Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryU-15

Martin Kumšta zhodnotil podzimní část U15

Rozhovor s Martinem Kumštou

Sdílet

Nejstarší kategorii žáků U15 vedl v podzimní části jako hlavní trenér Martin Kumšta. Jako asistenty měl při sobě Michaela Kotrče a Miroslava Grobára. Společně s hráči nepoznali v mistrovské soutěži porážku. Jeden bod ztratili pouze v Českých Budějovicích, kde vyhráli až po penaltách. V dnešním rozhovoru vyzpovídáme hlavního trenéra Martina Kumštu.
Ahoj Martine,
začneme rovnou u výsledků. Na druhou Slavii máte náskok čtyři body. Když si na začátku sezóny koukal na tabulku, myslel sis, že podzimní část vyhrajete?
Bylo to přání a cíl nás všech v týmu udělat vše proto, aby to tak po podzimní části bylo.
Čím si vysvětluješ to, že jste v podzimní části ztratili jediný bod?
Je to práce všech v klubu. Trenérů, kteří vedli kluky přede mnou v přípravkách a žácích. Kondičních trenérů a nastavení, co vše máme plnit, abychom po všech stránkách obstáli. V neposlední řadě fyzioterapeutů, kteří nám pomáhají a starají se o kluky po celý podzim. Jedna osoba je ale v tomto týmu klíčová, je to „Koty“, na kterého se kluci a hlavně já můžu ve všem spolehnout.
V letním rozhovoru si říkal, že Tě mrzí konečné druhé místo a že kluci mají na to ČLŽ vyhrát a utkat se v celostátním finále s vítězem moravskoslezské soutěže. Letos máte našlápnuto skvěle, co myslíš, že bude největší překážkou ve druhé polovině soutěže?
Ano, to jsem řekl. Kluky možná právě toto tolik motivovalo a bylo v mnoha zápasech tím rozhodujícím faktorem, že jsme vyhráli. Protože nutno podotknout, že soupeři proti nám stáli opravdu kvalitní a ne vždy si zasloužili odejít ze hřiště jako poražení.
Každý se chce proti Spartě vytáhnout a porazit jí. Na jaře to bude platit dvojnásobně. Tímto podařeným podzimem jsme si zároveň na sebe upletli bič. My v týmu uděláme vše proto, abychom i v jarní části předváděli kvalitní výkony, které povedou k vítězstvím.
Nebude s kluky o zimní přestávce složitější práce díky tomuto výsledku?
Nebude. Pět hráčů se přesouvá do kategorie U16. K nám přijdou o rok mladší. Bude to výzva pro všechny v týmu připravit se na jarní část tak, abychom zápasy zvládli. Osobně se na tuto výzvu moc těším.
Jaký zápas byl nejtěžší?
Většina zápasů pro nás byla těžká. První poločasy s námi soupeři drželi krok, a i když jsme herně působili dobře, ne vždy se nám podařilo vstřelit branky. O to víc mě těší druhé poločasy, kdy jsme náš tlak stupňovali a skórovali.
Důležitý je i herní projev. Je někdo z kluků, který Tě v této sezóně překvapil, případně zklamal?
Nezklamal mě nikdo. Víme, jaký potenciál v hráčích je. Po většinu podzimu si kluci drželi nadstandardní výkonnost. To, že se občas někomu zápas nepovedl, je naprosto přirozené. O to víc mě těšilo, když jsem viděl zaujetí a snahu ukázat, co doopravdy každý umí.
Jak vnímáš týmový výkon? Co bys v něm vyzdvihl?
Myslím, že na tomto to bylo v podzimní části postaveno. To, že máme v týmu řadu individualit, to víme. To, že se ale podřídili úspěchu všech, to na tom bylo skvělé.
Jak kluci spolupracují v kabině? Jakou mají partu, přeci jen období puberty je na vrcholu.
Tohle je otázka spíše na hráče a ne na mě. Jinak se chovají v naší přítomnosti a jinak bez nás.  Ano, všichni se teď mění. Už to nejsou děti, ale prakticky chlapi. Každý má v kabině spoluhráče, s kterými se baví více a s kterými méně. Vždycky to tak bylo a vždycky to tak bude.
Spolupracují hlavně na hřišti, jak v tréninku, tak v zápase, to je pro mě nejdůležitější.
Jaká nejpříjemnější vzpomínka Ti za podzimní část naskočí jako první?
To, že se těším na každý trénink, na každý zápas a každou chvilku, co s týmem mohu být. I když to tak občas nevypadá a jsem na kluky přísný a náročný, tak oni mě právě naplňují energií tím, jací jsou.
Na závěr bych rád všem poděkoval za ochotu a spolupráci a popřál krásné Vánoce a vše dobré do Nového roku. 
Děkuji

Další novinky