Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Sparťané v reprezentaci

Souhrn výkonů v národních týmech

Sdílet

Konec reprezentační přestávky. Dorostenecké reprezentace ukončili své březnové srazy a na Strahov se z nich vrátilo i několik sparťanů.
U17
Sedmnáctka trenéra Jiřího Skály odehrála ve Skotsku elitní fázi kvalifikace na ME 2022. Soupeři jim bylo domácí Skotsko, Gruzie a Německo. Do zápasů naskočila celkem trojice hráčů Sparty – Horák, Rožánek a Rus. V úvodním utkání proti Skotům nastoupila v základní sestavě dvojice Roman Horák a Karel Rožánek, kterého v 66. minutě právě Daniel Rus. Reprezentační sedmnáctka remizovala 2:2.
Proti Gruzii své role prohodili Rožánek s Rusem, který tentokrát dostal důvěru v základní jedenáctce a trenéru Skálovi se odvděčil brankou. Rožánek naskočil do zápasu na závěrečných jedenáct minut. Hodinu odehrál hodinu. Ani trojice sparťanů nezabránila porážce 1:2 s Gruzií.
Stejně jako v předešlých případech, tak i tentokrát nastoupil v základu Roman Horák a s ním i Daniel Rus. Mladý útočník podruhé připsal základ a podruhé skóroval. V 63. minutě právě Rusa nahradil Karel Rožánek, ale ten se již mezi střelce nezapsal. Český výběr do 17 let podlehl Německu 2:5 a zakončil elitní fázi kvalifikace na posledním čtvrtém místě.
U18
Trenér Radek Bejbl vybral do svého výběru na Football Federations Cup do Španělska jednoho sparťana – stopera Adama Ševínského. Mladý obránce odehrál dvě utkání ze tří – nejprve proti Belgii, kdy pomohl týmu k vítězství 3:2, následně celých devadesát minut čelil norské ofenzivě a proti Severnímu Irsku nenastoupil. Český tým podlehl Norům 0:1 a stejně tak i Severoirům.
U19
Podobně jako sedmnáctka, tak i devatenáctka měla na programu elitní fázi kvalifikace na ME 2022. Hrálo se ve Francii, která byla jedním ze soupeřů svěřenců trenéra Davida Holoubka. Čtveřici pak doplnilo Švédsko a Bosna a Hercegovina, která byla prvním soupeřem Čechům. Právě do úvodního klání naskočil v základní sestavě Daniel Kaštánek a odehrál první poločas. Do zbylých utkání proti Francouzům a Švédům již nezasáhl.
Národní tým Bosňanům podlehl 0:1. Ve stoperské dvojici nastoupil Dalibor Večerka, člen sparťanského béčka, věkem však stále dorostenec. Poté Češi vyzvali domácí Francii. O výsledku rozhodl jediný gól – ten sparťanský od Patrika Vydry a Česká republika porazila Francii 1:0. Celých devadesát minut opět odehrál Večerka. Proti Švédsku naskočila opět stoperská dvojice VV – Večerka Vydra a český tým slavil výhru 3:1. Ani dvě vítězství však neznamenali postup, protože na první místě se sešly tři týmy po šesti bodech a nejlepší skóre přisoudilo postup na ME domácí Francii.

Další novinky