Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Béčko porazilo Vyškov 4:1

Hattrick Minčeva a gól Večerky otočili vývoj zápasu

Sdílet

Sparťanská rezerva nastoupila v souboji 22. kola na domácím trávníku proti devátému Vyškovu, kterému se na jaře poměrně dařilo. Před tímto zápasem táhl čtyřzápasovou sérii bez prohry, a ve druhé polovině sezony vyšel bodově naprázdno jen jednou. První vzájemný duel v Drnovicích skončil výhrou našeho béčka 3:2, když se dvakrát prosadil Minčev a jednou Ryneš. Jarní odvetu gólově otevřel v prvním poločase hostující Oulehla, který se prosadil po rohovém kopu. Sparta měla příležitosti k tomu, aby vyrovnala ještě v prvním poločase, ale nepodařilo se jí je využít. Béčko však předvedlo dokonalý obrat zkraje druhého poločasu, když už v 55. minutě vedlo 3:1 po hattricku Minčeva. Čtvrtý gól přidal Večerka. B-tým tak zvítězil přesvědčivě 4:1.
Sparťanský trenér Michal Horňák měl na tento zápas k dispozici šestici hráčů z A-týmu: Gabriel, Polidar, Souček, Ryneš, Minčev a Juliš, který se v soutěžním klání představil po dlouhé pauze způsobené zraněním. Všichni z nich nastoupili v základní sestavě, ve které tak ve srovnání s posledním duelem proti Táborsku nastalo až sedm změn. Toto posílení sestavy bylo nutné vzhledem k tomu, že během týdne vyřadila střevní viróza 10 hráčů béčka a sobotní předzápasový trénink byl s pouhými 9 hráči.
Úvodních deset minut mnoho vzruchu nepřineslo a hra se odehrávala převážně ve středu pole.
Sparta způsobila průvan v hostující obraně ve 14. minutě. Do zakončení se dostali Souček a Ryneš, ale jejich pokusy v nebezpečných pozicích byly na poslední chvíli zblokovány obranou Vyškova.
Juliš se dostal do zakončení o pět minut později, když prudkou střelou trefil pouze boční síť brány Vyškova. Nechybělo mnoho a skóre se mohlo poprvé měnit.
Vintr měl před sebou tři obránce, a tak se rozhodl zakončit z velké dálky ve 29. minutě. Tůma se musel natáhnout, aby jeho překvapivý pokus zastavil.
O necelých šedesát vteřin později se po pěkné akci dostal ke střele v blízkosti Spurného Minčev. Bulharský útočník však přestřelil.
Vyškov zahrával ve 33. minutě rohový kop. Míč se poodrážel až ke Oulehlovi, který ho hlavou uklidil do brány a poslal svůj tým do vedení, 0:1.
Sparta měla blízko k vyrovnání o šest minut později. Souček výborně zahrál přímý kop a míč přešel přes všechny hráče v pokutovém území až k hostujícímu brankáři, který měl co dělat, aby ho vytlačil ven.
Polidar otestoval pozornost Spurného ve 44. minutě prudkým zakončením na bližší tyč. Hostující gólman vyrazil reflexivně na roh. Z následné standardní situace došlo k dalšímu ohrožení Spurného, ten ale udržel vedení svého týmu.
Toto byly poslední nebezpečnější chvíle v první polovině utkání. Týmy tak odešly do šaten za stavu 0:1.
Sparta vstoupila do druhého poločasu nejlepším možným způsobem, když se už po třiceti vteřinách prosadil Minčev. Předcházela tomu pohledná akce se spoluhráči na jeden dotek a krásná finální přihrávka od Pudhorockého. Minčev akci zakončil neméně pěkně obstřelem placírkou na zadní tyč. Bylo srovnáno.
Martin Minčev dostal přesný pas od Součka ve 49. minutě, navedl si míč na střed a z hranice vápna poslal tvrdou ránu, která s odrazem tyče skončila v síti. Rázem jsme vedli 2:1.
Minčev byl při chuti. Těsně za polovinou hřiště se zbavil protihráče a všiml si, že Spurný je vyběhnutý z brány. V 55. minutě se ho tak pokusil překvapit dalekonosný lobem, který zapadl přesně za brankáře a během devíti minut zaznamenal čistý hattrick, 3:1!
Vyškov se snažil zkorigovat skóre o pět minut později. Lacík zakončil z mírného úhlu a Tůma musel vyrážet. Míč se dostal ke Jamborovi, kterému se z dorážky nepodařilo skórovat do odkryté brány a jeho placírka šla vedle.
Lacík zkoušel štěstí střelou z těžké pozice v 64. minutě. Tůmu nezaskočil a jeho pokus vytěsnil akrobaticky nad břevno.
V 77. minutě se Ryneš pokusil zopakovat Minčevův krásný gól téměř z půlky hřiště. Jeho střela sice směřovala pod břevno, ale Spurný si už tentokrát dal větší pozor a včas se do branky vrátil.
O pár vteřin na to měl Vyškov ideální možnost ke zdramatizování skóre. Ve velké příležitosti nejprve selhal jeden z jeho ofenzivních hráčů, který minul míč v blízkosti brankáře. Ten následně přešel až na Kanakimanu, který měl před sebou prázdnou bránu. Když už se zdálo, že to je gól, tak neuvěřitelným skluzem na brankové čáře vyrazil jeho střelu Polidar. Nádherný a velmi důležitý obranný zákrok.
Po ubránění téměř jisté branky, poslala obrana dlouhý míč dopředu na Pudhorockého, který se dostal za Lacíka a mohl jít sám na brankáře. Hostující fotbalista však zatáhl ruční brzdu a fauloval jako poslední obránce. Následovala červená karta a přímý kop. Sparťani využili standardní situace k zahrání nacvičeného signálu. Ten se podařil zrealizovat perfektně. Ryneš posunul balon Součkovi, ten mu ho vrátil a v pokutovém území našel osamoceného Večerku, který neměl problém skórovat do prázdné brány, 4:1.
Vyškov i přes nepříznivé skóre a početné nevýhodě hrozil v ofenzivě. Lahodný technickou ranou za vápnem nastřelil břevno. K přesnému zásahu mu chyběly jen centimetry.
V 90. minutě měl ještě možnost změnit stav klání Okeke. Jeho příležitost však byla zblokována na roh.
Více se toho ve druhém poločase neudálo a Sparta si do tabulky připsala tři body za výhru 4:1.
Hodnocení trenéra Michala Horňáka: 
„Dnes to byl velký rozdíl mezi prvním a druhým poločasem v naší předvedené hře, ale bylo to především o tom gólu, který jsme v prvním poločase dostali, protože i v první půli jsme měli poměrně dost šancí dát gól. Hráli jsme aktivně na polovině soupeře a Vyškov nepouštěli do žádných výrazných šancí. Bohužel soupeř dal gól a tím jsme jej dostali trochu na koně. V druhém poločase jsme dali už během první minuty gól, pak následovaly další dva rychlé góly Minčeva v rozmezí nějakých ani ne deseti minut a o osudu utkání bylo hned rozhodnuto. Trošku mi to připomínalo včerejší zápas áčka, které také v prvním poločase nedokázalo dát gól, ale potom se jim podařilo vstřelit branku a bylo hned jasné, že to dotáhnou do vítězného konce.“
„Dnešní sestavu jsme museli poměrně problematicky řešit, protože nás v týdnu postihla nějaká střevní viróza, která nám vyřadila 10 hráčů. Včerejší trénink jsme absolvovali jen v 9 hráčích, takže jsme byli rádi, že nás takto posílili hráči z áčka.“
„Minčevovi evidentně Vyškov jako soupeř sedí, dal mu ve dvou zápasech 5 gólů. Při všech těch dnešních situacích si počínal velmi dobře a chytře je zakončoval.“
AC Sparta Praha B – MFK Vyškov 4:1 (0:1)
Góly: 46., 49., 55. Minčev, 80. Večerka – 33. Oulehla. ČK: 79. Lacík. ŽK: Lahodný. Rozhodčí: Raplík – Hurych, Hádek.
AC Sparta Praha B: Tůma – Gabriel, Gelašvili, Večerka, Polidar – Šilhart (38. Pudhorocký), Souček (85. Šimáček), Jonáš (71. Okeke), Ryneš – Minčev (86. Dao), Juliš (71. Turyna).
MFK Vyškov: Spurný – Cabadaj, Harušťák, Jambor (72. Kanakimana), Lacík, Lahodný, Matys, Olšanský (85. Lual), Oulehla, Sedlák, Vintr.

Další novinky