Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Prohra béčka v Líšni

B-tým v předposledním kole ztratil šanci na barážové pozice

Sdílet

Ve stejný den, kdy A-tým na Letné hostil Slovácko, vyjelo béčko k poslednímu venkovnímu utkání sezony 2021/2022 do Brna k zápasu s Líšní. Domácí mužstvo bylo před tímto zápasem o jednu příčku v tabulce F:NL výše a stále tak bojovalo o účast v baráži o postup do FORTUNA:LIGY. Domácí si díky aktivnímu prvnímu poločasu vybojovali jednobrankový náskok, na který Sparta nedokázala ve zbytku zápasu reagovat. Po prohře 0:1 tak Sparta B ztratila před posledním kolem s Chrudimí šanci zabojovat o barážové příčky.
Sparťanské béčko do utkání vedl jako hlavní trenér Petr Janoušek, protože dosavadní trenér Michal Horňák byl přesunut do konce sezony k prvnímu týmu. V základní sestavě dostal poprvé v sezóně příležitost záložník Dominik Šimáček.
Líšeň začala zápas velmi aktivně a už ve 3. minutě měla první šanci. Šumbera poslal přízemní střílený centr na malé vápno, kde po teči domácího útočníka dobře zasáhl Kotek. Krátce poté měli domácí ještě jednu příležitost, ale Toutou pod tlakem Gelašviliho napálil skákavý balon před vápnem vysoko nad.
Domácí nepolevovali v aktivitě a naši hráči se nemohli dostat ke své hře. Ve 25. minutě dal Málek přesný centr na zadní tyč, kde osamocený Šumbera měl dostatek prostoru svou hlavičku umístit. Jeho záměr ale Kotek vystihl a stál přesně v místě, kam balon mířil. Z protiútoku jsme naopak mohli udeřit my, ale prudký centr nedokázal doskočit Tvaroh a míč jen těsně před brankovou čárou lízl hlavou mimo tři tyče.
Ve 30. minutě už se skóre měnilo a radovali se domácí. Centr Ulbricha našel na zadní tyči Málka, který v pádu zakončil svou hlavičku přesně a razantně na bližší tyč. Své vedení pak mohli domácí ještě navýšit o deset minut později, kdy po rohu už brankáře Kotka hlavou překonal Ševčík, ale jasný gól ještě z brankové čáry vyhlavičkoval Dudl. Líšeň byla v prvním poločase jasně lepší a zaslouženě odcházela do šaten s jednobrankovým vedením.
Na dosavadní nepříznivý vývoj zápasu reagoval trenér Janoušek trojitým střídáním. Do druhé půle vyběhlo trio Ambler, Borkovec a Šilhart. Nahradili Šimáčka, Gelašviliho a Tvaroha. Trenér také změnil rozestavení na 4-4-2, oproti 3-5-2 z první půle.
Přestože jsme už byli častěji na míči, tak jsme si nedokázali vypracovávat výraznější situace k ohrožení branky líšeňského gólmana Veselého. S přibývajícím časem se pak hra začala vyrovnávat a první vážnou příležitost jsme si ve druhém poločase vypracovali až v 76. minutě. Borkovec poslal centr do vápna, který propadl až k Amblerovi, jenž míč vrátil před bránu. Z houfu hráčů se balon odrazil za záda brankáře, ale na poslední chvíli jej stihl vykopnout do bezpečí z brankové čáry stoper Jeřábek.
Krátce po této naší šanci se řítili do jasné příležitosti domácí. Málek vyslal lobem za obranu Zikla, který šel sám na Kotka. Naštěstí pro nás mu dělalo velké problémy zpracování, jímž ztratil výhodu nad obránci i brankářem a Kotek jeho slabé zakončení na zadní tyč svým výběhem zneškodnil.
Sparťané v poslední desetiminutovce vrhli všechny síly do útoku, ale na pozornou defenzivu Líšně nenašli kýžený recept k překonání. Cesta k brance domácích nevedla ani přes centry ze stran, ani přes naše dva vysoké útočníky Turynu se Žížalou středem hřiště vzduchem. Béčko odjelo zpátky do Prahy bez bodů a kvůli této prohře už nebude v posledním kole bojovat o barážové příčky. B-tým se v sobotu rozloučí se soutěžním ročníkem 2021/2022 F:NL na Strahově od 17:30 proti MFK Chrudim. Cílem bude uhájit dosavadní pátou pozici v tabulce před dotírajícím Varnsdorfem.
Ohlas trenéra Petra Janouška:
„Vůbec jsme nezachytili vstup do zápasu a domácí šli v první polovině zaslouženě do vedení. Ve druhém poločase jsme už hráli lépe, více jsme drželi míč, kombinovali, ale nebyli jsme dobří v koncovce. Nedostali jsme se přes dobrou obranu Líšně. První šanci jsme měli až v 76. minutě, což pokud chceme otočit výsledek, tak je to málo.“
„Úvodní rozestavení jsme přizpůsobili silnému středu Líšně, zkusili jsme domácí něčím překvapit. Máme to takto natrénované, ale i vinou nějakých zdravotních důvodů jsme museli o poločase hru změnit. Noví hráči hru oživili, přesto jsme se nedokázali přes skálopevnou obranu domácích dostat.“
„Události v týdnu před zápasem jsme se snažili nevnímat. Pro hráče se přesunem trenéra Horňáka k áčku režimově nic nezměnilo. V sestavě jsme reagovali na fakt, že Vydra šel s áčkem, měli jsme tam také nějaká zranění nebo stopku za karty. Dnes dostali šanci kluci, kteří budou mít v týmu zásadnější role pro příští sezónu. Prohra mrzí, každý trenér chce vyhrávat, ale naším závazkem je připravovat ty mladé kluky na ligový fotbal a tyhle zápasy jsou pro nás strašně cenné a důležité.“
SK Líšeň 2019 – AC Sparta Praha B 1:0 (1:0)
Gól: 30. Málek. ŽK: 32. Jeřábek – 34. Turyna, 90. Piško.
SK Líšeň: Veselý – Pašek, Jeřábek, Ševčík(C), Lutonský – Ulbrich (90. Minařík), Otrísal, Matocha (79. Černín), Šumbera (79. Bednář) – Málek – Toutou (59. Zikl).
Sparta B: Kotek – Gelašvili (46. Borkovec), Piško, Večerka (79. Vácha) – Tvaroh (46. Šilhart), Jonáš, Šimáček (46. Ambler), Holoubek, Dudl (70. Žížala) – Kozák, Turyna(C).

Další novinky