Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Béčko vyhrálo v Chrudimi

B-tým odstartoval druhou ligu vítězstvím 1:0

Sdílet

Na startu své první sezony ve druhé lize vycestovalo béčko Sparty do Chrudimi, která v uplynulé sezoně obsadila 10. místo. V zajímavém prvním poločase s více dobrými příležitostmi na obou stranách však žádný gól nepadl. Ve druhé půlce duelu se podařilo Spartě skórovat zásluhou Sejka. Vyznamenal se i brankář Kotek, který zneškodnil pokutový kop. I přesto, že sparťani dohrávali zápas o jednoho hráče méně, dokázali udržet vítězství na své straně a připsat si tři body do ligové tabulky.
V dresu Sparty nastoupili i brankář František Kotek a obránce Adam Gabriel, kteří absolvovali letní přípravu s A-týmem. Tradiční kapitán rezervního mužstva, Lukáš Vácha, začal utkání jen na lavičce náhradníků.
Úvodní minuty mnoho vzruchu nepřinesly. Hrál se opatrný fotbal mezi šestnáctkami. K prvnímu náznaku šance přišlo v 7. minutě, kdy se Sejk dostal k zakončení z těsné blízkosti. Míč mu však úplně nesedl a brankář s ním neměl výraznější problémy.
V utkání se toho hodně nedělo, ale Sparta byla aktivnější, měla větší držení míče a snažila se hrát kombinačně. V 20. minutě po pěkné akci domácích našel Průcha nabíhajícího Rybičku, který šel sám na brankáře. Tváří v tvář Kotkovi však těsně minul levou tyč.
O tři minuty později se do velké příležitosti dostali i sparťani. Okeke vystřelil zpoza obránců k tyčce, přičemž Mikulec měl zakrytý výhled na míč, přesto předvedl dobrý zákrok, po kterém vyrážel na roh. Tempo zápasu začalo od tohoto momentu gradovat a přibývaly i gólové šance
Jendatřicátá minuta přinesla podobnou situaci, na začátku které stál aktivní Okeke. Ten nádhernou průnikovou přihrávkou vyslal do náběhu Ryneše, který sám směřoval na brankáře Chrudimi z boční strany vápna. Mikulec musel opět zasahovat a vytlačil střelu na další roh.
Rybička se v 36. minutě řítil sám na Kotka, kterému však pomohl skvělým návratem a rozhozením domácího útočníka Červak. Brankář Sparty následně zmenšil střelecký úhel a minimalizoval nebezpečí pro svůj tým.
V závěru prvního poločasu se ocitl na hranici pokutového území Tvaroh, který rychlou střelou levou nohou pálil jen do středu brány. V nastaveném čase si opět Tvaroh naběhl do volného prostoru a jen centimetry mu chyběly, aby tečoval míč do branky. Po této akci následoval hvizd rozhodčího, který ukončil první půlku duelu. Do šaten se šlo za stavu 0:0.
První větší šance ve druhém poločase přišla po deseti minutách. Po dlouhém míči do vápna si s ním domácí obránce nedokázal nejlépe poradit a odkopl ho jen ke sparťanskému hráči, jehož střelu zblokovala obrana. Balón se následně odrazil ke útočníkovi Sejkovi, který pohodlně zakončil a poslal Spartu do vedení 1:0.
Chrudim mohla odpovědět už o dvě minuty později, ale Breda v obrovské příležitosti trefil jen boční síť.
Tempo ve druhé polovině zápasu bylo kouskované několika přerušeními hry. Týmy se nedostávaly do větších příležitostí, jen do náznaků.
Děj hry do značné míry ovlivnila 77. minuta. Druhou žlutou kartu dostal obránce sparťanského béčka Červak, který tak putoval pod sprchy. Nedovolený zákrok nastal uvnitř vápna. Následoval tak pokutový kop, který šel zahrávat kapitán Rybička. Jeho střelu k pravé tyči však Kotek vystihl a fantastickým zákrokem vyrazil míč do bezpečí.
Domácí dělali vše proto, aby dorovnali skóre utkání. V 80. minutě se do čisté gólové šance dostal osamocený Šplíchal, který poslal skákající míč z těsné blízkosti nad branku hostí.
V závěru zápasu byli domácí aktivnější a dostali se do tlaku. Sparta se v tomto čase už stáhla do obrany a hrála na protiútoky. Centry létající před Kotka však nezpůsobily větší nebezpečí a naše defenziva si s nimi dokázala poradit bez výraznějších problémů.
Chrudim si nevytvořila už žádnou gólovou příležitost. Naopak, Sparta se dostala v 95. minutě při rychlém brejku a přečíslení soupeřovy obrany až k zakončení, které Mikulec vyrazil na rohový kop. Rozhodčí ho však už nenechal rozehrát a ukončil zápas. Sparta tak v premiérovém duely v druhé nejvyšší soutěži zvítězila v Chrudimi 1:0.
Hodnocení sparťanského trenéra Horňáka: „Pro mě to byl velmi důležitý zápas, protože kluci nehráli tři čtvrtě roku soutěžní duel z důvodu, že třetí liga byla minulou sezónu předčasně ukončena. Chyběla nám zápasová praxe, čemuž odpovídal dnešní úvod utkání, které bylo od začátku vedeno v opatrné duchu, kdy jsme se snažili kombinovat, měli nějaké šance, ale nebylo to takové, jak jsme chtěli. Viděl jsem tam určitou nervozitu u některých hráčů. Někdy jsme ztrácely míče, které bychom za normálních okolností neztrácely. Myslím, že první poločas jsme byli mírně aktivnější v šancích, ale jinak to bylo vyrovnané utkání, takové typické první kolo v soutěži, kde nikdo nechce dostat první branku. To se změnilo poté, kdy jsme skórovali. Následovala červená karta a byl z toho úplně jiný zápas, kde jsme to stavěli na dobré obraně.“
MFK Chrudim – AC Sparta Praha B 0:1 (0:0)
Branka: 55. Sejk. ČK: 78. Červak (SPA). ŽK: Rybička, Řezníček - Červak, Okeke, Gabriel, Jonáš. Rozhodčí: Batík – Mojžíš, Líkař.
MFK Chrudim: Mikulec – Tkadlec, Breda (68. Kesner), Trávníček (76. Čáp), Hašek – Fišl, Řezníček, Juliš (46. Šípek), Průcha – Rybička, Surmaj (60. Šplíchal).
AC Sparta Praha B: Kotek – Gabriel, Piško, Červak, Suchomel – Patrák (81. Gelašvili), Jonáš, Okeke, Ryneš (84. Dudl) – Sejk (84. Turyna), Tvaroh (91. Kozák).

Další novinky