Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Cenný skalp Brna

B-tým porazil lídra F:NL

Sdílet

Béčko čekalo po středečním zápase s Vlašimí další náročné utkání proti suverénnímu lídrovi tabulky z Brna. Zbrojovka vyhrála první vzájemný duel v této sezoně 2:1. Na souboj 24. kola na Strahově přijela do Prahy dobře naladěná, protože zaznamenala čtyři ligové výhry v řadě. Sparťani jí však chtěli tuto sérii přerušit. První poločas mnoho vzruchu nepřinesl a Kotek se vyznamenal zneškodněním samostatného úniku hostů. Druhá půlka nabídla ofenzivnější fotbal. Béčko v ní předvedlo skvělý protiútok, který vedl Turyna. Ve finální fázi ještě přihrál lépe postavenému Rynešovi, jenž skóroval do prázdné brány. Žádná z dalších příležitostí už neskončila gólem, a tak si naše rezerva připsala cenné tři body do ligové tabulky po výhře 1:0.
Sparťanský trenér Michal Horňák udělal v porovnání s posledním kláním proti Vlašimí pět změn v základní sestavě. Polidar, Večerka, Gabriel, Minčev a Souček byli nahrazeni Tvarohem, Gelašvilim, Pudhorockým, Amblerem a Holoubkem.
První zajímavá příležitost přišla v sedmé minutě, a postarala se o ni Sparta. Ryneš si navedl míč a z více než dvaceti metrů vyslal nepříjemný pokus k tyči, který ještě skočil před Berkovcem. Brankář Zbrojovky musel vyrážet na roh.
Na druhý střelecký pokus jsme čekali až do dvacáté minuty. Hostující Fousek rovněž zpoza šestnáctky otestoval pozornost Kotka. Tomu jeho střela nadělala mírné problémy a míč vyrazil jen před sebe. Dobíhající útočník se do hry však nemohl zapojit kvůli ofsajdu.
Sparťani předvedli pěknou kombinaci ve 28. minutě, kdy Suchomel vysunul patičkou Juliše. Jeho přízemní přihrávka prošla celým malým vápnem, ale na zadní tyči ji nestihl doklepnout do odkryté brány Suchomel. Jeden z obránců těsně před ním poslal míč na roh.
Fousek krásnou přihrávkou vysunul ve 34. minutě do samostatného úniku Blechu. Ofenzivní hráč hostů se snažil pohybem oklamat Kotka, ale ten mu na to neskočil, jeho kličku vystihl a skvělým zákrokem podržel svůj tým.
Zbrojovka ohrozila Spartu i o dvě minuty později, když Přichystal pálil nad břevno.
První poločas více příležitostí nepřinesl. Do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.
Nový muž na hřišti, Turyna, byl na dobrém místě v 47. minutě, když se k němu v nepřehledné situaci odrazil balon. Zakončil z první, ale jeho pokus šel daleko mimo tři tyče.
Sparťanské béčko využilo zaváhání v rozehrávce Zbrojovky a předvedlo bleskový protiútok v 56. minutě. Turyna se řítil od poloviny sám na brankáře, ale vracející se obránce ho stihnul dohnat. Náš útočník ho chytře natáhl na sebe, a perfektní přihrávkou to připravil dobíhajícímu Rynešovi jako na podnosu. Do prázdné brány neměl problém skórovat, díky čemuž poslal Spartu do vedení 1:0!
Aktivní Turyna se dostal po hodině hry do akrobatického zakončení po dlouhém centru. Jeho pokus směřoval pod břevno, ale Berkovec jej dokázal chytit ještě před brankovou čarou.
Ševčík měl velkou příležitost o čtyři minuty později. Přichystal ho ve velkém vápně vysunul, v dobré pozici střílel na zadní tyč, ale těsně minul.
V 69. minutě se dostal opět ke slovu Turyna. Pudhorockého dlouhý míč našel jeho hlavu, ale zakončení šlo těsně nad hostující břevno.
Pět minut před koncem řádného hracího času na sebe upozornil Ryneš, který pálil zpoza obránce. Míč přešel mezi jeho nohy a přímo ohrozil Berkovce, který předvedl dobrou reakci a balon vykopl do bezpečí.
Zbrojovka bojovala o vyrovnání až dokonce klání. V 90. minutě přiletěla dlouhá přihrávka na hlavu Přichystala. Pod tlakem obránců sice zakončil, ale jen nad Kotkovo břevno.
Hosté měli v závěru mírný tlak, ale skóre se jim nepodařilo změnit. Sparťané tak vyhráli 1:0!
Ohlas trenéra Michala Horňáka:
„Jsme rádi za dnešní výhru proti prvnímu celku soutěže, který nejspíše bude postupovat. První poločas byl z mého pohledu vyrovnaný, v určitých pasážích jsme byli trochu nervózní a nedokázali jsme předvést naši hru. O poločase jsme si připomněli, že Brno je v nahuštěném zápasovém rytmu, který hraje víceméně s jednou sestavou a my bychom měli být odpočatější, proto musíme přidat, více napadat. Potom jsme z brejku dali gól a do konce zápasu jsme dobře drželi míč a soupeře do ničeho nepustili. S hrou v druhé půli jsem byl spokojený.“
„Lukáš Juliš nebyl o poločase zcela fit, takže jsme jej raději vystřídali. Turyna je soubojový hráč se zkušenostmi v těchto těžkých zápasech, takže jsme věděli, že se do zápasu dostane. Brejk zvládl skvěle a Rynešovi balon předložil do 100% šance, na gólu měl obrovský podíl.“
AC Sparta Praha B – FC Zbrojovka Brno 1:0 (0:0)
Gól: 56. Ryneš. ŽK: Ambler - Endl. Rozhodčí: Kresja – Slaviíček, Machač.
AC Sparta Praha B: Kotek – Tvaroh, Vydra, Gelašvili, Suchomel – Ryneš, Pudhorocký (90. Piško), Jonáš, Ambler (68. Dudl) – Holoubek (88. Kozák), Juliš (46. Turyna).
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Šural (13. Endl), Štěrba, Bariš (89. Hladík) – Texl – Nečas, Fousek (62. Ševčík), Blecha (62. Kohoutek), Přichystal – Řezníček.

Další novinky