Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Těsná porážka

Rezerva podlehla Hradci Králové 2:3

Sdílet

Sparťanské béčko odehrálo v rámci přípravy druhé přátelské utkání. V sobotu dopoledne nastoupilo v Opatovicích nad Labem proti druholigovému Hradci Králové. Sparta se ujala již ve třetí minutě vedení po úniku Prokopce. Votroci však ještě v první půli otočili třemi brankami. Svěřenci trenéra Václava Kotala dokázali ve druhém poločase pouze snížit gólem Flaka a Sparta tak nestačila na Hradec v poměru 2:3.
Do Opatovic dorazil kádr obohacený o několik mladých hráčů, kteří se vrátili z rakouského soustředění A-týmu. Hned v základní sestavě se objevily čtyři jména – Bačkovský, Plechatý, Fortelný a Christian Frýdek. Sparťanům skvěle vyšel vstup do zápasu. Již v sedmé minutě skvěle načasoval náběh za obranu Prokopec, dostal se za záda obránců a v souboji tváří v tvář s klidem zakončil podél Ottmara – 0:1.
Domácí atakovali branku Bačkovského až po čtvrt hodině hry, kdy hradečtí zahrávali přímý kop z levé strany, ale obrana Sparty vydržela. Po dvaceti minutách se po levé straně probojoval Šnajdr a centrem hledal některého ze spoluhráčů na zadní tyči. Tento prostor však měli obránci Hradce pokrytý.
Ve 25. minutě rozehrával Hradec Králové rohový kop. Dlouhý kop dolétl až do prostoru zadní tyče, kde se nejlépe zorientoval Vlkanova a křížnou střelou překonal Bačkovského – 1:1.
Dvě minuty na to, se fanoušci votroků radovali podruhé. Zorvan vystihl nepřesnou rozehrávku Šnajdra a následně elegantním lobem přehodil vyběhnuvšího brankáře Sparty – 2:1.
Po druhé obdržené brance vypadli svěřenci trenéra Kotala z tempa. Hradečtí mnohem častěji drželi míč na kopačkách a tlačili letenské před vlastní šestnáctku. Hradec dostal ve 37. minutě možnost rozehrání volného přímého kopu před vápnem Sparty. Centr z levé strany zamířil do prostoru penalty, kde se nejvýše vyšplhal Zbrožek a obloučkem přidal třetí zásah svého týmu – 3:1.
V závěru prvního poločasu si i sparťané vytvořili brankové příležitosti. Nejprve Christian Frýdek hledal přízemním centrem nabíhajícího Prokopce na přední tyči, ale na poslední chvíli zamezil přihrávce ve skluzu jeden z obránců. Z následného rohu Fortelného hlavičkoval nad Gabriel.
Trenér Kotal vyslal do druhé půle novou jedenáctku, kterou v úvodu druhé části Hradec přibil na vlastní polovinu. Spartě se nedařilo déle držet míč. Výkopy brankáře Čtvrtečky se ihned vraceli a obrana tak byla pod neustálým tlakem. Hradec byl blízko vstřelení čtvrtého gólu po odehrané hodině hry. První střelu z hranice šestnáctky vyrazil Čtvrtečka před sebe, dorážku zastavil Burda na brankové čáře a třetí pokus hradeckých se už mezi tyče nevešel. Sparta přežila horký moment ve vlastní šestnáctce.
Na druhé straně využil zaváhání krajního obránce Flak a protáhl se po pravém křídle až před gólmana Vízka. Slovenský záložník s přehledem zakončil a snížil – 3:2.
Spartu vstřelený gól nakopl a po nevýrazním vstupu do druhého poločasu se dostala více do hry. Nepříjemností pro trenérský štáb bylo nucené střídání Patráka, který musel ze hry kvůli zranění kotníku. Hráči rezervy těžili hlavně ze své rychlosti, kdy zaměstnávali krajní obránce Hradce ve snaze vytvořit pozici pro skórování. V 80. minutě tvrdě napřáhl z dobrých dvaceti metrů Prokopec, který prověřil pevnost rukavic Vízka. Stejně jako na konci prvního poločasu patřily závěrečné minuty Spartě. Žádný z pokusů však za zády Vízka neskončil a B-tým Sparty podlehl Hradci Králové 2:3.
Hodnocení trenéra Václava Kotala: „Zápas bych rozdělil na dvě odlišné části, protože do každého z poločasů jsme nastoupili s odlišnou jedenáctkou. Paradoxně v prvním poločase, kdy si myslím, že hra měla mnohem větší tempo, jsme obdrželi tři zbytečné branky – dvě ze standardních situací a jednu po chybné rozehrávce. Byly to laciné góly. A ve druhém poločase, kdy měl soupeř tlak, tak my jsme vstřelili branku a „vyhráli“ druhý poločas. Akorát jsme potvrdili, že fotbal nemá logiku, protože horší výkon a nula vzadu vedli ve druhém poločase k lepšímu výsledku. Ano, dvakrát jsme měli štěstí, ale i my jsme si vytvořili několik dobrých příležitostí. Ze zápasu jsem rozporuplně spokojený, protože jsme odehráli dobré utkání proti kvalitnímu soupeři. Škoda chyb v obraně."
FC Hradec Králové – AC Sparta Praha B 3:2 (3:1)
Branky: 25. Vlkanova, 27. Zorvan, 37. Zbrožek – 7. Prokopec, 63. Flak. ŽK: Burda (SPA). Rozhodčí: Pechanec – Myška, Melichar.
Hradec Králové: Ottmar – Urma, Martinec, Zbrožek, Kopečný, Jukl, Kateřiňák, Vlkanova, Zorvan, Procházka, Prekop.
Sparta v 1. poločase: Bačkovský – Gabriel, Plechatý, Sváta, Šnajdr, Palečko, Fortelný, Chervak, Frýdek Ch., Prokopec.
Sparta ve 2. poločase: Čtvrtečka – Konopásek, Piško, Burda, Dudl, Flak, Šimáček, Cabadaj, Vukadinović, Patrák (67. Prokopec), Dao.

Další novinky