k zemi, následný přímák ale Hečovu branku neohrozil. Poté si sparťané snažili postupnou kombinací vytvořit šanci, která nakonec přišla ve 23. minutě ze standardní situace. Horákův balón směřoval na Kamenoviče, hlavičku srbského obránce však prostějovští obránci odvrátili.
Následující minuty se obraz hry příliš neměnil. Sparťané drželi míč na svých kopačkách a Prostějov nepouštěli z vlastní poloviny hřiště, jenže chyběla nějaká stoprocentní šance. Ve 31. minutě si na Hodoušův centr naběhl Schánělec, míč bohužel těsně netrefil. O několik minut později se na pravé straně vápna zjevil Vydra, který posunul pod sebe na Cissého, senegalský mladík však přestřelil.
1 / 41
Další šance Sparty přišla ve 39. minutě. Goljanovu standardku Cissé šikovně prodloužil za prostějovskou obranu, kam si nabíhal Schánělec. Sparťanský útočník míč zvládnul před vybíhajícím Vejmolou trefit, střela se však mezi tři tyče nevešla. V nastavení se uvolnil prostor před Okekem, který z 25 metrů napřáhl a jeho prudká rána orazítkovala tyč! Do kabin se tak šlo za stavu 0:0.
Úvodní minuty druhého poločasu začala Sparta znovu na míči. V 53. minutě podstoupil úspěšný souboj ve středu hřiště Okeke, následně Kaštánek narýsoval perfektní přihrávku Goljanovi, jeho střelu ale Vejmola pokryl. O pár vteřin později sparťané konečně prolomili hanáckou tvrz! Na Horákův centr od rohového praporku nejvýše vyskočil Schánělec a jeho hlavička skončila až v síti – 1:0.
V 63. minutě Schánělec šikovně přiklepnul míč Goljanovi, kterého však znovu vychytal Vejmola. O tři minuty později se po delší době objevili Hanáci u sparťanského vápna. Rohový kop vyústil v nadějnou hlavičku Gabriše, pokus prostějovského stopera ale Heča vyrazil. Centry od praporků se dnes mnohem více dařili letenským. V 70. minutě si další rohlík od Horáka našel ve vápně Kamenovič a Sparta se radovala z druhé vstřelené branky!
Rezerva si výsledek utkání zkušeně hlídala. Náznak prostějovské šance představoval v 82. minutě odražený míč, za kterým uháněl Bartolomeu. Heča ale svůj výběh perfektně načasoval a před vápnem balon odkopl do bezpečí. Největší příležitost hostů měl v 87. minutě Bialek, který se po rohovém kopu zjevil neobsazený před Hečou. Zaskočen celou situací ale nasměroval balon přímo do náruče sparťanského brankáře.
V závěru zápasu sparťané nečelili žádnému trvalejšímu tlaku soupeře. Béčko zvítězilo 2:0 a vytvořilo si větší náskok na týmy v sestupovém pásmu. Příští týden rezerva pocestuje do Brna, v sobotu 29. dubna se představí na hřišti Líšně. Další domácí utkání čeká béčko na státní svátek v pondělí 8. května, kdy na Žižkov dorazí Varnsdorf.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
Od první do poslední minuty jsme si šli za vítězstvím. Nerodilo se úplně lehce, ze slibnějších akcí jsme neskórovali, standardní situace jsem ale dokázali využít. Hráči předvedli hru, kterou jsme se chtěli prezentovat. Jsem rád, že jsme tři body z Opavy potvrdili vítězným zápasem doma. Vážíme si ho a jdeme dál stejnou cestou.
Standardky si oba asistenti připravili velmi dobře. Věřím, že v dalším zápase už to vyjde kromě brejků a standardních situací také ze hry. Dnes chybělo málo, Schánělec i Goljan se dostali do velmi slibných situací, Okeke trefil tyč. Doufám, že také efektivitu si dokážeme z tréninku přenést do utkání.
Když nastane obměna sestavy, součinnosti nejsou úplně ideální. V posledních zápasech si to sedlo, klukům se daří kombinovat a spolupracovat. I tak jsme dnes změny v sestavě udělali. Ondřej Kukučka se sice vykartoval v Opavě, ale už před čtrnácti dny jsme plánovali, že by si právě proti Prostějovu mohl zahrát Ondřej Čelůstka. Mít za sebou zkušeného řídícího stopera je pro mladé hráče velká pomoc a vzpruha. Po dlouhodobém zranění odehrál velmi dobrý zápas a podle plánu ho o poločase vystřídal Večerka.“
AC Sparta Praha B – 1. SK Prostějov 2:0 (0:0)
Branky: 54. Schánělec (Horák), 70. Kamenovič (Horák). ŽK: 13. Kamenovič, 42. Okeke, 78. Cissé – 38. Gabriš, 68. Dano, 89. Blahuta. Rozhodčí: M. Radina – J. Mojžíš, A. Černoevič. Návštěva: 315.
Sestava Sparty: Heča – Kamenovič, Čelůstka (46. Večerka), Vydra – Horák, Okeke, Kaštánek, Hodouš (46. Váňa) – Goljan (72. Novotný), Schánělec (86. Holoubek), Cissé (79. Šilhart).
Sestava Prostějova: Vejmola – Bolf, Mach (73. Blahuta), Gabriš, Bialek – Kulig (62. Chvěja) – Rolinek (62. Vlachovský), Moučka (62. Dano), Koudelka, Bartolomeu – Malec (82. Karásek).

Další novinky