Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Chceme hrát účelně

Tisková konference s trenérem Michalem Horňákem

Sdílet

Sparta vyhrála i druhé utkání pod dočasným hlavním trenérem Michalem Horňákem. Stejně jako v Opavě, i doma na Letné Sparta zvítězila 3:0 a připsala si první výhru v nadstavbové skupině. Zápas s Baníkem, který byl sehrán na počest tragicky zesnulého Josefa Šurala, hodnotil Horňák na tiskové konferenci.

TISKOVKA | Trenér Horňák po výhře nad Baníkem

Vážíte si výhry o to víc, že byl zápas hrán na počest Josefa Šurala a tým v utkání suverénně zvítězil?
Ano. My jsme to vnímali celý týden už od doby, kdy jsme se dozvěděli o Pepově smrti. Zpráva nás zasáhla tak, že jsme první dva dny nemohli ani pořádně trénovat. Deka padla na celý tým. Postupně jsme se zapojovali do tréninku. Dnes to vyvrcholilo utkáním. Zezačátku jsme vůbec neplnili to, co jsme měli plnit. Až teď po zápase si uvědomuji, že je to možná tím. Kluci z té události byli rozhození a ani se jim nedivím.
Dá se v takové atmosféře vůbec tým připravit?
Je to velice těžké. Je to hlavně na hráčích. My se s celým trenérským a realizačním týmem snažíme na ně působit. Bohužel to působí i na nás, protože jsme Pepu všichni znali. Nejdřív se s tím musíme nějakým způsobem vypořádat my, protože jsme starší a zkušenější a teprve potom můžeme působit na hráče. Začátek týdne nebyl ideální. Až postupně jsme se dostávali do nějakých obrátek, ale pořád byla cítit atmosféra, kdy kluci po tréninku byli skleslí a vzpomínali na Pepu. Atmosféra v kabině úplně dýchala. Pepa byl opravdu s námi a mezi námi.
Myslíte si, že se po prvním gólu tým přeci jen trochu uvolnil?
Já jsem v to doufal, myslel jsem si ale, že nás to uvolní víc. Pořád to ale bylo takové nijaké. Po druhém gólu jsme ještě víc zvolnili a dostali do nepohody. Pořád to nebylo ono. Myslel jsem si, že nás první gól uvolní a budeme hrát bez zábran. Viděl jsem to na hráčích celý zápas.
Druhé utkání pod vašim vedením jsme měli držení míče jen lehce přes 50 %. Je to tak, že na to úplně nekladete důraz?
My chceme hrát účelně. Tak, abychom vyhráli, mohli ohrozit branku a dát gól. Připravovali jsme se na to, jestli na nás Baník nastoupí a nenechá nás rozehrát ale i na to, že nás nechá rozehrát. Někdy to šlo s odřenýma ušima, s rizikem. Není ostuda, kdy se míč nakopává na vyšší hráče. Myslím, že to se děje i v nejvyspělejších ligách. Je to taktika. Přizpůsobujeme se soupeři a neklademe důraz na to, abychom víc drželi míč.
Byl Karlsson určen jako číslo jedna na penaltu?
Neurčujeme, kdo je první, druhý nebo třetí. Byl mezi určenými.
Až na jednu změnu jste nechal stejnou sestavu jako v Opavě. Měl jste jasno, že Kangu nepostavíte?
Měl jsem jasno. Měli jsme dva dny volna. Emoce opadly a začal jsem přemýšlet s chladnou hlavou. Od úterý jsem měl jasno, že chci, aby hrála stejná sestava, která vybojovala těžké utkání v Opavě.
Trochu nás trápí nedostatek útočných hráčů. Jak jsou na tom zranění?
Tetteh by se měl v pondělí zapojit do tréninku. Václav Kadlec by měl po vleklých potížích také začít od příštího týdne trénovat. Pulkrab zatím není v tréninku a určitě v horizontu jednoho týdne nebude.
Z jakého důvodu vypadl Štetina, který byl původně v základní sestavě?
Štetina byl v základní sestavě, ale už ráno na rozcvičce ho trápila bolest hlavy a fyzická slabost. Domluvili jsme se, že to zkusí s tím, že Costa půjde do plné rozcvičky. V průběhu rozcvičky Štetina přišel, že to bohužel nejde.
Stejně jako v Opavě byl znovu výrazný Martin Hašek. Naplňuje nyní očekávání?
Zatím je ještě brzo. Po těch nezdarech jsme chtěli, aby si to kluci vybojovali prací, nevypustili souboj, nabíhali do krajních prostor a on to splňuje. On není líný na krok a spouští aktivitu v útočné i obranné fázi.
Costa v první půli tvrdě fauloval. Domlouval jste mu nějak o poločase?
Souhlasím. Já jsem mu v duchu nadával už při zákroku. Viděl jsem, že míč nedostihne a věděl jsem, která bije. Říkal jsem mu to i o poločase. Bude to s ním asi dlouhá cesta. Nedokáže zastavit pohyb. Kladli jsme hráčům, že za dvě žluté už se stojí ať co nejméně faulují a už v prvním poločase jsme měli tři žluté karty. Takhle hrát nechceme. Chceme co nejméně faulovat a získávat míče tím, že budeme zahušťovat prostory.
Hložek dal gól na 3:0 a byl u penalty. Může vás vůbec ještě něčím překvapit?
Já ho beru jako dospělého člověka. Ani při tréninku ani při zápase si neuvědomuji, že mu je 16 let. Když ho vidím, jak pracuje s míčem, se soupeřem s prostorem… Pro mě je to dospělý hráč. Jsem s ním velice spokojený. I charakter má velice dobrý. Jen tak dál. Doufám, že takhle bude pokračovat a že nám pomůže k našemu cíli, kterým je třetí místo.

Další novinky