Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži B

Krkonošská dřina

Rezerva se připravuje v Krkonoších

Sdílet

Zápas a na hory. Sparťanská rezerva odcestovala po závěrečném utkání zimní Tipsport ligy na kondiční soustředění do Krkonoš. Béčko nabírá síly na úpatí Sněžky, přičemž k dispozici nejsou pouze zasněžené kopce, ale i zázemí wellness hotelu či přilehlá sportoviště v nejbližším okolí Pece pod Sněžkou.
Sněžka na dohled z okna, Obří důl pod chalupou a Úpa u nohou. Nejedná se o úryvek z Krkonošských pohádek, ale realita kondičního soustředění béčka Sparty. Během týdne pod nejvyšší horou České republiky zvládnout hráči vyběhnout nejeden kopec, ale okusí i běžky, ozkouší kvalitu ledu při hokeji nebo využijí halu v nedalekém Horní Maršově. A to vše pod pečlivým dohledem kondičního trenéra Radka Říhy, který se k týmu připojil během podzimu.
Rozhovor s kondičním trenérem Radkem Říhou:
Při zahájení přípravy byly první den na programu tradičně kondiční testy na Fakultě tělesné výchovy a sportu UK. Z čeho se ty testy vlastně skládají a jak pro vás jako trenéry důležité výstupy z těchto testů?
"První část testování probíhá na běžeckém páse. Dosažený výsledek je pro nás v první řadě ukazatelem toho, jak hráči plnili přes vánoční dovolenou své individuální plány. Kromě toho, že jsme je průběžně sledovali přes sport testery, tak je to pro ně dobrá motivace, když vědí, že je po dovolené takto důsledně zkontrolujeme. Na páse také zjistíme u jednotlivců jejich maximální hodnoty srdečních frekvencí, ze kterých potom vycházíme při skladbě tréninků, když určujeme různá zátěžová pásma individuálně pro každého hráče. Dalším stanovištěm při testech je Cybex, kde zjišťujeme různé svalové dysbalance. Podle výsledků můžeme odhalit místo potenciálního svalového zranění v budoucnu a skladbou posilovacích cviků tak tomu případnému zranění předejít. Potom měříme energii při výskoku. To jsou pro mě zajímavá data, protože dobrý výskok úzce souvisí s akcelerací, takže zkoumáme přenos energie do rychlosti. Pak jsou tam ještě cviky pro zjištění posturální stability, kde ta výsledná data jsou důležitá především pro fyzioterapeuty, ale i já se na ně samozřejmě dívám."
Někteří hráči se vrací po dlouhodobějším zranění. Poznáš i třeba z testů, jestli jsou plně uzdraveni a jsou připraveni na plnohodnotnou zátěž?
"Určitě, tohle je taky důležitý parametr toho procesu návratu hráče. Jmenovitě třeba Karel Tvaroh, který byl půl roku mimo kvůli zlomenině nohy, byl na běžícím páse jeden z nejlepších, což je skvělý výsledek. Na běhátku je víceméně vidět jen ta fyzická připravenost, ale u těch hráčů po zranění jsou velmi důležitá ta data ze Cybexu. Tam vidíme, jak na tom jsou jednotlivé svaly a kde je potřeba tu sílu dohnat, aby tělo vydrželo tu tréninkovou zátěž."
Kdyby někdo v těch testech vyjde negativně, ve smyslu, že výsledky nejsou dostatečné, jak se potom s daným hráčem pracuje?
"Během našeho soustředění tady v Krkonoších budeme mít jeden večer přednášku k hráčům, kde jim budeme individuálně vysvětlovat výsledky toho měření. Aby to nebylo jen o tom, že oni něco zaběhnou a pak vlastně ani pořádně nevědí, co ta čísla znamenají a k čemu nám jsou."
Co se týče plánu celého soustředění, tak hráči mají velmi pestrý program. Co je zde všechno čeká za aktivity a jak důležitá je ta tréninková pestrost?
"Pestrost je důležitá hlavně kvůli psychické stránce. Tohle zimní soustředění na horách je o nabírání kondice. Musíme plnit dávky, které jsou potřeba, ale zároveň to nemůže být jednotvárné, aby to ty kluky aspoň trochu bavilo a dělali ta cvičení správně. Máme tu samozřejmě i běžecké tréninky, ale soutěž začíná až první týden v březnu, takže na běhání a posilovnu máme dost času potom v Praze. Tady do programu zapojujeme i jiné sporty, aby si vyzkoušeli něco nového např. běžky, hokej nebo aerobik."

Další novinky