Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Béčko na Letné nestačilo na Opavu

Rezerva prohrála s Opavou 1:2

Sdílet

Béčko odehrálo souboj 28. kola proti Opavě netradičně už v pátek a v Generali Česká pojišťovna Areně. Týmy měly před tímto duelem shodný počet bodů v tabulce. Kromě toho je zdobila dobrá forma z posledních utkání, když naše rezerva bodovala v šesti a Opava v deseti kláních v řadě. První poločas toho moc nepřinesl. Hostům se podařilo skórovat po standardní situaci zásluhou Didiby. Druhá polovina utkání nabídla záživný fotbal se spoustou příležitostí. Kozákovi se podařilo vyrovnat krásně utaženou placírkou na zadní tyč, ale remíza vydržela jen sedm minut. Darmovzal reagoval krásnou ranou z dálky. Navzdory několika pokusům se už skóre zápasu nezměnilo a Opava si odvezla z Letné tři body.
Sparťanský trenér Michal Horňák udělal v porovnání se zápasem s Duklou čtyři změny v základní sestavě. Gelašvili, Dudl, Souček a Kozák byli nahrazeni čtveřicí Večerka, Tvaroh, Pudhorocký a Holoubek. V případě Večerky je zajímavostí, že se jedná o kmenového hráče Opavy, který ve Spartě hostuje.
Úvodních třicet minut mnoho vzruchu nepřineslo a hra se odehrávala převážně mezi velkými vápny. To změnil až přímý kop po půlhodině hry. Dlouhý centr letěl na vzdálenější tyč, odkud se Kotka pokusil překonat Židek. Sparťanský brankář jeho pokus vytěsnil na tyč, od které se však míč nešťastně odrazil před prázdnou bránu. Didiba ho bez velkých potíží uklidil a otevřel skóre utkání, 0:1.
V prvním poločase jsme byli svědky jen po jedné střele do prostor brány na každé straně. Obě obrany fungovaly dobře a útočné akce končily ještě před pokutovým územím, případně byly odvráceny všechny dlouhé balony do vápna. Do šaten se tak šlo za stavu 0:1.
Matěj Ryneš měl hned po pár vteřinách od úvodního hvizdu druhé půle skvělou příležitost k vyrovnání. Poté, co dostal dobrou přihrávku za obranu, se zbavil dobíhajícího obránce, ale v postavení před brankářem balon netrefil ideálně a minul bránu.
Turyna se dostal do hlavičky v zajímavém prostoru v 56. minutě, ale míč neusměrnil mezi tři tyče.
V 56. minutě se dostal na hřiště Kozák, kterému se střelecky v posledních kláních dařilo. Svou dobrou formu potvrdil už o necelé dvě minuty na hřišti. Turyna mu adresoval přihrávku, kterou si stihl připravit a krásnou obalovačkou do vzdálenějšího horního rohu vyrovnal stav na 1:1.
Hostující obrana získala míč ve středu hřiště po nepřesné přihrávce Sparty a okamžitě ji posunula na Darmovzala. Ten před sebou viděl volný prostor a zkusil štěstí střelou ze vzdálenosti zhruba 25 metrů. Na naši smůlu to trefil i s pomocí břevna výstavně a poslal svůj tým do vedení, 1:2.
Kozák měl v 74. minutě dobrou příležitost k vyrovnání. Na hranici vápna proti němu vyběhl Digaňa, kterého chtěl překonat lobem. Ten mu však nevyšel a míč letěl přes bránu.
Ten samý hráč se do zakončení dostal i o tři minuty později, když ho našel centrem Turyna. Jeho halfvolej jen těsně minul levou tyč hostující brány.
Opava zahrála nebezpečný přímý kop v 80. minutě, po kterém hlavičkoval osamocený Židek. Kotek si připsal důležitý zákrok a vyrazil na roh.
V 85. minutě se snažil střelou po zemi k tyči prosadit Kopečný, ale chyběla jí dostatečná razance. Kotek si dal pozor.
O několik desítek vteřin na to si po hlavičce Šilharta téměř srazil míč do vlastní sítě jeden z hostujících obránců. Následoval jen rohový kop.
Závěr zápasu už další příležitosti nepřinesl. Opava tak zvítězila 2:1.
Hodnocení sparťanského trenéra Michala Horňáka:
„V prvním poločase bylo na naší straně několik nepřesností a byla cítit i jemná nervozita. Obraz druhého poločasu byl podle našich představ. Uklidnili jsme se v něm, začali jsme hrát odvážněji, dostávali se do šancí a předváděli takovou hru, jakou jsme chtěli hrát už v první půlce. Chtěli jsme hrát na méně doteků a dávat míče za obranu, což se nám v prvním dějství nedařilo. Dá se říct, že průběh hry se ve druhém poločase otočil, pěkně jsme vyrovnali, ale bohužel se nám to do konce zápasu nepodařilo už zvrátit. Opava dala krásný gól na 2:1. Škoda, že rozhodčí přehlédl naprosto jasnou ruku na začátku zápasu, kdy měla být penalta, pak by se celý zápas mohl odvíjet jinak.“
AC Sparta Praha B – SFC Opava 1:2 (0:1)
Góly: 58. Kozák – 30. Didiba, 65. Darmovzal. ŽK: Jonáš, Pudhorocký, Vydra, Gabriel – Celba. Rozhodčí: Franěk – Mokrusch, Melichar.
AC Sparta Praha B: Kotek – Gabriel, Vydra, Večerka, Tvaroh (76. Šilhart) – Ryneš, Pudhorocký, Jonáš (56. Kozák), Goljan (66. Ambler) – Holoubek, Turyna.
SFC Opava: Digaňa – Celba, Žídek, Didiba, Šcudla – Macháček, Pikul (75. Bílek), Šigut (46. Kopečný), Darmovzal (90. Janjuš), Helešic (90. Gorčica) – Rataj (59. Kramář).

Další novinky