Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeU-17

O krok blíže

Sedmnáctka porazila Sigmu 2:1

Sdílet

Sedmnáctka v předposledním kole I. Celostátní ligy U17 přivítala netradičně v pátek na Strahově čtvrtý tým tabulky Sigmu Olomouc. Hanáci jako jediní dokázali na podzim Spartu v základní hrací době porazit a sparťané jim tedy měli co vracet. V 18. minutě nasměroval Spartu k vítězství z penalty Šilhart. Náskok navýšil po půl hodině hry Schánělec. Sigma dokázala ještě v první půli snížit na rozdíl jediné branky, ale nic víc. Sparta porazila Sigmu Olomouc 2:1.
Trenérský štáb očekával těžké utkání. Sigma totiž jako jediná obrala Spartu na podzim o všechny tři body. Stejně jako soupeři chybělo trenéru Havlíčkovi několik hráčů, kteří si plnili reprezentační povinnosti, a tak muselo dojít k několika změnám, zvláště v obranné řadě.   
Od prvních minut se rozehrálo utkání ve velkém tempu s mnoha osobními souboji. Ani jeden ze soků si nic nedaroval. Brankáře Vítka v brance Sigmy poprvé prověřil Borkovec. Střelu doprostřed lapil gólman pohodlně do náruče. O chvilku později centroval Holoubek na Schánělce, ale ten minul branku. Olomoučtí vsázeli hlavně na dlouhé míče, sbírání odražených balónů a rychlé náběhy do vápna. V permanenci musel být i sparťanský strážce brány Tůma, který si připsal několik důležitých zákroků. V 18. minutě centroval Gedeon do šestnáctky, kde hledal nabíhajícího stopera Dolejše. Pro balon si vyběhl brankář Vítek, ale ještě než dosáhl na míč, sestřelil Dolejše a sudí Vyhnanovský odpískal pokutový kop. S tím si poradil s přehledem Šilhart – 1:0.
Sparťané nadále pokračovali v dobývání olomoucké svatyně. Po centru Šilharta trefil Žížala jen Vítka. Stejně tak dopadla i hlavička Schánělce, který míč uklidil brankáři do rukavic. Na druhé straně Tůma promeškal ideální moment na přihrávku a nastřelil na dotírajícího Galuse, od kterého naštěstí míč neputoval do sítě. Hráči měli za sebou třetinu zápasu a Suchomel poslal do šestnáctky nadýchaný centr na zadní tyč, kde zavíral Schánělec a nadvakrát překonal Vítka – 2:0.
Dvoubrankové vedení trvalo jen do 42. minuty, kdy po chybě v rozehrávce snížil Nováček, a do šaten se šlo za stavu 2:1.
Trenér Havlíček provedl o přestávce jedinou změnu. Místo Žížaly nastoupil Dukay a právě střídající hráč se mohl z kraje druhé půle uvést gólem, ale těsně minul. Následně si parádní zákrok připsal Vítek, který vychytal Šilharta v téměř samostatném úniku. Závěrečnou třetinu mače zvládla lépe Sigma, která byla více na míči, nebezpečně kombinovala v okolí velkého vápna, ale sparťanská obrana skálopevně odolávala. Jedenáctka Sparty v tu chvíli hrozila z rychlých brejků, kterým však chybělo přesnější zakončení. Hostům se dařily dlouhé auty, které využívali jako standardní situace a dvakrát dostali defenzivu pod tlak při následném závaru před Tůmou. Velké štěstí měli mladší dorostenci v samotném nastavení, kdy si Šilhart málem poslal propadlý míč pod vlastní břevno. V 96. minutě zazářil Tůma, který zneškodnil velkou šanci hostů a rozhodčí odpískal konec utkání. Sparta porazila Sigmu Olomouc 2:1.
Sedmnáctka má na prvním místě dvoubodový náskok před druhou Slavií a před sebou závěrečná dvě kola. Nejdříve se v neděli 26. května o 14:15 střetne se Zbrojovkou Brno na stadionu Srbská a o týden později vyzve doma Baník Ostrava.
Hodnocení asistenta trenéra Lukáše Bláži: Zápas proti Olomouci byl jedním z nejtěžších v sezóně. Olomouc hrála jednoduchý fotbal, sázela na dlouhé míče a vepředu byla nebezpečná. My jsme si vypracovali spoustu šancí, ale nebyli jsme patřičně efektivní. Tří bodů si vážíme a musíme se dobře připravit na předposlední zápas sezony v Brně.“
AC Sparta Praha U17 – SK Sigma Olomouc U17 2:1 (2:1)
Branky: 18. Šilhart (pen.), 30. Schánělec – 42. Nováček. ŽK: Vítek (OLO). Rozhodčí: Vyhnanovský – Vodrážka, Švorc. Počet diváků: 70 diváků.
Sparta: Tůma – Lukavský, Suchomel, Žížala (46. Dukay), Freisinger, Holoubek (88. Vacek), Gedeon, Borkovec (63. Krajinský), Dolejš, Schánělec, Šilhart.
Sigma: Vítek R. – Coufal, Vítek F. (84. Saňák), Vymětalík, Galus (72. Nízký), Kašpárek, Judas, Raclavský (80. Špatný), Nováček, Slavíček, Černý.

Další novinky