Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži A

Výhra nad Baníkem

Sparta porazila ostravský celek 4:3

Sdílet

Ostravský celek se představil v pražské epet ARENĚ po dlouhých 581 dnech a nějakou dobu se asi pravděpodobně nebude těšit zpět. Časovou prodlevu totiž sparťané baníkovcům pěkně sečetli a po velké bitvě a po přesných trefách Kuchty, Birmančeviće a Haraslína jim nadělili čtyřbrankovou výslužku.
Ve 29. ligovém kole, které bylo zároveň posledním domácím zápasem Sparty v základní části, přijel na Letnou ostravský Baník. Slezský celek dorazil s výbornou formou, z posledních čtyř zápasů zapsal deset bodů za tři vítězství a jednu remízu. Do souboje prvního se čtvrtým nemohli kvůli zranění zasáhnout Jaroslav Zelený s Davidem Pavelkou, kvůli karetnímu trestu pak chyběl Angelo Preciado. Úvodní sestava tak vypadala následovně: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Sadílek, Kairinen, Ryneš – Tuci, Kuchta, Birmančević.
Začátek utkání zpestřil sparťanský kotel, který si připravil choreo, jímž popřál kapitánu Ladislavu Krejčímu k jeho 25. narozeninám. Na oslavence očividně udělala prezentace fanoušků dojem, už v 7. minutě zahrozil po rohu hlavou, jeho pokus však zamířil nad.
O necelých deset minut později předvedl pohlednou kombinaci na levé straně Ryneš s Birmančevićem, druhý jmenovaný si následně navedl míč na střed a nebezpečně vypálil. Vzápětí musel po zaváhání v rozehrávce vytáhnout těžký zákrok Peter Vindahl.
U sparťanského gólmana začala také další branková příležitost. Dánský čahoun našel dlouhým pasem Matěje Ryneše, který poté poslal míč za obranu na Jana Kuchtu. Ten ale v samostatném úniku nedokázal dostat balón do sítě. Chvíli na to útočník s devítkou na zádech pálil znovu, tentokrát ale Markovič vytáhl jeho pokus na roh. Skóre se tak měnilo až těsně před koncem poločasu, Kuchta vybojoval balón, který doskákal k Birmnačevićovi. Srbský čipera následně propálil vše, co mu stálo v cestě – 1:0!
Sparťané na dobrý závěr první půle navázali i po přestávce, hned ve 48. minutě se opět sám před brankářem ocitl Kuchta a tentokrát už byl neomylný – 2:0!  Chvíli na to ten samý hráč zopakoval svoji spolupráci s Brimančevićem u prvního gólu, tentokrát si jen prohodili role, a sparťané už vedli o tři. Vzápětí si ale po rohu nešťastně srazil Krejčí balón do své brány, a Baník tak snížil stav.
Po hodině hry přišlo na řadu první střídání, Indrita Tuciho nahradil na hrací ploše Lukáš Haraslín. Slovenský křídelník byl na hřišti sotva tři minuty a hned předvedl prvotřídní lahůdku, Markovičovi vymetl vingl – 4:1! Baníku se podařilo ještě reagovat, když v 79. minutě uklidil za Vindahlova záda odražený balón Klíma. O necelých pět minut později dokonce snížil na rozdíl jediné branky Kubala, skóre už se ale dále neměnilo, a sparťané tak zapsali další tři důležité body do ligové tabulky.
1 / 141
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 4:3 (1:0)
Góly: 41. Birmančević, 48. a 52. Kuchta, 63. Haraslín – 54. Krejčí (vl.), 79. Klíma, 85. Kubala. ŽK: 45. Krejčí – 3. Klíma, 70. Ndefe. Rozhodčí: D. Černý - J. Paták, M. Podaný (K. Rouček) | VAR: T. Klíma | AVAR: J. Pečenka. Diváci: 17 706.
Sestava Sparty: Vindahl – Vitík, Panák (70. Sørensen), Krejčí – Wiesner, Sadílek (70. Laçi), Kairinen, Ryneš – Tuci (60. Haraslín), Kuchta (80. Karabec), Birmančević (80. Olatunji).
Sestava Baníku: Markovič – Ndefe (88. J. Juroška), Blažek, Lischka, Kpozo – Boula (65. Šín), Buchta (65. Rusnák), Rigo, Ewerton – Ji. Klíma (80. Kubala), Tanko (80. Adediran).

Další novinky