Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Béčko zakončilo podzim prohrou v Prostějově

B-tým prohrál na půdě Prostějova 0:1

Sdílet

Sparťanské béčko cestovalo v rámci dohrávky 16. kola do Prostějova. Duel se odehrál o týden později oproti původnímu termínu kvůli sněhové kalamitě a nezpůsobilému terénu. Týmy na sebe narazily v této sezóně už podruhé. Ve 2. kole z toho bylo jednoznačné vítězství Sparty 4:0. Dnešní duel na obtížném terénu byl však naprosto odlišný. Neviděli jsme v něm mnoho šancí a když už se zdálo, že poslední utkání v letošním roce zakončí béčko bezbrankovou remízou, tak se v závěrečných minutách prosadil domácí Žák. Sparta navíc dohrávala duel v oslabení o jednoho hráče poté, co Sejk dostal v 62. minutě červenou kartu.
Sparťanský trenér Michal Horňák udělal v porovnání s předchozím duelem s Líšní šest změn v základní sestavě. V bráně dostal premiérovou příležitost Jakub Tůma. Po odpykání trestu za žluté karty se vrátili Dudl a Ryneš. Z A-týmu přišel Filip Souček, který od konce září neodehrál soutěžní zápas kvůli zranění. Od začátku duelu také nastoupili Vácha a Kozák. Tito hráči nahradili šestici Heča, Vitík, Gabriel, Jonáš, Šilhart a Drchal, přičemž ani jeden z nich nefiguroval v zápisu o utkání. Vitík a Jonáš nemohli nastoupit kvůli žlutým kartám.
Sejk šel v 9. minutě sám na brankáře a místo zakončení ještě hledal v lepším postavení Kozáka. Skvěle se však stihl vrátit jeden z domácích obránců a útočnou akci v poslední chvíli překazil.
Prostějov mohl skórovat ve 37. minutě po chybě Sparty v zadních řadách. Koudelkovi ani Žákovi se nepodařilo využít naskytnutých příležitostí
Domácím se rýsovala zajímavá šance o sedm minut později, ale Jiráček v dobré příležitosti minul míč.
První poločas mnoho možností nepřinesl a do šaten se šlo za bezbrankového stavu. Koncem první půlky začalo sněžit, přičemž terén ve druhé části hry byl velmi náročný.
Prostějov se dostal do slibné šance ve 47. minutě poté, co Bartolomeu prodloužil dlouhý míč na Koudelku. Při jeho zakončení se vyznamenal Tůma.
Žákův nebezpečný pokus z 56. minuty skončil jen v boční síti.
Od 62. minuty hráli sparťané v oslabení, když Sejk viděl druhou žlutou kartu ve sporném momentu a hřiště musel opustit.
Chybnou rozehrávku domácí defenzivy v 76. minutě chtěl využít Patrák. Jeho pokus směřující mezi tři tyče byl však zblokován a skončil těsně mimo bránu.
V 83. minutě se domácím podařilo po jednoduché akci na jeden dotek skórovat. Kušej přihrávkou za obranu vysunul do úniku Žáka, který šel sám na brankáře a skóroval mezi jeho nohy, 0:1.
Po tomto gólu se snažila Sparta odpovědět, ale do větší šance se nedostala. Naopak domácí Vichta pálil uvnitř velkého vápna nad bránu Tůmy.
V zápase se toho už více neudálo. Sparťanská rezerva prohrála 0:1.
Trenér B-týmu Sparty Michal Horňák řekl po utkání:
Hodnocení: „I když to tak v prvním poločase nevypadalo, šlo o zápas na těžkém terénu. Přispělo k tomu sněžení o poločase. Povrch pak nebyl moc hratelný. Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání. Byli jsme vyrovnaným soupeřem domácím. Šlo o remízový zápas, přičemž ani jeden z týmů neměl úplně vyložené šance. Mrzí mě červená karta pro Sejka, který si kryl míč tělem zcela regulérně. Naše hra se po vyloučení až tak moc nezměnila. Museli jsme to stáhnout na jednoho útočníka a hráli jsme 3-5-1. Nechtěli jsme hrát pasivně. Řekl bych, že v zápase jsme dobře bránili, ale také se dostávali před soupeřovu šestnáctku, kde jsme dělali závary. Je velká škoda, že jsme pár minut před koncem dostali gól po rychlém protiútoku, který jsme nezachytili. To by se nám ve hře o deseti hráčích nemělo stávat.“
Situace se zraněnými hráči: „Dá se říct, že jediný, kdo se dal od zápasu s Líšní do pořádku, byl Ambler, který byl dlouhodobě zraněn. Dnes už nastoupil na poslední minuty. Rovněž po větší odmlce nastoupil Vojta Patrák, který však už déle trénoval. Dnes nebyl k dispozici Adam Gabriel, který má záněty v obou patách. Jinak se situace v kádru nezměnila.“
Premiérový duel brankáře Jakuba Tůmy v základní sestavě: „Byl jeden z našich nejlepších hráčů. Co měl pochytat, to pochytal a měl velmi dobré výběhy. Dobře vyřešil několik soupeřových brejků. V bráně působil velmi jistě.“
Vliv šesti změn v základní sestavě na hru: „Samozřejmě, že ta sehranost je jiná. Nemohli hrát dva vykartovaní hráči a také další hráči, což ovlivní sehranost týmu. Na druhé straně, šanci dostali hráči, kteří dlouhodobě nehrávají a mohli jsme si je vyzkoušet s vyhlídkami pro jarní část sezony. Určitě nabrali nějaké zkušenosti a nám to dalo pohled na to, jestli mají na to hrát druhou ligu.“
1. SK Prostějov – AC Sparta Praha B 1:0 (0:0)
Gol: 83. Žák. ŽK: Schaffartzik – Sejk, Ambler. ČK: 62. Sejk. Rozhodčí: Radina – Matoušek, Pospíšil.
1. SK Prostějov: Mucha – Bialek, Schuster, Stříž, Schaffartzik, Bartolomeu (70. Vichta), Koudelka, Jiráček, Kopřiva, Žák, Kušej (89. Vlachovský).
AC Sparta Praha B: Tůma – Vydra, Souček (57. Patrák), Gelašvili, Ryneš (87. Dao), Vácha, Pudhorocký, Holoubek (87. Schánělec), Dudl (87. Ambler), Kozák (69. Turyna), Sejk.

Další novinky