Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Ukázala se síla mužstva

Tisková konference s trenérem Zdeňkem Ščasným

Sdílet

Sparta prožila v Teplicích infarktový zápas. Téměř vyhrané utkání domácí v nastavení srovnali a ještě ve 120. minutě byli naopak blíže postupu. Jenže pak vyrovnal Drchal a penalty sparťané zavládli. Utkání hodnotil na tiskové konferenci trenér Zdeněk Ščasný.

TISKOVKA | Trenér Ščasný po postupu přes Teplice

Věřil jste v průběhu druhého prodloužení, kdy jsme prohrávali, že postoupíme?
Byla tam situace, kdy Costa fauloval a šlo to do autu. Přesto jsem na lavičce říkal, že dáme gól. Věřil jsem. Někdy to vypadá špatně, někdy vidíte, že se zápasem nic neuděláte. Pravda je, že Kanga to udělal fantasticky a Drchal proměnil. Dneska jsem věřil do poslední minuty.
Kdy jste si naposledy prožil takhle infarktový zápas?
Je to typický pohárový zápas. Pro fanoušky to musel být zážitek, pro trenéry je to horší. Se Sönderjyske jsme v poháru prohrávali 0:2. Zápas jsme vyrovnali a v závěru dávali po standardní situaci na 3:2.
V osmifinále jsme absolvovali penalty v Opavě. Měl jste před penaltami pocit, že jsme favorité, nebo jste si říkal, že to je 50:50?
V takovém zápase se nedá při penaltách mluvit o favoritech. Nás měl srazit gól v 92. minutě, ale nesrazil. Tam se ukázala obrovská sila mužstva, že jsme zápas nezabalili a pokračovali dál. Jindráček měl šanci, my jsme měli velké šance Hložka a Drchala. Zápas mohl být zase otočený. Penalty jsou loterie. Zklidnil jsem se, říkal jsem hráčům, že je to fotbal a jsou důležitější věci. Chtěl jsem je uklidnit. Jsem moc rád, že jsme to zvládli a jdeme dál. Historie se neptá. Druhá věc je, že hráči ze slabšího mužstva mají vždycky při penaltách výhodu. Jejich výhoda v těchto zápasech je, že do toho jdou naplno, jsou v pohodě a nemají co ztratit. Nekritizuji, naopak. Chci vyzdvihnout jejich neskutečný výkon, co se týče nasazení a agresivity.
To hlavní se dělo až po 70 minutách. Do té doby to byl zápas bez šancí. Nečekal jste, že budeme nebezpečnější?
Musím zdůraznit, že se dobře bránilo. V první půli jsme hrozili hlavně z pravé strany, věděli jsme, že tam mají problém, ale situace jsme nevyřešili ani přihrávkou ani obrovskou šancí. Chtěli jsme hrát fotbalově a jejich agresivita při napadání nám dělala velké problémy. Chtěli všechno řešit fotbalově, přitom jsme věděli, jak napadají. Na všechno jsme byli připravení, ale až ve druhé půli jsme se vyrovnali s terénem a začali hrát taky jednoduchý fotbal. Pak to byl zápas nahoru dolu. Řekl bych, že ve druhé půli jsme byli výrazně lepší my. Byl to pohárový zápas. V Boleslavi jsme si udělali šance a nedali jsme. Dnes jsme z šancí dali dvě branky. Takový je fotbal.
V poločase jste střídal Tetteha. Jak byste viděl jeho výkon?
Benji sám ví, že není v optimální formě. Měl jsem s ním pohovor a řekl jsem mu, ať pracuje dál a že to zase přijde. Usoudili jsme, že do tohoto zápasu potřebujeme hráče, který půjde do soubojů, bude pracovat, bude se posouvat do těžiště hry. Proto jsme tu změnu udělali.

Další novinky