Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Bezbranková remíza

B-tým remizoval na půdě Jihlavy 0:0

Sdílet

Béčko odehrálo zápas 12. kola na půdě Jihlavy již v pátek. Vysočině patřilo v tabulce před tímto duelem 10. místo a zároveň jde o jeden z nejméně skórujících týmů druhé ligy. První poločas přinesl vyrovnaný průběh s minimem šancí. Sparťané začali druhou půli velmi aktivně, když za čtvrthodinu vyslali až šest střel na brsnku domácích, ale žádná z nich se neujala. Šance Jihlavy následně zneškodnil Kotek. V závěru mohl strhnout vítězství na stranu Sparty po přímém kopu Ryneš, ale domácí brankář Vejmola předvedl skvělý zákrok. Rezerva Sparty remizovala s Vysočinou Jihlava 0:0.
Trenér Michal Horňák udělal ve srovnání s předchozím zápasem tři změny v základní sestavě. Do branky se vrátil František Kotek, který vystřídal Milana Heču. Kromě něj se od začátku duelu představili i Gelašvili s Drchalem, kteří nahradili vykartovanou dvojici Suchomel - Sejk. První zajímavá příležitost přišla po pěti minutách, když vypálil Ryneš zpoza šestnáctky a jen těsně minul levou tyč. Domácí si vypracovali velkou šanci po rohovém kopu v 7. minutě. Míč našel na zadní tyčce hlavu Křivánka, který překonal Kotka a už zvedal ruce nad hlavu, ale v poslední chvíli ho vykopl z brankové čáry stoper Piško.
Ve dvacáté minutě táhl akci po křídle domácí Arroyo, který následně našel Vedrala. Jeho střela z první minula prostor brány. O osm minut později Arroyo hledal opět Vedrala. Ten se sice dostal k zakončení, ale tísněný obráncem nedokázal ohrozit sparťanského gólmana. Hra v první půlce se odehrávala zejména ve středu hřiště a šancí bylo pomálu. A pokud si jeden či druhý tým připravil příležitost, chyběla větší přesnost ve finální fázi. Diváci v prvním poločase nakonec branku neviděli a do šaten se šlo za bezbrankového stavu.
Do druhého poločasu nastoupila Sparta s jednou změnou v sestavě a v jiném rozestavení. Vitíka nahradil Šilhart. A právě hráč s číslem 34 vysunul ve 47. minutě Drchala, který zakončoval v pádu. Domácí brankář však rychle vyběhl, zmenšil střelecký úhel a úspěšně zneškodnil střelu. Dvě minuty poté vystřelil z více než dvaceti metrů Schánělec. Jeho projektil směřující pod břevno dokázal Vejmola vyrazit na roh. Sparťané začali druhý poločas opravdu aktivně.
Ve 52. minutě Ryneš po krásné střele zpoza velkého vápna trefil tyč. Ke gólu chybělo opravdu málo. Gólový účet zápasu mohl o pár destítek vteřin později hlavičkující Schánělec. Jeho prudký pokus směřoval pod břevno, ale domácí brankář předvedl skvělý zákrok. Vejmola se musel ohánět, protože Sparta se hrnula do ofenzívy. Další zakončení přišlo v 57. minutě, po kterém Vejmola musel opět zasahovat a vyrazit míč do bezpečí. Šlo už o jeho pátý zákrok v druhém dějství.
Jihlava měla velkou šanci v 71. minutě, kdy se po rohu dostal k zakončení Arroyo. Fantastický Kotek se v tomto případě vyznamenal a nepustil míč za svá záda. Rynešův přímý kop z 83. minuty směřoval do brány, ale Vejmola dalším dobrým zákrokem zmařil i tuto příležitost Sparty.
V samotném závěru si domácí Jihlava vytvořila mírný tlak, ale skóre se neměnilo. Sparta remizovala s Vyošinou Jihlava 0:0.
Hodnocení sparťanského trenéra Horňáka: „Zápas bych rozdělil na dva poločasy. První půlku jsme nehráli vůbec dobře, nebyla to naše hra. Hráli jsme zbytečně složitě, měli jsme hodně přihrávek ve středu hřiště a vůbec jsme nehráli po krajích, i když se to nabízelo. O přestávce jsme změnili rozestavení, více podpořili kraje a chtěli jsme se tlačit více do zakončení. To se nám začalo dařit, přičemž jsme byli aktivnější od první minuty. Bylo tam několik slibných šancí, ale bohužel se neujaly. Když však vezmu v úvahu oba poločasy, tak remíza je na místě.“
Systém se třemi obránci: „Takovým systémem jsme hráli ve ČFL. Pak jsme přešli na systém se čtyřmi obránci, ale jsem rád, že to máme v záloze. Velmi nám to pomohlo například v zápase s Vlašimí, kde jsme přešli na tento systém poté, co jsme prohráli poločas 0:3. Následně jsme dali dva góly a mohli jsme ještě vyrovnat. Myslím si, že se to hodí do určitých fází zápasu, ale zatím se budeme držet hry na čtyři obránce. Jsem rád, že kluci umí plynule přejít z jednoho systému do druhého.“
FC Vysočina Jihlava – AC Sparta Praha B 0:0 (0:0)
ŽK: Arroyo, Ritter – Dudl, Gelašvili. Rozhodčí: Franěk – Hrabovský, Novák.
FC Vysočina Jihlava: Vejmola – Peřina (79. Fila), Vlček, Pojezný, Štefánek – Křivánek (84. Franěk), Tureček, Lacko, Selnar (63. Shudeiwa) – Arroyo (79. Ritter), Vedral (84. Tall).
AC Sparta Praha B: Kotek – Gelašvili, Piško, Vitík (46. Šilhart) – Gabriel, Jonáš, Pudhorocký (89. Večerka), Ryneš, Dudl – Drchal, Schánělec (76. Turyna).

Další novinky