Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Z Brna s prázdnou

Béčko padlo v Brně 1:2

Sdílet

Béčko cestovalo v 10. kole F:NL na půdu Zbrojovky Brno, která se chce po loňském sestupu co nejrychleji vrátit do nejvyšší soutěže. V aktuálním ročníku měla před tímto duelem na prvním místě náskok čtyř bodů právě před sparťany. Zbrojovka navíc neprohrála už šest zápasů v řadě. Sparta měla první velkou příležitost v utkání, kdy se nepodařilo skórovat Váchovi, a ani z následné dorážky Kozákovi. Naopak domácí využili hned první šanci zásluhou Přichystala. Po pěkném individuálním průniku Gabriela se těšil z vyrovnávajícího gólu Sejk. Nerozhodný stav však trval jen několik desítek vteřin, kdy se domácí opět dostali do vedení brankou Přichystala. Sparta nakonec podlehla Zbrojovce 1:2.
Trenér Michal Horňák udělal ve srovnání s posledním duelem s Vlašimí čtyři změny v základní sestavě. Vypadli z ní Suchomel, Dudl, Ambler a Schánělec. Nahradili je Gabriel, Gelašvili, Kozák a Vácha, který nastoupil od začátku utkání poprvé v sezóně. Navíc trojice Kotek, Vitík a Gabriel byla den před tímto duelem k dispozici trenéru Vrbovi v zápase Evropské ligy proti Rangers, ale do pohárového utkání nenaskočil ani jeden z nich.
Po opatrných úvodních minutách přišla šance ve 8. minutě, kdy po přesném centru hlavičkoval Vácha. Berkovec nepříjemný pokus vyrazil jen před sebe a trefil nohu dobíhajícího Kozáka. Od něj se míč odrazil do tyče, přičemž sparťanský útočník ho už nestihl uklidit do brány a skóre se neměnilo.
O čtyři minuty později dala o sobě vědět i Zbrojovka. Po faulu před šestnáctkou následovala rychlá rozehrávka, na kterou obrana Sparty nezareagovala. Unikající Přichystal vyslal střelu, která byla tečována a se štěstím skončila až za zády bezmocného Kotka - 1:0.
V 15. minutě zakončoval z dobré pozice Ševčík, přičemž jeho střela byla zblokována na roh. Domácí v těchto momentech zvýšili aktivitu ve srovnání s úvodem utkání.
Už o dvě minuty později Brno téměř využilo ztrátu Sparty ve středu pole. Po kombinaci se dostal ke střele Řezníček, který v obrovské příležitosti přímo před brankářem nastřelil jen tyč. Míč se odrazil k Ševčíkovi, který se již otáčel a nepočítal s odrazem. Nakonec ještě stihl zakončit, ale míč dostal za záda Kotka. Ve 23. minutě pohrozil Spartě další tečovaný pokus Přichystala, po kterém Kotek vyškrábal míč skvělým reflexivním zákrokem na rohový kop. Z následného rohu zazvonila po hlavičce Štěrby tyč. V následujících minutách se hra uklidnila a nedocházelo k výraznějším příležitostem.
Ve 41. minutě se po nepřesné rozehrávce dostal ke míči Ševčík, kterému se nepodařilo využít to, že Kotek byl vyběhnutý z brány. Skóre se do přestávky již nezměnilo a domácí šli do šaten s jednobrankovým náskokem.
Sparta vstoupila do druhé poloviny nejlepším možným způsobem - Gabriel elegeatně přešel přes soupeřovu obranu a naservíroval míč Sejkovi, který se ze skvělé pozice nemýlil. V 47. minutě tak bylo srovnáno - 1:1.
Už o minutu později však Fousek poslal střílený centr z levé strany. Kotek jemně tečovanou střelu vyrazil přímo ke Přichystalovi, který skóroval do odkrytého prostoru - 2:1.
V 57. minutě Řezníček po prudkém centru hlavičkoval do břevna. O šest minut později našel Fousek dlouhým pasem Řezníčka. Jeho hlavička skončila jen na boční síti Kotkovy brány. V 66. minutě vybídl k zakončení Kozáka Ryneš, první jmenovaný však nemířil přesně. Sparťané se nevzdávali a i nadále bojovali o vyrovnání. V 78. minutě prostrčil Kozák míč obranou Zbrojovky, kam si naběhl Vitík a dostal se téměř tváří v tvář Berkovcovi, který nakonec nemusel zasáhnout díky obětavavému návratu obránce. Na druhé straně hlavičkoval Hladík, ale nepřesně. Na konci základní hrací doby se ke dvojímu zakončení dostal Dudl, ale ani jedna ze střel nerozvlnila brněnskou síť. V samém závěru Sparta rozehrávala volný přímý kop, který si v šestnátce našel Gelašvili. Málo razatní hlavnička ale skončila jen v náručí brankáře. Zbrojovka si následně pohlídala nastavení a Sparta prohrála v Brně 1:2.
Hodnocení trenéra Horňáka: „Z naší strany to byl zápas o dvou diametrálně odlišných poločasech. V první půlce jsme hráli složitě uprostřed, ztráceli jsme míče, čehož domácí využívali. Možná, kdybychom využili naši velkou šanci v úvodu zápasu, tak se zápas mohl vyvíjet jinak. Vzápětí jsme však dostali gól, a řekl bych, že dokonce poločasu nás to poznamenalo psychicky, přičemž domácí byli jasně lepší. Ve druhé půlce jsme trochu zjednodušili hru, začali jsme hrát více přímočařeji a nechtěli jsme se moc zdržovat ve středu pole. Podařilo se nám vyrovnat hru, měli jsme i nějaké šance, ale bohužel, po našem vyrovnání jsme neměli dostat takový gól hned po rozehrávce. Jednoubrankovou ztrátu jsme již nedokázali dohnat.“
Reakce na hru Zbrojovky: „První poločas byla Zbrojovka jasně lepší. Po vstřeleném gólu dobře kombinovala a my jsme měli v defenzivě velké problémy s jejich hrou. V momentě, kdy jsme naši hru ve druhém poločase zjednodušili, tak měli domácí problémy s našimi mladými hráči a nechybělo mnoho, abychom duel dotáhli do remízového stavu. Bylo vidět, že Brno je zkušený tým, který se veze na dobré výsledkové vlně. Tomu odpovídal i závěr, kdy posledních pět minut to uhráli zejména na naší půlce. Ta zkušenost tam byla znát a myslím si, že díky ní nás dnes i porazili, protože hlavně gól na 2:1 byl z naší strany vyloženě takticky nezvládnutý. To rozhodlo to dnešní utkání.“
FC Zbrojovka Brno AC Sparta Praha B 2:1 (1:0)
Góly: 12., 48. Přichystal – 47. Sejk. ŽK: Řezníček – Vácha, Šimáček. Rozhodčí: Batík – Kotík, Melichar.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Bariš, Štěrba, Šural (68. Endl), Hrabina – Texl – Ševčík (72. Štepanovský), Fousek (72. Moravec) – Hladík, Přichystal (90.+3 Hlavica), Řezníček.
AC Sparta Praha B: Kotek – Piško, Vitík, Gabriel – Jonáš, Gelašvili, Vácha (68. Šimáček), Pudhorocký (85. Schánělec), Ryneš (80. Dudl) – Kozák, Sejk.

Další novinky