Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Béčko zdolalo doma Prostějov 4:0

B-tým s přesvědčivým vítězstvím

Sdílet

Rezervní tým Sparty se premiérově představil na domácím stadionu v souboji 2. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Jejich soupeřem byl 1. SK Prostějov, který obsadil v uplynulé sezoně třetí místo. Skóre duelu otevřel z penalty Drchal. Důležitý moment nastal v 36. minutě, kdy dostal hostující Bialek červenou kartu. Od tohoto momentu Sparta dominovala. Hosté si navíc vstřelili dva vlastní góly. Skóre utkání uzavřel krásným gólem Patrák.
Na soupisce Sparty chyběl vykartovaný Červak a např. také záložník Vácha. Naopak v základní sestavě se představili členové prvního týmu Vitík a Minčev, kteří zatím neodehráli za áčko v této sezóně ani minutu.
Zápas začal na velmi těžkém terénu, protože od rána padal hustý déšť a hřiště bylo značně podmáčeno. Hned v úvodních minutách to pocítili sparťanští hráči, kteří podklouzli při dvou slibných šancích.
První výraznější ohrožení přišlo v 7. minutě z kopaček hostů. Bartolomeu pálil zpoza šestnáctky a Kotek musel být pozorný.
O dvě minuty na to už hosté měli vyloženou šanci, když Žák šel sám na brankáře Sparty. Na těžkém terénu si však netroufal na kličku, a tak zakončoval. Kotek se vyznamenal a dokázal míč vyrazit.
Sparťani se dostali do první šance ve 12. minutě, po té co Vitík poslal přesný centr na hlavu Sejka, který hlavičkoval a jen těsně minul pravou tyčku Muchova brány.
Důrazný Žák dokázal v souboji v rohu hřiště vzít Piškovi míč, navést ho na bránu a naservírovat pro Jiráčka, který z obrovské příležitosti v 19. minutě netrefil bránu domácích.
V 23. minutě se Sparta dostala ke střele, kterou však rukou zblokoval Bialek. Rozhodčí měl na situaci dobrý výhled a obránci Prostějova udělil žlutou kartu, přičemž následoval pokutový kop. Míč si postavil Drchal, který poslal brankáře na opačnou stranu. Sparťani se tak ujali vedení 1:0.
Bartolomeu se v 34. minutě dostal do zajímavé šance, přičemž se snažil míč zakončit na zadní tyč. Jeho úmysl však přečetl pozorný Kotek.
Po pěkné kombinaci se do samostatného úniku dostal Ryneš, který si zkušeně hodil míč přímo před dobíhajícího obránce Bialeka. Ten sparťanského hráče stáhl těsně před vápnem na zem. Rozhodčí neváhal a okamžitě vytáhl červenou kartu. Tato situace se odehrála v 36. minutě.
O dvě minuty později měl dobrou příležitost Sejk, ale nepřekonal brankáře Muchu, který předvedl spolehlivý zákrok.
Jonáš v nastaveném čase centroval do šestnáctky hostí. Míč spadl před obráncem Balem, ten se ho snažil odkopnout, ale na těžkém terénu mu sklouzl. Bala ho špatně trefil, a nakonec byl z toho vlastní gól. V prvním poločase se už nic víc nestalo a do šaten se šlo za stavu 2:0.
V 55. minutě se k odraženému míči na hranici pokutového kopu dostal Sejk, a lehounce překonal Muchu. Gól však byl tečovaný a následně připsán hostujícímu Machynekovi jako vlastní. Sparta navýšila stav utkání už na 3:0.
V 62. minutě nasadil Minčev obránci jesličky, prodral se přes dalšího obránce a zakončil. Krásné individuální akci chyběl jen gól.
O dvě minuty na to se ke střele dostal opět Minčev. Tvrdou střelu vyrazil Mucha na roh.
Ryneš vypálil zpoza šestnáctky a Mucha musel v 69. minutě opět zasahovat.
V 85. minut se položil Patrák do centrovaného míče od Dudla. Z voleje to trefil opravdu parádně a zvýšil skóre utkání na 4:0.
V zápase se už nic víc nestalo. Sparta v tomto utkání dominovala a zaslouženě si připsala do tabulky další tři body.
Hodnocení sparťanského trenéra Horňáka: „Jsme rádi, že se nám podařilo podruhé za sebou vyhrát a podruhé po sobě nedostat gól. Dnes jsme se trochu obávali terénu, protože dost pršelo a my jsme chtěli hrát kombinačně. Naštěstí to hřiště bylo v pořádku a mohli jsme hrát naši hru. Hostům vyšel úvod utkání, ale myslím si, že od 10.-15. minuty jsme byli aktivnější. Pomohl nám první gól a následná červená karta. Od tohoto momentu jsme dokázali herně, ale i výsledkově dominovat. Musím ocenit i našeho soupeře, který hrál s námi od začátku vyrovnanou partii a snažil se hrát kombinačně, což nám i vyhovovalo.“
Hodnocení záložníka Tomáše Jonáše: „Chtěli jsme soutěž odstartovat vítězně a zatím se nám to daří. Přece tato liga je o level vyšší a hráči jsou tu zkušenější, ale jako tým to zatím zvládáme. Velmi si cením, že dostávám příležitost od hlavního trenéra a snažím se ji využívat naplno. Jsem rád, že mi to tam dnes spadlo, i když jsem původně centroval.“
AC Sparta Praha B – 1. SK Prostějov 4:0 (2:0)
Góly: 24. Drchal (pen.), 45+1. Bala (vlastní), 56. Machynek (vlastní) 85. Patrák. ČK: 36. Bialek. ŽK: Okeke - Bialek. Rozhodčí: Proske – Leška, Mikeska.
AC Sparta Praha B: Kotek - Gabriel, Piško, Vitík (46. Gelašvili), Suchomel - Minčev, Jonáš, Okeke (72. Pudhorocký), Ryneš (81. Dudl) – Sejk (72. Turyna), Drchal (46. Patrák).
SK Prostějov: Mucha – Bala, Bialek, Machynek, Zapletal – Jiráček, Bartolomeu (83. Hausknecht), Omale, Žák (60. Koudelka) – Vlachovský (39. Kadlec), Kušej (60. Vichta).

Další novinky