Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži A

Jsem rád za výhru nad Plzní

Trenér Sparty Pavel Vrba po vítězství 3:1

Sdílet

Trenér Pavel Vrba má za sebou výjimečný zápas. Poprvé stanul na lavičce Sparty proti Plzni a dovedl nás k vítězství 3:1. Přečtěte si, co řekl na tiskové konferenci nebo si pusťte rozhovor pro Sparta TV.

VRBA | Obrovský dík patří fanouškům

Trenére, po zápase jste dlouho seděl na lavičce, o čem jste přemýšlel?
Určitě to pro mě nebyl obyčejný zápas. Byl z mého pohledu hodně emotivní. S Plzní a s Baníkem jsou ty zápasy pro mě víc. Jsem samozřejmě rád, že jsem Plzeň porazil. Plzeň tu odehrála dobré utkání. My jsme ve finální fázi nebyli tak důslední a přesní jako třeba v druhém poločase, což výsledek ovlivnilo. Plzeň tuším z jedné jediné střely v prvním poločase dala gól. Po standardní situaci byli důraznější než my a využili toho. Ve druhém poločase jsme hráli podle mého názoru stejný fotbal jako v prvním, akorát jsme byli odměněni góly a možná větším prostorem, protože jsme Plzeň nějakým způsobem uběhali. To nám potom přineslo vítězství. Měli jsme hodně těžkého soupeře a jsem rád, že jsme to nakonec v závěru zvládli a výsledek jsme uhráli.
Nepřekvapil vás tak velký rozdíl mezi oběma týmy? Bylo to praktiky utkání na jednu branku…
Přiznám se vám, že nevím, jaké byly přesně statistiky. Vím, co chci hrát a myslím si, že to vědí i hráči. Doufám, že příště z toho nebudou taková dramata. Pokud ale říkáte, že to bylo mimořádné, tak jsem spokojený.
Utkání se zlomilo, když jsme přeskupil řady. Wiesnera jste vytáhl, dal jste na levou stranu Adama Karabce. Můžete popsat, co vás k tomu vedlo?
My jsme o tom mluvili už v poločase a říkal jsem hráčům, ať jsou připraveni na to, že se může stát, že jim po deseti minutách řeknu, ať rozestavení změníme. Výsledek byl pro nás negativní, takže jsme ty změny udělali. Dá se říct, že v tom momentě jsme víc posílili ofenzivu. To nám pomohlo, takže je dobře, že jsme to zvládli.
Bylo těžké chystat tým na změněné rozestavné soupeře?
Ono to těžké nebylo. Když se podíváte, jak s mužstvem pracuje Michal Bílek, tak si najdete jeho minulost a v jakém hraje rozestavení. My jsme věděli, co budou hrát a v jakém rozestavení. Michal není trenér, který by se objevil odnikud. Je to trenér, který má svoji historii. My jsme s ní pracovali a připravovali jsme se na Plzeň tak, že jsme věděli, co budeme hrát.
Skutečně vás změna stylu Plzně nepřekvapila?
Já si myslím, že to spíš bylo tím, že jsme byli agresivní, důslední, soupeře napadali. Myslím, že to byl důvod, proč neměli víc přihrávek. Bylo to hlavně naší kvalitou, že jsme jim to nedovolili.
Na obratu měli velký podíl mladí hráči, konkrétně Hložek, Karabec a Wiesner. Jste rád, že oni byli tou hybnou silou?
Hložek už je pro nás v osmnácti letech klíčový a mimořádný hráč. Má parametry hodně vysoké. Co se týká Karabce, je pravda, že nám pomáhá, kdykoliv naskočí. Také je v ofenzivě hodně důležitý. Je to další talent, který tu je. Je to pro mě obrovská výhoda, že jsou tu mladí hráči, kteří možná do budoucna potáhnou nejenom Spartu, ale i reprezentaci. Pro mě to je obrovská výhoda. Tím chci poděkovat lidem, kteří sem tyto hráče dovedli a pracovali s nimi.
Myslíte si, že bez fanoušků byste předvedli takový obrat?
Je úžasné, jak nám fanoušci pomohli. Chci jim za to strašně poděkovat. Myslím si, že fanoušci nebyli dvanáctým, ale třináctým hráčem. Obrat patří samozřejmě i jim. Na druhou stranu jsem slyšel, co se děje ohledně Plavšiće. Buďme korektní, chovejme se slušně. Buďte fanoušci Sparty. O to vás žádám já jako trenér Sparty, který chce pro Spartu udělat maximum a vy se chovejte tak, abychom byli úspěšní a ne tak, abychom měli problémy.
Zpátky k zápasu. Byl to nejlepší výkon Sparty pod vaším vedením?
To já nedokážu posoudit, jestli byl nejlepší. Byly tam pasáže, které byly průměrné. Na druhou stranu druhý poločas z naší strany asi nejlepší opravdu byl. My jsme měli dobré pasáže i v jiných zápasech. Když porovnáte kvalitu soupeře a soupeřů, s kterými jsme vyhrávali výrazněji a ve větší pohodě, tak spíš Sparta ukázala, jakou má obrovskou sílu, kvalitu a jakým fotbalem se chce prezentovat. Pokud tohle dokážeme, tak si myslím, že to pro nás může být obrovská vzpruha. Ukazujeme, že Sparta má silné mužstvo a doufám, že to tak bude i dál.
Sparta měla na začátku sezony s penaltami problémy. Netrnul jste trochu?
Já jsem se nedíval, nevím, kam to letělo. Slyšel jsem ale, že to byla pěkná penalta o břevno. Jsem rád, že jsme to zvládli. Nemyslím si, že to bylo penaltou, ale herním projevem. Z naší strany vedl k penaltě a k šancím, které jsme si vytvořili. Vedlo to k tomu, že jsme vyhráli 3:1.
Konečně jste se po delší době dotáhli na Jablonec, když jste se srovnali v počtu zápasů. Věříte, že to může být psychologická vzpruha?
Určitě je to pro nás oborská výhoda, že se nám podařily tyto dva hrozně těžké zápasy s Baníkem a Plzní. Předběhli jsme Jablonec, máme lepší bilanci. Musíme v posledních třech kolech uhrát víc bodů než Jablonec, to je naším úkolem. Všichni v klubu si to přejí. Naším cílem je kvalifikace o Ligu mistrů. To je mimořádná soutěž a já bych byl hrozně rád, abych ji tady na podzim zažil.
V šatně jste se drželi kolem ramen. Vy jste dostal sprchu, kdy jste si naposled takhle zazpíval?
Já juchám vždycky, když juchá mužstvo. Není důvod se nezapojit. Jsem rád, že to mužstvo takhle prožívá. Kdyby to takhle neprožívalo, tak by z toho neměl nikdo radost. Emoce k fotbalu patří a jsem rád, že to tak je. Hráči jdou za cílem a chtějí uspět. Vidíte po zápase, jakou mají radost z toho, že jsme to zvládli.
Jak hodnotíte výkon Hanouska? Musel nastoupit a v zápase obstál.
Naposled hrál v Budějovicích, kde nám zápas moc nevyšel. Ve Spartě ale hráči pracují tak, že se chtějí dostat do sestavy. Pokud pracují, prostor dostanou a pak už to záleží na nich. Kariéru ve Spartě si dělají sami. Hanousek prokázal svou kvalitu. Je vidět, že s ním musíme dál počítat. Jsem za to strašně rád, i když jeho pozice v posledních dnech nebyla úplně optimální. Ukázal, že je na to připraven a že nám v zápase pomohl. To je pro mě to nejdůležitější. Hráči, kteří jsou na lavičce nebo se na ni ani nedostanou, tak jsou přesto připraveni na to, aby Spartě pomohli. To je úžasné.
Jak na tom je kondičně Karabec? Vidíte ho spíš jako žolíka nebo už by mohl hrát celý zápas?
Adam je mladý hráč hodně perspektivní a zajímavý. Zkušenosti samozřejmě musí sbírat. I když bude hrát třeba 15 nebo 20 minut. Vidíte, že pokud nastoupí, vždycky nám pomůže. Je otázka, jestli je v 17 letech připraven, aby od začátku předváděl takové výkony, jako když nastoupí na část utkání. Já to říkám tak, jak to cítím. Jednou jeho doba stejně nastane. My si ho připravujeme na to, že jednou bude možná klíčovým hráčem Sparty. Nechceme ale nic uspěchat. Máme tady kvalitní kádr. Kara je trpělivý, důsledný, fantasticky trénuje a já jsem přesvědčený, že v budoucnu Spartě hodně pomůže.

Další novinky